Kina i SAD: „Još puno posla do trgovinskog primirja“

Kina i Sjedinjene Države održale su osmu rundu ekonomskih i trgovinskih konsultacija na visokom nivou u Pekingu u petak, a preostaje još mnogo posla, saopšteno je iz Ministarstva trgovine.

Portparol ministarstva Gao Feng izjavio je u četvrtak da su ove dve zemlje postigle „određeni napredak“ tokom nedavnih telefonskih razgovora između potpredsednika Lijua Hea, specijalnog predstavnika za trgovinu SAD Roberta Lajthajzera i sekretara trezora Stivena Mnučina. “Međutim, ostaje još mnogo posla kojeg treba obaviti”, rekao je on.

Da bi se izgladile razlike i nesuglasice oko određenih ekonomskih i trgovinskih pitanja, Kina i SAD intenzivirale su svoje konsultacije. Liju će prve sedmice u aprilu posetiti Vašington kako bi ušestvovao u devetoj rundi razgovora.

Pregovarači sa obe strane nastoje da sprovedu ono što je u decembru, uz obostranu saglasnost, dogovoreno između lidera ovih dveju zemalja, rekao je Gao na redovnoj konferenciji za novinare.

“Saradnja je najbolji izbor za Kinu i SAD”, rekao je Gao. “Ona ne samo što je korisna za ove dve zemlje i njihove narode već i za čitav svet.”

Reči kada je američko Ministarstvo trgovine izvestilo da se januarski trgovinski deficit Sjedinjenih Države sa Kinom smanjio za 6,4 odsto, na 34,5 milijardi dolara. Izvoz robe iz SAD u Kinu opao je za 22,3 odsto, na 7,1 milijardu dolara, što je najniži nivo još od septembra 2010. godine, a kineski uvoz pao je za 9,6 posto na 41,6 milijardi dolara.

Trgovinski debalans bio je u središtu višemesečnih napetosti između Kine i SAD-a. Druga pitanja koja stoje na vrhu liste međusobne konsultacije uključuju transfer tehnologija i zaštitu prava intelektualne svojine.

Gao je rekao da garancija da kompanije mogu nastaviti tehničku saradnju zasnovanu na dobrovoljnim principima i poslovnim pravilima doprinosi stvaranju pravičnog i konkurentskog poslovnog okruženja, kao i promovisanju visokokvalitetnog ekonomskog razvoja.

“To je u skladu s potrebom Kine da dodatno produbi reforme i otvaranje”, rekao je on.

“Kineska vlada nikada nije nametnula bilo kakvu politiku kojom bi strane kompanije primoravala da prenose svoju tehnologiju (u kineske firme)”, dodao je Gao, navodeći da zakon o stranim ulaganjima u zemlji zabranjuje prisilne transfere inostrane tehnologije.

Novi zakon, koji je usvojen ovog meseca i koji će stupiti na snagu u januaru, predviđa da će Kina jednako tretirati strana i kineska preduzeća i štititi njihova prava intelektualne svojine. Prema tom zakonu, strana preduzeća će u procesu uoči osnivanja dobiti nacionalni tretman )koji već imaju i kineske firme), pored negativne liste za pristup tržištu, tj popisa onih sektora u koje strane kompanije neće imati upliva.

Negativna lista pokazuje područja u kojima su investicije ograničene ili zabranjene za strane investitore, uz sva ostala područja za koja se pretpostavlja da će biti otvorena za strance.

Gao je rekao da ministarstvo radi sa relevantnim odeljenjima na sprovođenju istraživanja o skraćivanju negativne liste za pristup tržištu.

 

Jing Shuiyu, China Daily

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.