Avio-kompanija decenije: Emirati i Etihad

Emiratska avio-kompanija iz Dubaija i Etihad iz Abu Dabija mogao bi biti poslovni dil decenije u oblasti avio saobraćaja – samo ukoliko uspeju da se dogovore, objavljuju televizija i portal Blumberg.

Sudeći po insajderskim informacijama onih koji su uključeni u pregovore, rukovodioci ove dve kompanije su ispotiha razrađivali planove za stvaranje onoga što bi bila najveća svetska avio-kompanija u civilnom putničkom saobraćaju. Ova avio-grupacija bi kombinovala prihod od 29,3 milijarde dolara, a kontrolisala bi gotovo pet odsto svetskih avio-linija.

Dotični izvori kažu da, iako „Etihad“ i „Emirati“ javno odbijaju postojanje pregovora o spajanju, na stolu i dalje ostaje jedan analitički pristup kojim se Emirati koriste u mogućem preuzimanju Etihadovih vazduhoplovnih operacija kompanije. Upućeni tvrde da se razgovori o spajanju odvijaju, promenljivim intenzitetom, već neko vreme, a bilo koji dogovor bi se suočio sa ocenama anti-trust komisija širom sveta kao i sa političkim izazovima.

Evo pet posledica koje bi ovo povezivanje imalo za globalnu industriju avionskog prevoza:

Skuplje karte

Putnici u Evropi i Aziji mogu očekivati rast cena karata, kažu Blumbergovi analitičari, s obzirom da partneri u integraciji preuzimaju kapacitete van tržišta. To bi smanjilo pritisak na konkurente kao što su Dojče Lufthanza (Deutsche Lufthansa AG) i Er Frans-KLM (Air France-KLM) koji leti na sličnoj ruti. Gotovo svaku Etihadovu liniju i rutu deli i kompanija Emirates, a više od polovine njenih ruta „duplirane“ su Etihadovim.

Mega-Hub: divovsko vazduhoplovno čvorište

Mogući dogovor bi doslovce uneo život u model „Zalivskog avio-centra“, dajući ovoj kombinovanoj grupi kontrolu nad dva glavna hub-a na području Arabijskog poluostrva.

“Avio-kompanije bi između sebe mogle dogovorno raspodeliti fokus svaka na svoj aerodrom u globalnim regionima: Abu Dabi bi se koncentrisao na putnike iz Sjedinjenih Država, jer već ima odobren sporazum sa SAD kojim putnici po skraćenom postupku prolaze bezbednosne procedure za ulazak u avion, što znatno ubrzava ceo postupak”, rekao je Blumbergov analitičar Džordž Ferguson. “Dubai bi mogao da se fokusira na evropske putnike.”

Emirati iz Dubaija koristili su koncept čvorišnog centra kako bi prerasli u najvećeg svetskog dugolinijskog avio-prevoznika. Oni se sada, međutim, suočavaju sa rastom konkurentskih aerodroma u Aziji i malim, ali sve brojnijim i brzo rastućim, niskotarifnim direktnim linijama na velike daljine.

Planeri „u stisci“

„Etihad“ bi, uz podršku „Emirata“, još više dobio na zamahu ukoliko se ove dve kompanije dogovore sa Erbasom i Boingom (Airbus SE, Boeing Co) za otkazivanje dela ugovorenih narudžbina, dela koji sada iznosi 174 aviona ukupne vrednosti 46 milijardi dolara. Emirates su veći i bolji kupac aviona od Etihada i kritično bitan klijent za one koji u Erbasu i Boingu planiraju konstrukciju najvećih putničkih džetova. Veliki potencijal za postizanje efikasnosti u spajanju ove dve arapske kompanije dolazi od smanjenja preklapanja na rutama, što bi smanjilo potrebu za pribavljanjem većeg broja aviona.

“Izvesno je postojanje komplementarnosti ali i postojanje dosta prepreka u tim strukturama”, rekao je Piter Herbison, predsednik CAPA Centra za vazduhoplovstvo u intervjuu za TV Bloomberg. “Dakle, ako počnete da racionalizujete, vi, tada, pričate o tome da ćete na početku ukloniti puno aviona iz flote.”

Nevolje i jadi borbe protiv trastova

Jedan razlog za oprez kod povezivanja avio-poslovanja je preklapanje firmi na svojim dosadašnjim rutama. Emirates je već dominantni prevoznik za mnoge destinacije na Bliskom istoku, u Indiji i Australiji. Prema kolumnisti Blumberga Dejvidu Fiklingu, to znači da će prevoznici verovatno biti prisiljeni da odustanu od nekih svojih ruta i slotova u glavnim vazduhoplovnim čvorištima širom sveta.

Tržišna dominacija

Kombinovani u jednu kompaniju tj avio-grupaciju, Emirates i Etihad zaposeli bi oko 60 procenata sadašnjeg kapaciteta avionskog saobraćaja koji se odvija između Australije ka Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Politika

Abu Dabi, bogat naftom, pomogao je spasavanju Dubaija po izbijanju finansijske krize 2008. godine, i ostaje osnova za naftne rezerve Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ipak, Dubai je bolje obavio razvoj turističke industrije i ima jaču avio-kompaniju. Iako su dva šeikata u prošlosti sarađivala na konsolidaciji preduzeća, bilo koji sporazum bi zahtevao delikatne kompromise.

Zatim, tu su i Sjedinjene Države, čiji su prevoznici konstantno protestovali zbog navoda o milijardama dolara državnih subvencija Emiratima i Etihadu. Dogovor koji obezbeđuje veću transparentnost u finansijskom izveštavanju od strane vladinih prevoznika postignut je ove godine, ali bi se spajanje ova dva zalivska prevoznika moglo posmatrati i kao finansijska pomoć posrnulom Etihadu.

Benjamin D Katz, Sept21, 2018 (Bloomberg)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.