Održan novi panel iz serije „Velike žene malog biznisa“

Drugi po redu panel o ženskom preduzetništvu u Srbiji, na kojem su preduzetnice govorile o izvorima i načinima finansiranja poslovanja, tome šta su njihove tajne uspeha, ali i koje su prepreke i izazove prevazišle, održan je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Panel je organizovan u cilju podrške i promocije ženskog preduzetništva u Srbiji, a u okviru projekta „Velike žene malog biznisa“.

Tema današnjeg panela bila je finansiranje poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji, uz poređenje kako to funkcioniše u svetu.

Rukovodilac odeljenja marketinga i komunikacija i rukovodilac Programa EY preduzetnik godine kompanije EY Srbija, Mila Dimitrijević rekla je novinarima da je istraživanje “EY preduzetnički barometar” pokazalo da svega 25 odsto žena vodi kompanije u sektoru malih i srednjih preduzeća.

“To ukazuje na razne probleme, a jedna je baš i ova o kojoj je današnji panel – finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih poduhvata. Ono što nedostaje su dodatni alternativni izvori, što nije slučaj samo kod nas već svuda u svetu”, ocenila je Dimitrijević.

Prema njenim rečima, statistika pokazuje da žene u većem procentu ulaze u poslovanje, ali da to ne postaju veliki “biznisi”, na čemu je neophodno raditi kako bi se upravo takvo poslovaje unapredilo.

“Ova tribina je pokrenuta sa trostranom podrškom – Privredne Komore Srbije, medijske kuće BIZLife i organizacije Life in Harmony baš da bi se stavila u fokus potreba za većom podrškom ženama koje bi se potencijalno ‘otisnule’ u sektor preduzetništva ili da se unapredi poslovanje njihovih kompanija”, objasnila je Dimitrijević.

Kako je dodala, preduzetnice u okviru tih panela dobijaju podstrek da budu istrajne ali i ohrabrenje da uđu u preduzetničke vode, a zatim i institucionalnu podršku PKS.

“Suština je da ohrabrimo žene i da čuju primere dobre prakse kako bi same mogle dalje da delaju”, istakla je ona.

Organizatori projekta su magazin BIZLIFE i agencija Life in Harmony. Projekat je podržala Privredna komora Srbije, a pokrovitelj projekta je EY Srbija.

Izvor: BIZLife

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.