Koji su kopneni sisari nasnažniji?

Odgovor na pitanje postavljeno na forumu Quora: Koja je najjača životinja na svetu?

Pretpostavljam da pitate koje su životinje fizički najjače, tako da nas ljude automatski prevazilaze a samim tim i izbacuju sa ovog spiska. Takođe, imajte na umu da ovaj spisak zasnivam na odnosu između snage životinje, njene težine i težine (tereta), što znači da će doći do izražaja upravo neke manje životinje odnosno živa bića.

10. Orao

“Žao mi je! Gandalf me je naterao!

Ako uzmete u obzir snagu kojom su u stanju da podižu velike težine, orlovi su najjače ptice na svetu. Ove ptice grabljivice imaju dovoljno snage da u vazduh podignu svoj plen – životinje kao što su lisice, jeleni i divlje mačke koje mogu biti i preko četiri 4 puta teže od njih.

Ove neustrašive ptice poseduju superioran vid i mogu leteti dugo, bez spuštanja na tle ili granu; dovoljno su snažne da mogu leteti čak i tokom oluje.

9. Anakonda

“Merite moju impresivnu veličinu u inčima a ne u fitima (stopalima). Jer, njih (stopala) mi zmije nemamo.”

Anakonde spadaju među najveće i najteže zmije na svetu. Ove zmije nisu otrovnice. Svoj plen stežu sve dok ga ne usmrte, a onda ga progutaju.

Ono što ovu zmiju čini tako snažnom jeste činjenica da se može nečujno kretati kroz praktično svaki ekosistem, bez obzira na veličinu! Poznato je da anakonde “opušteno” ubijaju divlje svinje, kajmane, pa čak i jaguare.

8. Grizli

“Kakav sam ja grmalj, _ebote…!!!”

Grizli spada među najmoćnije grabljivice na planeti. I dok, s jedne strane, uglavnom grickaju biljke, ovi pozamašni svaštojedi mogu se u trenu preobraziti u moćne lovce; poznato je da uspešno love mlade bizone, losove a povremeno i odrasle primerke ovih životinja.

Grizliji su teški oko 350 kilograma, ali neki veći mužjaci mogu premašivati i 600 kilograma. Ovi medvedi su naoružani snažnim čeljustima koje im omogućavaju smrtonosan ujed, ali i mišiće ramenog pojasa, uočljive na njihovoj karakterističnoj ramenoj grbi.

7. Vo (Mošusno goveče, Musk-ox)

“Zovu me Ilon Mask-vo.” (igra reči: “They call me Elon Musk-ox”). Znam da mošusno goveče baš i ne spada u volove, ali nisam mogao da odolim.

Volovi su veća i jača vrsta goveda. Ove životinje su služile za vuču još od 4000-te godine stare ere. Njihova snaga je tolika da su veliki zreli primerci sposobni da povuku i do četiri i po tone. Mislim da su ove životinje zaslužile svoje mesto kao simbol snage, stabilnosti i odlučnosti.

6. Tigar

„Jači sam od drugih velikih mačaka u svakom smislu… osim u jednom – u snazi volje. Znate onu staru izreku… “Ne vara lav svoju partnerku, već Tajger Vuds!” (“A lion wouldn’t cheat on his wife but a Tiger Woods!”)

Tigrovi su među najmoćnijim kopnenim grabljivicama na ovoj planeti i sposobni su da uhvate jelene, divlje svinje, bizone, gaure (vrsta krupnog bivola) i čak medvede; plen lovi uglavnom iz zasede, zahvaljujući snažnim kandžama i snažnim mišićavim čeljustima.

Tigrovi nisu samo moćni kada je u pitanju lov već i kada se radi o podizanju tereta. Poznato je da tigrovi nose stvari koje su dvostruko teže od njihove telesne težine.

Mislim da se sa sigurnošću može reći da je ova životinja zaslužila svoju poziciju “kralja” džungle.

(Svako ko oseća kao da pokušavam da anuliram “kraljevsku poziciju” lava nije u pravu. Lav je “kralj” sam po sebi, ali savane, a ne džungle.)

5. Gorila

“To je ono što volim da zovem gerilskom borbom!”

Iako se često preteruje kada kažemo da gorile poseduju super snagu, one su u svakom slučaju izvanredno snažne životinje, a njihova snaga u odnosu na težinu već po sebi govori mnogo.

Gorile su najveći svetski primati koji u brojnim situacijama manifestuju svoju snagu: kao od šale mogu da obore stablo drveta banane kako bi se domogli ovog voća, a u stanju su da podignu 800kg sa tla ili se odbrane od predatora koji važi za njihovog glavnog neprijatelja – leoparda.

4. Afrički slon

“Ja sam najjača životinja na ovom svetu, i tačka! Svi ostali s ove liste snagatora su irelevantni (irrelephant, igra reči).

Ma, hajte, molim vas. Znali ste da će se ova životinja naći negde na listi najjačih… ali ono što verovatno niste znali je da ona ne bi mogla da osvoji šampionsko prvo mesto. Afrički slonovi su i najveće kopnene životinje na svetu, a i neke od najjačih.

Sa težinom koja dostiže i do sedam tona, zdrav odrastao slon praktično nema neprijatelja, a poznat je i po tome što čak i nosoroge i nilske konje može naterati u bekstvo kako bi spasli živu glavu. Mislim da slon nesumnjivo zaslužuje svoje mesto na ovoj listi.

Sada prelazimo na svet insekata odnosno na prave snagatore.

3. Mrav (vrsta koja seče lišće)

“Zna li gosn lav zašto nije na ovoj listi?” Pa, dok je on spavao, ja sam se mučio u teretani!”

Hajde da još jednom napomenemo kako nemam pretenzija da ponizim lava – samo se malo šalimo….

Mravi su poznati po tome što su veoma jaki insekti i mogu nositi predmete koji su 50 puta teži od njihove telesne težine. Ovo pomaže kada treba da podižu teške listove, koje koriste kao đubrivo za uzgoj gljiva.

2. Skarabej (Buba nosorog)

“Ja sam najžešći insekt!”

Skarabej je, uz mrava, još jedan izuzetno snažan insekt i druga najjača životinja na Zemlji. Zapanjujuće je da ovi insekti mogu nositi predmete i hranu koji su i do 850 puta teži od njih samih. Ovo je ekvivalent čoveku koji bi bio u stanju da nosi 65 tona!

1. Balegar 

“_ebote, osvojio sam prvo mesto! Čini mi se da je ovo uspeh koji će potrajati!”

Balegar (takođe poznat i kao Kotrljan, ili Prašinar) kakvog znamo je crna zaobljena buba snažne građe koja se hrani balegom sisara i u nju polaže jaja. beetle

Titula najjače životinje na svetu pripala je – balegaru. Ovo je tako moćan insekt. Ova bića mogu nositi teret 1141 puta veći od njihove sopstvene telesne težine. To je kao čovek koji bi bez problema nosio 80 tona.

Balegari su tokom evolucije razvili ovoliku snagu kako bi im pomogla u borbama za svoje drugove, pri bušenju tunela i, pa, znate – da kotrljaju gnoj.

Nadam se da ste uživali u ovoj listi deset najjačih životinja (i insekata).

Izvori: Top 10 najjačih životinja na svetu – tajanstveni svet

Top 10 Strongest Animals In The World

Džošua Volters, ljubitelj divljine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.