Mateo Salvini: Italija bi mogla da prikupi 23 milijarde dolara od poreske amnestije

Italijanska populistička vlada planira poresko poravnanje u vrednosti od 20 milijardi evra (23,2 milijarde dolara) kako bi mogla da isfinansira obećanja data biračima i pritom zadrži deficit u granicama koje propisuje Evropska unija (3%), rekao je zamenik premijera Matteo Salvini.

Ova mera će biti uvedena u predstojeći budžet i omogućiti popust na otplatu poreskog duga prema nekim domaćinstvima koja nisu u mogućnosti da otplaćuju ono što duguju. Navođenjem ljudi da plate bar deo dugovanja, Salvini procenjuje da će prikupiti više od 20 milijardi evra.

“To nije poklon već se radi o očajnim ljudima”, koji bi učinili sve kako bi rešili svoje poreske sporove sa državom, rekao je on prilikom snimanja televizijskog intervjua za RAI Ova mera bi bila deo reforme poreskog sistema koji bi uključivao i smanjenje broja poreskih razreda.

Italijanski deficit usled spoljnog duga

Budžet za 2010. bi bio u suficitu da nije troškova za finansiranje otplate duga:

Izvor: Eurostat

Salvini je rekao da će zakon o budžetu od 2019. godine poštovati pravilo deficita od 3 odsto i uključiti poresko poravnanje i još neka smanjenja poreza, oblikom prihoda građana i smanjivanjem starosne granice za penzionisanje. Potpuna implementacija programa, međutim, će trajati tokom celog petogodišnjeg mandata vlade.

Salvini je ove nedelje širom sveta poslao poruke koje treba da umire tržišta nakon leta kontradiktornih signala o tome koliko će njegova vlada podići budžetski deficit naredne godine kako bi istovremeno ispunila ambiciozna izborna obećanja uprkos italijanskoj planini duga.

Spred (spread, marža, raspon između kupovnog i prodajnog kursa), odnosno razlika između između italijanskih i nemačkih desetogodišnjih obveznica se prošle sedmice smanjila se na 251 bazičnih poena nakon što je u avgustu došla do petogodišnjeg maksimuma na 291.

Očekuje se da će vladajuća koalicija do 27. septembra postaviti nove ciljeve javnih finansija i privrednog rasta. Nakon toga će uslediti nacrt budžeta koji EU treba dostaviti do 15. oktobra. Finalno odobravanje budžeta očekuje se za kraj godine.

Bloomberg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.