Najpopularnije startup-destinacije u 2019.

Ilustracija: WeWork

„Najpopularnije startup-zemlje na svetu“ (“Most startup friendly countries in the world”) je segment poslovnog magazina CeoWorld u kojem se vrši rangiranje, godišnja procena konkurentnosti kao i “privredne sposobnosti neke zemlje da koristi proboje u nauci i tehnologiji“.

Sjedinjene Države osigurale su svoje prvo mesto iz više razloga, uključujući ključne mogućnosti istraživanja i razvoja (Research & development, R&D). Snaga i potencijal SAD proističe iz veoma visoke stope startupa, robusnih anđela-investitora i venčer investicija. Važno je napomenuti da Sjedinjene Države dobijaju visoke ocene za „izgradnju svoje ekonomije znanja“. SAD su utočište za 119 institucija od 500 najboljih svetskih univerziteta u 2019. godini, uz MIT (Massachusetts Institute of Technology), koja je proglašen za najbolju obrazovnu ustanovu na svetu.

Startup Ekosistem, rubrika magazina CEOWORLD je obuhvatila 62 zemlje u pet kategorija: 1. ulaganja u ljudski kapital; 2. Istraživanje i razvoj; 3. preduzetnička infrastruktura; 4. tehnički obrazovana radna snaga, i 5. dinamika politike.

Prvih pet zemalja s najpogodnijim uslovima za osnivanje startup firmi je i dalje, već treću godinu zaredom, nepromenjena (počev od 2017. godine), mada je njihov međusobni redosled drukčiji. Poljska je novajlija u prvih deset, skočivši za šest mesta od 2018. Švedska je pala za dva i sada je na 9. mestu, dok je Malezija skliznula za jednu poziciju, na 8. mesto.

Deset zemalja koji nude najbolji ambijent za osnivanje početničkih firmi su Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Izrael, Indija, Nemačka, Poljska, Malezija, Švedska i Danska.

Kada je reč o zemljama Jugoistočne Evrope, Srbija je na 57. mestu, Slovenci su četiri mesta iznad (53) dok je Hrvatska na 40. poziciji. Bugari su na 48. mestu, Mađari su rangirani kao 49-ti, a Rumuni su na 30-tom.

Evo tabele najpopularnijih destinacija za startapere u 2019. :

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.