Gugl i rodna ravnopravnost

Seksizam u Guglu je ovog meseca imao svoj epilog i davanjem zvanične izjave: Istraživanje povodom optužbi uposlenica jer ih je ova kompanija, navodno, plaćala slabije; međutim, došlo se do prilično iznenađujućeg i potpuno suprotnog zaključka: muškarci su već godinama unazad u Guglu primali niže plate od ženskog osoblja.

Gugl je ovim možda pokazao zbog čega ima pravo na epitet izuzetne kompanije ali da je, nažalost, i izuzetak koji pokazuje (ili dokazuje) pravilo: da žene jesu slabije plaćene, kao i da mnogo teže napreduju u karijeri – samo zbog toga jer su žene.

Uprkos izvesnim pritužbama koje potiču od nekih doskorašnjih uposlenica kako najveća internet kompanija na svetu diskriminiše žene, istraživanjem se obelodanilo nešto sasvim drugačije: da su muškarci bili ti koji su godinama unazad bili slabije plaćeni od lepšeg pola.

Jedna od najvećih svetskih tehnoloških korporacija se poslednjih godina suočava s velikim pritiscima javnosti nakon što je nekolicina njenih bivših zaposlenica podigla tužbu zbog navodne diskriminacije po rodnoj osnovi. Ovo je dovelo i do zamašne istrage američke državne agencije za ravnopravnost, a krajem prošle godine žene koje su tužile Gugl su proširile svoju tužbu, koja bi mogla uticati na preko 8.000 sadašnjih i nekadašnjih radnica.

Radi se ni manje ni više već o IT gigantu najvećeg formata. Usled pritisaka feminističkih organizacija i medija koji su godinama pisali, a zasnovano na optužbama nekadašnjih radnica, naime, o tome kako ovaj informatički gigant sprovodi rodnu diskriminaciju nad ženama i kako ih za isti posao plaća slabije – Gugl je odlučio da sprovede veliku internu istragu. U želji da ovaj problem reše efikasno, tačno, nepristrasno i da napokon dođu do konkretnih rezultata, angažovali su jednu nezavisnu agenciju da sprovede istragu o svim uslovima rada, kao i da posebno obrati pažnju na potencijalne razlike koje bi postojale između žena i muškaraca na istom radnom mestu.

Nakon sprovedene istrage, došli su do zaključka da razlika u prihodima među polovima zaista postoji, ali ne nauštrb žena več – muških radnika. Preko 10.000 muškaraca je godinama bilo slabije plaćeno u u ovoj kompaniji, na istim radnim mestima ili su morali da rade više za istu platu. Da bi ispravila nepravdu, kompanija je odlučila da isplati razliku svim oštećenima (muškarcima), od ukupno 9,7 miliona dolara.

Kritičari sada tvrde da to ne znači da diskriminacije prema ženama nije bilo jer “nije razlika u platama jedini način na koji bi zaposlene žene mogle biti diskriminisane”. Kažu kako žene imaju većih problema ukoliko žele da napreduju unutar kompanije, iako ovo još nije potvrđeno nikakvim ozbiljnijim istraživanjem.

Opširnije pročitajte na stranici Njujork tajmsa

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.