Međunarodni sajam investicija i privredne saradnje „CIFIT“

Sutra se otvara Međunarodni sajam investicija i privredne saradnje „CIFIT“

date

NEDELJA, 08. SEPTEMBAR 2019. 08:00

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Nacionalnim savetom za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom organizuje Nacionalni paviljon Republike Srbije na Međunarodnom sajmu investicija i privredne saradnje „CIFIT“ (China International Fair for Investment & Trade).

„CIFIT“ je jedan od vodećih svetskih sajmova za bilateralnu, regionalnu i multilateralnu promociju investicija, koji se od 08. do 11. septembra 2019. održava u Sjamenu (Xiamen), provincija Fudžijen, NR Kina. U 2018. godini, „CIFIT“ je privukao nacionalne institucije iz preko 50 zemalja, učestvovalo je više od 107 zemalja i regiona, sa 5.000 preduzeća, a sajam je posetilo preko 120.000 profesionalaca.

Ove godine Republika Srbija nastupiće u svojstvu zemlje počasnog gosta i predstaviće se na Nacionalnom paviljonu površine 810m².

Uz podršku kineske strane, Republika Srbija će predstaviti mogućnosti investiranja, ključne investicione projekte u oblasti informacione-komunikacione tehnologije, energetike, infrastrukture, poljoprivrede, automobilske industrije kao i u drugim oblastima u kojima postoje mogućnosti saradnje.

Privredna komora Srbije je pozvala sve zainteresovane kompanije da uzmu učešće u okviru Nacionalnog paviljona Srbije i predstave svoje investicione projekte ili primere dobre prakse koji će privući potencijalne investitore ili poslovne partnere.

Ovogodišnji CIFIT ima pet nosećih temata: 1. Forum o međunarodnoj kooperaciji i izgradnji pomorskog Puta svile, 2. Forum o međunarodnim investicijama vezanim za projekat Pojas i put (BRI), 3. Digitalni Put svile, temat o daljoj digitalizaciji zemalja vezanih za projekat BRI, 5G tehnologiji, sigurnosti i privatnosti podataka, unapređenje saradnje u telekom-industrijama 4.  Zeleni Put svile: izložba/panel o trenutnom stanju i napretku u zelenim tehnologijama, problemima industrije i ekologije, alternativama i rešenjima za ekološki održivi međunarodni razvoj, 5. Put svile – trgovinski paviljon,  izložba poljoprivrednih proizvoda i interakcija s prekograničnom e-trgovinom; načini za unapređenje elektronske trgovine a samim tim i privredno-trgovinskog rasta.

Srbija je ove godine počasni gost Međunarodnog sajma inovacija i trgovine (CIFIT 2019) u Kini koji se održava od 8. do 11. septembra u Sjamenu, a delegaciju srpskih državnih zvaničnika i privrednika na toj manifestaciji predvodiće potpredsednik Vlade i ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnig saveta Tomislav Nikolić i ministri Aleksandar Antić i Goran Trivan.

Na prostoru od 50.000 kvadratnih metara u gradu Sjamen u provinciji Fudžijen predstaviće se više od 8.000 izlagača iz celog sveta, među kojima i kompanije iz Srbije.

Fokus ovogodišnjeg CIFIT-a je na dve glavne teme: uvođenju direktnih stranih investicija i na to kako ići u korak sa globalizacijom.

Ministar Ljajić će u nedelju, 8. septembra, otvoriti Srpski paviljon na sajmu, a u okviru CIFIT-a, koji je postao sastavni deo Inicijative „Pojas i put“, biće održano oko 20 konferencija, od kojih će Srbija imati učešće na čak trinaest.

Jedna od najvažnijih konferencija biće Investicioni kongres „Pojas i put“ na kojem će, osim ministra Ljajića, govoriti i Tomislav Nikolić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

Takođe, na kongresu će učestvovati i predstavnici kineskih kompanija Ziđin, HBIS, Linglong i CRBC, kao najvećih kineskih investitora u Srbiji, koji će govoriti o investicionim potencijalima Srbije i zašto su je izabrali za ulaganje.

Sajam organizuju Ministarstvo trgovine NR Kine, Vlada provincije Fudžijen i grad Sjamen uz podršku kineske vlade, Svetskog udruženja sajmova i Svetske trgovinske organizacije.

Manifestacija se održava 22. put, a pre Srbije počasni gosti sajma bile su zemlje poput Češke, Bahreina, Italije, Gruzije…

CIFIT se od 1997. godine tradicionalno održava u istočnoj kineskoj provinciji Fudžijen i jedan je od najvećih investicionih i trgovinskih sajmova svetu.

Prošle godine sajam je posetilo oko 120. 000 ljudi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.