Poseta predsednika Sija Rusiji: stabilnost kao prioritet

Predsednik Si Đinping održao je razgovore sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom na marginama na drugom međunarodnom “Forumu za Pojas i put” u Pekingu, 26. aprila 2019. godine. [Foto: Xinhua]

Predstojeća poseta predsednika Sija Đinpinga Rusiji odraz je bliske saradnje između Kine i Rusije, koja je između ostalog važna i za održavanje stabilnosti međunarodne zajednice usled rastućih neizvesnosti, kažu analitičari.

Si će od 5. do 7. juna 2019. otići u zvaničnu posetu Rusiji gde će prisustvovati 23. međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, izjavio je u sredu Lu Kang, portparol ministarstva spoljnih poslova.

Put u Rusiju je deo godišnje razmene zvaničnih poseta šefova država dvaju zemalja, a uslediće nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u aprilu prisustvovao ovom Forumu, kada je na marginama događaja razgovarao sa predsednikom Sijem.

Ova poseta će dodatno pokazati snagu bilateralnih odnosa, koji su dostigli “veoma dobar politički i ekonomski  zamajac”, rekao je Ruan Žongže, potpredsednik Kineskog instituta za međunarodne studije.

Trgovina između ove  dve zemlje “otvarila je veliki napredak”, premašujući 100 milijardi dolara u 2018. godini, a dva stalna člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz Kine i Rusije blisko su koordinisali glavne međunarodne probleme, rekao je Ruan.

Ove godine obeležava se 70 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa, za koje se kaže da su dostigli svoj najviši nivo u istoriji.

Takođe, prisustvo lidera dve zemlje na međunarodnim forumima pokazuje podršku obe strane otvorenoj globalnoj ekonomiji, dodao je Ruan.

Obraćajući se tokom septembarske plenarne sednice Četvrtog istočnog ekonomskog foruma u ​​Vladivostoku, Si je pozvao regionalne članove da aktivno usklađuju svoje razvojne strategije i zajednički rade na otvorenoj regionalnoj ekonomiji.

Vu Hongvej, istraživač kinesko-ruskih odnosa na Kineskoj akademiji društvenih nauka, rekao je da bilateralna saradnja igra istaknutu ulogu u garantovanju svetskog mira i bezbednosti u trenutku kada je međunarodna bezbednosna situacija u senci aktuelnih tenzija i previranja.

Ove dve zemlje dele istu poziciju u promovisanju stabilnijeg i multipolarnog sveta, rekao je Vu, dodajući da su takve signale poslali kroz međusobnu podršku i koordinaciju vezanu za međunarodne prilike i izazove.

 

Wang Qingyun| China Daily | 2019-05-30 07:06

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.