Pacifički optički kabl: veza koja ništa ne povezuje

Gugl i Fejsbuk, ali i mnogi drugi američki preduzetnici koji su uložili stotine miliona dolara u Pacifički optički kabl (Pacific Light Cable Network, PLCN) doživeli su težak udarac od svoje vlade. Naime, američke bezbednosne procene su “spustile rampu” na ovaj poduhvat. Time je ovo veoma skupo ulaganje preraslo u finansijski šok, bez izgleda da će im se investicija vratiti, a kamo li isplatiti.

Submarine Networks

Najnovija žrtva trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine mogao bi biti novi, delimično podmorski kabl koji povezuje Hong Kong i Los Anđeles. Projekat polaganja optičkog kabla na dno Pacifika obećava „velike brzine, nisku latenciju i sigurniju propusnost za sve korisnike interneta“, a projekat su podržali američki tehnološki orijaši Google i Facebook (među ostalima). Ovo je najnoviji primer na koji način američka industrija i preduzetnici postaju “kolateralna šteta” međunarodne “visoke politike”, bivajući neprestano na udaru eskalirajućeg trgovinsko- tehnološkog rata između ove dve supersile.

Teško da je iznenađujuće to što je ovakva, direktna veza između dve zemlje pokrenula pitanja nacionalne bezbednosti – imajući u vidu paralelnu globalnu raspravu o kompaniji Huawei i 5G mobilnoj tehnologiji, ali i sopstvenim ulogama u prenošenju podataka internetom širom sveta. Prema izveštaju objavljenom u međunarodnom poslovnom dnevniku Wall Street Journal, “američki zvaničnici žele da blokiraju” ovaj projekat, „a shodno proceni američke nacionalne bezbednosti i uz opciju ‘razmatranja’ pravila o internetskom povezivanju Sjedinjenih Država i Kine.”

Pacific Light Data Communication u ovaj svoj projekat ulaže 300 miliona dolara za 12.8 hiljada kilometara optičke internet-veze, “kako bi se instalirao prvi podvodni kabl koji direktno povezuje Hong Kong i Sjedinjene Države.” Problem je u – vremenu. Tokom međuagencijskog panela za ocenjivanje (bezbednosti), koji je vodilo Ministarstvo pravde, direktna veza između SAD-a i Kine, podržana od strane kineskog investitora (Pekinška kompanija Dr. Peng Telecom & Media Group – jedan od najvećih kineskih domaćih telekomunikacionih igrača), nije mogla doći u osetljivijem trenutku.

Po ocenama bezbednosnih rizika po telekom mreže, koje su se čule na ovom američkom panelu za evaluaciju komunikacija, poznatijeg kao „Team Telecom“, ovo bi bio korak bez presedana. Dosadašnji projekti koji povezuju SAD sa Kinom odobreni su, uz garancije da se „američka taktika sastoji u preduzimanju koraka kako bi se „strani faktor“ blokirao ili mu se uskratio internet saobraćaj“. Ali, vremena su se promenila pa, zapravo, teško da je iznenađujuće što „panel“ razmatra svoj “pristup” i želi blokadu ove veze – a s obzirom na širi kontekst.

 

Zak Doffman je stručnjak za kibernetsku bezbednost, pitanja privatnosti i masovnog nadzora

 

Forbes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.