Kineski odgovor Trampu: veće carine na američku robu i usluge

Ovaj potez ukazuje da je Peking odlučan da zaštiti svoje interese, što su njena legitimna prava, kažu stručnjaci.

Kina je kasno u ponedeljak 13. maja saopštila da će povećati carine na glavni deo od 60 milijardi dolara uvoza iz SAD-a, primenjujući tri kategorije carinskih stopa u rasponu od 10 do 25 posto.

Za ostatak američkog uvoza, stopa carine ostaje na pet procenata, navodi se u saopštenju Komisije za carinsku tarifu kineskog Državnog saveta.

Tarife će pogoditi oko 5.000 proizvoda, kao što su hrana, hemikalije i auto-delovi, a treba da stupe na snagu 1. juna, saopštila je komisija.

U odvojenoj izjavi od ponedeljka, komisija je saopštila da će biti otvorena za zahteve za izuzeće od tarifa na jedan deo kvalifikovanog američkog uvoza.

Ovo je najnoviji odgovor Kine na dodatne američke tarife na 200 milijardi dolara kineske robe, koje su sprovedene u petak ujutro (10. maja).

Taj potez u potpunosti pokazuje čvrstu odlučnost Pekinga da brani svoje globalnim regulativama priznate interese i legitimna prava u međunarodnoj trgovini i ekonomskoj saradnji, smatraju analitičari.

Sjedinjene Američke Države su potpuno ignorisale činjenicu da je Kina voljna da reši trgovinska i ekonomska pitanja kroz zvanične razgovore na visokom nivou i obećala da će dodatno proširiti pristup tržištu za globalne kompanije, rekao je Lijang Ming, viši istraživač na Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju.

Kina je naglasila da SAD ne bi trebalo da koriste tarifni metod. Ova mera ne ide u korist samo Kini; to je racionalan izbor koji bi bilo koja zemlja napravila kada bi se suočila s nerazumnim zahtevima u trgovini, rekao je Dong Jan, direktor međunarodne kancelarije za trgovinu pri Institutu za svetsku ekonomiju i politiku Kineske akademije društvenih nauka.

Ako eskalacija bilateralnog trgovinskog spora ne bude tek neka „kratka zaobilaznica“ pre no što se pre ili kasnije postigne dogovor – onda će se ekonomski učinak za potrošače u Kini i SAD-u, kao i drugim delovima sveta, pokazati kao prilično skupa varijanta, rekao je Čen Venling, glavni ekonomista u Kineskom centru za međunarodnu trgovinu.

Bilo da kupuju gotove proizvode ili robu proizvedenu od sirovina i komponenti – tarife i dalje postoje, rekao je Čen.

Eskalacija trgovinskog sukoba će robu proizvedenu u obe zemlje učiniti manje konkurentnom, a uzrokovaće i velike gubitke radnih mesta, rekao je Čen.

Vej Đjanguo, bivši zamenik ministra trgovine, izjavio je da će se ekonomski konflikti i trgovinske nesuglasice između Kine i Sjedinjenih Država, koje privlače globalnu pažnju, povremeno odvijati u budućnosti, i stoga bi ovu njegovu izjavu trebalo prihvatiti racionalno – i za nju se blagovremeno pripremiti.

Chen Jia, Zhong Nan, China Daily | Updated: 2019-05-14 02:45

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.