1900: umetničke vizije života u 2000-toj

Umetnici su pre više od jednog stoleća bili zamoljeni da prikažu svoje vizije 2000. godine: Evo rezultata, po svemu sudeći prilično zanimljivog. Ove luckaste slike napravio je francuski umetnik Jean-Marc Côté, uz još nekoliko njih; vizuali datiraju iz 1899, 1900, 1901. i 1910.

Poenta je bila u doprinosu mašte kreativaca sa ciljem predstavljanja današnjeg doba, dakle, jedno stoleće od njih; da zamisle kakav će biti život u 2000. godini. Portal Collective-Evolution piše da su te ilustracije prvobitno izlazile u formi razglednica, ili kartica-sličica u kutijama za cigarete ili cigare (paralela, sličice koje su nekada išle uz mitske petnaestogramske čokolade “Životinjsko carstvo”).

Kartice prikazuju svet 2000. iz ugla onih koji nisu naučnici, već umetnici. Neke od tih jedinstvenih ilustracija su, zapravo, potpuno tačna predstava našeg doba (uključujući poljoprivredne mašine, robotske uređaje, leteće mašine itd).

Jedini poznati set ovih razglednica predstavio je i popularizovao veliki fan Koteovih ilustracija, sci-fi pisac Isak Asimov (Isak Judovič Azimov, u Americi hotimice prekršten u Ajzaka). Ove kartice-razglednice objavljene su u njegovoj knjizi “Dani budućnosti: devetnaestovekovna vizija godine 2000-te” (1986.)

Set ovih kartica i razglednica je zvanično izašao kao “Godina 2000.” (En L’An 2000″, ili, još i kao “Francuska u 21. veku”).

   

Ovo bi trebalo da ponovo uradimo danas, i zamislimo kakav će život biti 100 godina od danas. Takođe, ako vam se ovo svidelo, bacite pogled na ove otkačene starinske oglase, koji bi danas bili – zabranjeni.

   

U prolazu:

Cveće neba

Mape vremena Eme Vilard

Kostimi lekara u eri kuge

Kuga 1665: kolekcija dragocenih zapisa

Doroti Parker i Vanity Fair: Emancipovanost što boli muškarce

Nikola Tesla i mit o “samotnom naučniku”

Akcioni plan za ozdravljenje okeana: povratak u prvobitno stanje dug tri decenije

Paleo-futuristika: Istorija budućnosti

Startap koji je stvorio revolucionarni enzim sposoban da „beskrajno“ reciklira plastiku

Lov na asteroide, uprkos pandemiji

Oumuamua: mogući delić „super-Zemlje“

Egzoplaneta: još jedan mogući dom

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.