Haš tag #NajboljiČovekovPrijatelj

Stanovnici španskog mesta Hun (Jun) mogu tvitovanjem da pozivaju policiju ili čistače ulica.

10

U gradiću na jugu Španije po imenu Hun (Jun), vašu žalbu na lokalne gradske službe i usluge možete poslati tvitovanjem – uslov je da tweet ne bude duži od 140 ili manje. Gradske službe izaći će vam u susret, u slučaju da npr. želite da znate kada će se opet prikupljati smeće u vašem kraju, kada će se završiti radovi na postavljanju asfalta, popravci vodovodne mreže ili stavljanju saobraćajne signalizacije.

To je što je lokalna skupština u Hunu prešla na tvitove predstavlja, po rečima gradonačelnika, veliku korist za 3.500 stanovnika ove varoši.

“Tvitovanje je značilo radikalnu promenu”, kaže Hoze Antonio Rodrigez Salas (José Antonio Rodriguez Salas), ili @JoseantonioJun, kako gradonačelnika prepoznaju na društvenim veb stranicama. “Činjenica da građani i uopšte svi zaposleni u gradskoj većnici imaju poseban kanal i haš tag na Tviteru znači da će se efikasnost državnih službenika sada videti veoma jasno i transparentno, komunikacija između građana i komunalnih službi preko društvene mreže doprinela je da naše službe ojačaju, a meštane ćemo učiniti direktnim učesnicima u poslovima gradske vlade.”

“Ko je ranije ocenjivao kvalitet rada gradske čistoće? Sada smo u stanju da komuniciramo sa građanima u rešavanju problema, a sve to izvodimo putem Tvitera i, što je vrlo važno, njihov doprinos zajednici je postao vidljiv”, kaže Rodrigez Salas. “Ovakav način komunikacije je doveo do velikog povećanja efikasnosti našeg osoblja kao i priznavanja od strane zaposlenih i građana”. ranije, pre nego što smo uveli tviter za predloge, pitanja i prijave, jedini način da građani stupe u kontakt sa gradskim vlastima bio je direktan odlazak kod opštinskih političara ili zaposlenih koji su hronično gluvi, i koji ih nikad ne bi saslušali.”

Uprkos veličini Huna (3.500 stanovnika), gradonačelnik na Tviteru ima oko 100 puta veći broj sledbenika (339,000), a prati ga još 182.000 osoba. U ovom tvitu, gradonačelnik upozorava na pljuskove i grmljavinu nedaleko od Huna:

000
Potez je redefinisao ono što se podrazumeva kada mislimo na direktnu demokratiju. Svako ko u Hunu ima svoj nalog na Tviteru može se obratiti bilo kom radniku u gradskim službama. Ako imate pitanje vezano za npr. kriminal, ili ako ste, zapravo, možda bili i svedoci neke krivične ili prekršajne radnje, pre nego što nazovete policiju idite na Tviter i obratite se lokalnom policajcu na @PoliciaJun – on će vam se odazvati čak i ako u tom trenutku grad pokriva samo jedan policijski službenik. Prvog juna je, recimo, policija ovog gradića tvitovala da je zbog visokih temperatura uvedena zabrana pravljenja roštilja na otvorenom:

20

Tviter je postao gotovo isto tako poznat kako po onlajn provokacijama i gradskim prepucavanjima tako i po svojoj korisnosti kao sredstvo komunikacije, premda Rodrigez Salas negira da će sada, zbog komunikacije na Tviteru, trošiti svoje dragoceno vreme odgovarajući na besmislene žalbe i neozbiljne primedbe.

“Pre nego što mobilni telefon krene da zvoni non-stop do besvesti”, kaže on, “imam pogodnost da pristupimo na Tviter kad god mogu, lično se bavim problemima i lično rešavam sva pitanja. U protekle četiri godine mog vođenja Huna, obradio sam 118.266 tvitovanih zahteva i pitanja, to jest, 81 dnevno.”

Ovolika količina dnevnih odgovora na pitanja loklokalnih tviteraša izgleda kao da je malo previše za jednog gradonačelnika – koji odgovara ne samo na pitanja već i na javne pritužbe – imajući, takođe, u svojoj nadležnosti kako celokupno održavanje gradskih usluga tako i odgovornost za svoje službenike.

Španija, a posebno Andaluzija je od početka finasijske krize 2008. prilično loše prošla, a širom zemlje ljudi su generalno veoma ljuti zbog mera štednje i korumpiranosti političara. Ipak, Rodrigez Salas tvrdi da je Tviter pomogao da njegova lokalna uprava počne da radi transparentnije. samim tim je i “nešto”, kako sam kaže, doprinelo da meštani ovog gradića ponovo uspostave zdraviji odnos i više poštovanja za lokalne političare.

01

“Naravno, ako im u roku od sat vremena ne odgovorim, već se zabrinu. Ideja je da Tviter ne treba koristiti kao “oglas” od 140 znakova za vaše političke partije ili institucije. Kada ste prirodni kao sveže isceđeni sok od pomorandže, građani će vam naravno verovati i pisaće vam redovno… i (ne)strpljivo čekati iskrene odgovore [koji su svima javno dostupni].”

Kao i drugde u Andaluziji, i Hun ima svoj fer udeo (“fair-share”) starijih stanovnika, kao i oni za koje su društvene mreže, možda internet – pa čak i mobilni telefoni – prokletstvo civilizacije. U Hunu i dalje postoji telefon za uslužne savete, mada lokalne vlasti takođe pokušavaju da obezbede da nova tehnologija obuhvati sve ovo, tako da svi imaju pristup istom nivou kvaliteta gradskih usluga. “Od 1999. godine, mi [vlasti Huna] podučavamo naše starije sugrađane kako da koriste internet u pristupnim centrima”, kaže Rodrigez Salas.

Postoje veoma zabavne i poučne anegdote. U intervjuu za jedan španski magazinu, 80-godišnja stanovnica ovog gradića priznala je da flertuje sa 33-godišnjim pilotom koji leti za Air Iberia… predstavljajući mu se kao 25-godišnja devojka. A samo godinu dana ranije, ova žena je bila funkcionalno nepismena: jedva je umela da se potpiše, sricala je slova i reči, “sve dok nisam saznala za kompjuter. Ovo je dokaz da, kada postoji volja, postoji i način.”

Ako je budućnost u Tviteru i masovnoj umreženosti, onda je gradić Hun vrhunski primer kako se ovakav vid komunikacije može iskoristiti od strane javnih službi. A ako je Hun primer kojeg će slediti i drugi gradovi, možda je došlo vreme da haštagovi odmene Žute Strane koje skupljaju prašinu u našim domovima.

 

Time

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.