Izveštaj Svetske banke: američke tarife ugrožavaju samu SAD

Svetska banka je umanjila svoju zvaničnu prognozu globalnog rasta BDP-a u 2019. godini na 2,6% u svom najnovijem izveštaju Global Economic Prospects, kojeg objavljuje na svakih šest meseci (u januaru i junu), i poziva Sjedinjene Države da porazmisle o negativnim efektima koje njen unilateralizam ima po globalnu ekonomiju, uz, takođe, štetu koju ove tarife nanose samim Sjedinjenim Državama. Novinar onlajn portala Čajna dejlija, Vang Jićing, komentariše da u svom Izveštaju o globalnim ekonomskim perspektivama od juna 2019. godine pod nazivom “Globalna ekonomija: povećane tenzije, smanjena ulaganja”, Svetska banka predviđa da će se svetski ekonomski rast ove godine usporiti na 2,6 odsto, što je za 0,3 procentna poena niže od poslednje prognoze u januaru i najsporijeg tempa u protekle tri godine. Globalni rast trgovine takođe je usporen na najniži nivo još od finansijske krize iz 2008.

Spora globalna ekonomija ima mnogo veze sa trgovinskim sporovima koje je izazvala SAD, a koja zagovara unilateralizam i povlačenje globalizacije; u ovom izveštaju se ističe da je stabilizacioni zamah globalne ekonomije krhak i može biti poremećen ukoliko trgovinski sporovi između dve najveće svetske ekonomije eskaliraju.

Međunarodna trgovina je motor globalnog ekonomskog rasta, a protekcionizam i unilateralizam su glavni neprijatelji slobodne trgovine i ekonomske globalizacije. Arbitrarno nametanje carina drugim zemljama prekinulo je globalni multilateralni trgovinski poredak, ali i potkopalo globalizaciju i razvoj svetske trgovine, što će rezultirati gubitničkom situacijom za sve uključene strane.

Prema Svetskoj banci, rast američke ekonomije će se ove godine  usporiti na 2,5 odsto, a dalje smanjiti na 1,7 posto u 2020. godini i 1,6 posto u 2021. godini. Cenu i posledice sopstvenog unilateralizma će, takođe, snositi obični američki građani i potošači.

Sjedinjene Države su prisilile Kinu da se uključi u trgovinski rat, a Kina će preduzeti aktivne mere kako bi zaštitila svoja prava i interese. Iako suočena sa pritiskom ekonomske krize, kineska ekonomija je pokazala svoju otpornost i potencijal održavajući brzinu rasta srednje do visoke brzine. Svetska banka zadržava svoju prognozu o stopi rasta kineskog BDP-a od 6,2 odsto u ovoj godini u odnosu na januarsku prognozu.

Kina je uverena da se može nositi sa negativnim efektima trgovinskog rata kojeg su inicirale Sjedinjene Države, dosledno se pridržavajući reformi i otvaranja ka svetu. Sjedinjene Američke Države bi trebalo da preispitaju svoju unilateralističku politiku jer jednostranim nametanjem ne čini nikakvog dobra ijednoj zemlji u svetu, pa ni samoj sebi.

 

Wang Yiqing | China Daily | Updated: 2019-06-06 07:36

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.