Ko ocenjuje ocenjivače?

Buntovnici s razlogom: Rusija i Kina pokreću novu kreditnu rejting agencijuUCRG biće rival agencijama Moody’s, S&P i Fitch

10Nova agencija za međunarodni kreditni rejting Universal Credit Rating Group (UCRG) uskoro počinje s radom, a predstavljaće konkurenciju postojećim agencijama Moody’s, S&P i Fitch. S prvim ocenama kreditnog rejtinga izaći će ove godine.

“Uspostavljanje agencije UCRG u poslednjim je fazama i gotovo je spremna da izazove ‘veliku trojku’ koja trenutno dominira industrijom”, smatra upravni direktor RusRatinga, Aleksandr Ovchinnikov.

“Prema našem mišljenju prve ocene pojaviće se tokom ove godine. Informacije se skupljaju u sedištu agencije u Hong Kongu,”, rekao je Ovchinnikov i dodao da je “Akreditovanje kod lokalnih regulatora započelo. Štaviše, u toku su preliminarni dogovori s drugim agencijama i investicionim fondovima koji bi uskoro trebalo da se priključe projektu”.

Analitičari RusRatinga ističu kako je agencija kreirana kao reakcija na bankrot investicionih fondova iz SAD-a koji su 2007. godine od tri kreditne agencije dobili nerazumno visoke kreditne ocene.

08“Kada se pojavilo pitanje uspostavljanja alternative ‘velikoj trojki’, mi smo ponudili projekat koji je već bio spreman za pokretanje, a podržavale su ga vlade Rusije i Kine”, rekao je Ovchinnikov.

Prema analitičarima, UCRG ispunjava zahteve onih investitora koji su ponovo kritikovali ‘veliku trojku’ zbog standardizovanog pristupa kojim su se precenjivale mogućnosti razvijenih ekonomija dok se istovremeno potcenjuju mogućnosti takozvanih ekonomija u razvoju.

Mnoge američke obveznice 2008. godine imale su ocenu AAA – što je najveća moguća ocena – i ulaganje u njih smatralo se sigurnim, ali se otkrilo da se radilo o takozvanim balonima. Kriva procena otkrila se nakon krize drugorazrednih hipotekarnih kredita.

Vesti o uspostavljanju nove agencije u saradnji s Kinom su se pojavile nakon što je agencija Fitch odlučila da krene putem agencije S&P i spusti ruski kreditni rejting na nivo BBB ili tik iznad smeća, u grupu s Indijom i Turskom. S&P je spustio nivo ruskog kreditnog rejtinga nekoliko nedelja nakon što je poluostrvo Krim odlučilo da se pripoji Rusiji.

Službena Rusija se pobunila, kritikujući ono što je smatrala politički motivisanim spuštanjem kreditnog rejtinga,a ova tvrdnja je, što se i moglo očekivati, odbačena od strane agencije S&P.

Prvi pokušaji uspostavljanja kreditne agencije koja bi konkurisala ‘velikoj trojki’ i njihovom monopolu na kreditne ocene okretali su se oko ideje nacionalne kreditne agencije, ali analitičari su upozorili kako takva agencija ne bi imala kredibilitet. Stoga se prešlo na međunarodnu opciju u koju su uključene kompanije iz nekoliko većih zemalja, u ovom slučaju Rusije, Kine i Amerike, vrata za priključivanje otvorena su i drugim kompanijama.

03

Kineska rejting agencija Dagong pokušava da profitira na kritici koju je ‘velika trojka’ dobila nakon katastrofalno pogrešnih procena iz 2007. i 2008. godine. Njen plan je da se do 2017. godine ubaci u 5 do 10 posto evropskog tržišta kreditnih procena.

“U prvoj fazi UCRG će davati ocene kineskih i ruskih investicionih projekata s ciljem pridobijanja azijskih zemalja, a onda postepeno, s razvojem i reputacijom, doseći nivo na kojem će se privući i druge zemlje”, rekao je ruski ministar financija Anton Siluanov.

Nakon što su zapadne sile osudile Rusiju i Vladimira Putina za iskorišćavanje političke situacije u Ukrajini kako bi pripojio poluostrvo Krim, Rusija se okrenula uspostavljanju čvršćih veza sa zemljama pripadnicama asocijacije BRICS (Brazil, Indija, Kina Južna Afrika)

Zemlje članice te asocijacije držale su se i još uvek se drže po strani po pitanju osude Rusije zbog pripajanja Krima.

Ruski državni gasni gigant Gazprom potpisao je prošlog meseca s Kinom 30-togodišnji sporazum o isporuci zemnog gasa. Ukupna vrednost ugovora zaustavila se na brojki od 400 milijardi dolara.

UCRG je službeno osnovan u junu 2013. godine u partnerstvu između kineske kompanije za kreditni rejting Dagong, ruske RusRating i američke Egan-Jones.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.