Samit G20: šansa za dogovor između Kine i SAD

Predsednik Si dolazi na samit G20, tokom kojeg će sa Trampom raygovarati o okončanju trgovinskog rata.

Si Đinping će krajem ove sedmice prisustvovacti samitu G-20 u Japanu, tokom kojeg će se sastati sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom – biće to, kako se očekuje, važni razgovori u cilju postizanja dogovora o okončanju trgovinskog rata na relaciji Kina-SAD, kao i da bi se preduhitrili potezi Vašingtona koji bi možda poželeo da “zacementira” tarife na 300 milijardi dolara robe koju Kina izvozi u SAD.

Si će od 27. do 29. juna prisustvovati četrnaestom skupu G-20 u Osaki, a na poziv japanskog premijera Šinza Abea, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova, javlja Economic Times, najveći indijski vebsajt za poslovne i finansijske vesti.

Uoči njihovog planiranog sastanka, Tramp i Si su 18. juna održali detaljan telefonski razgovor kojim radi pripreme terena za rešavanje razlika koje ometaju sporazum o okončanju jednogodišnjeg trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije.

Tramp, koji je prošle godine pokrenuo trgovinski rat, traži od Kine da smanji ogroman američki trgovinski deficit koji je prošle godine porastao na preko 539 milijardi dolara. On takođe insistira na tome da Kina uvede proverljive mere i procedure za zaštitu prava intelektualne svojine (Intellectual property rights IPR), transfere tehnologije i veći pristup američke robe na kinesko tržište.

Obe zemlje su jedna drugoj uvele dodatne tarife za izvoz vredan milijarde dolara.

Tramp je prošle sedmice zapretio da će “odmah” podići tarife za preostalih 300 milijardi kineskog izvoza u SAD, ukoliko se predsednik Si ne pojavi na sastanku. Sjedinjene Države već su uvele 25 odsto carina na robu uvezenu iz Kine, vrednu preko 250 milijardi dolara.

Specijalni timovi sa obe strane predvođeni visokim zvaničnicima održali su 11 krugova razgovora o okončanju carinskog rata. Pregovori su, kako se izveštava, propali nakon Trampovog insistiranja na proverljivim merama koje bi zaustavile kinesko delovanje u pravcu kršenja prava intelektualne svojine, kao i prenosa tehnologija, za koje Peking kaže da ometaju njen suverenitet.

Nakon telefonskih razgovora sa Sijem, Tramp je zvučao optimistično u vezi sa mogućim napretkom na njegovom sastanku sa kineskim predsednikom u Osaki.

“Imali smo veoma dobar telefonski razgovor sa predsednikom Sijem. Sledeće nedelje održaće se jedan produženi sastanak na G-20 u Japanu. Timovi obe zemlje će započeti razgovore pre našeg sastanka”, rekao je Tramp.

Sa svoje strane, Si je takođe rekao: “Spreman sam da se sastanem sa predsednikom (Trampom) tokom samita G-20 u Osaki kako bismo razmenili mišljenja o osnovnim pitanjima koja se odnose na razvoj kinesko-američkih odnosa”, navodi se u zvaničnoj izjavi nakon telefonskog razgovora između dva lidera.

Si je naglasio da dve strane treba da reše svoja ekonomska i trgovinska pitanja kroz dijalog na ravnopravnoj osnovi, s tim da je ključno obostrano prihvatanje prisutnosti realnih problema s kojima se suočavaju obe strane.

“Kineska strana se nada da će američka strana pošteno postupati prema kineskim firmama. Slažem se da trgovinski timovi dvaju zemalja konstantno održavaju kontakt kako bismo rešili spor”, rekao je on.

“Kao dve najveće svetske ekonomije, Kina i Sjedinjene Države bi na samitu G20 u Osaki trebalo da zajedno igraju vodeću ulogu u podsticanju pozitivnih rezultata, kako bi se povratilo poverenje i vitalnost globalnog tržišta”, rekao je Si.

Uoči sastanka sa Trampom, Si je iznenada posetio Severnu Koreju, prvu koju je jedan kineski lider napravio u proteklih 14 godina – a u vatrometu spekulacija da je cilj putovanja bio demonstracija kojom je američkom predsedniku poslata poruka o značaju koji kineski uticaj ima nad severnokorejskim diktatorom Kim Džong-unom.

Tramp, koji je već imao dva neuspela samita sa Kimom, već je ranije optuživao Sija da “utiče” na severnokorejskog lidera, a što je nasuprot dogovoru o odustajanju Severne Koreje od nuklearnog oružja.

Tokom svoje nedavno završene posete Severnoj Koreji, Si je rekao Kimu da je Kina odlučna da podrži novi “strateški put” zemlje, dok je Kim rekao da je Pjongjang preduzeo korake ka denuklearizaciji, ali da nije dobio “pozitivan odgovor relevantne strane”.

Lim Eul-čul (Lim Eul-chul), stručnjak iz Severne Koreje koji radi na Institutu za dalekoistočne studije na Univerzitetu Kjungnam u Seulu, rekao je da situacija postaje “veoma komplikovana”.

“Kinesko obećanje Severnoj Koreji tumačim kao odlučnost Pekinga za usklađivanjem pozicije sa Pjongjangom protiv Vašingtona”, rekao je Lim u Hong Kongu.

Žao Tong, saradnik u Karnegijevom programu za razvoj nuklearnih politika pri Carnegie-Tsinghua centru za globalnu politiku, rekao je da će naglasak na istorijske veze i međusobno približavanje Kine, Rusije i Severne Koreje izazvati podozrenje Zapada.

“Kina i Rusija postaju sve bliže kada dele slične stavove o stavu i ponašanju u međunarodnim odnosima. Kina, Rusija i Severna Koreja takođe će se približiti, s obzirom na sličnost njihovih stavova i ideologija – što bi moglo da isprovocira reakcije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika”, kaže Žao.

“Pjongjang će morati da se kreće na liniji između Kine i SAD-a da bi se održao u ovoj ulozi, a to će neminovno dovesti do promene u dinamici snaga”, rekao je Žao Tong.

 

economictimes.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.