Azijska lokomotiva za budućnost

Kineski predsednik Si Đinping je 18. oktobra pozvao svoju vladu da preuzme značajniju ulogu u vođenju ekonomije, istovremeno ponavljajući “odlučujuću” ulogu tržišta, prenosi Volstrit Džornal.

“Treba nastojati da razvijamo ekonomiju s efikasnijim tržišnim mehanizmima, dinamičnim mikro-entitetima i zdravom makro-regulacijom”, rekao je Si u sredu 18.oktobra u svom izveštaju koji je otvorio 19. Kongres komunističke partije, kojim se utvrđuju ključne politike ove zemlje za sledećih pet godina a i posle.

U cilju poboljšanja makro-regulacije, kineski predsednik pozvao je na “pružanje pune podrške (naroda) strateškim smernicama nacionalnih razvojnih planova.”

Predsednik Si je takođe obećao da će produbiti strukturne reforme na strani ekonomije ponude* – izraz koji Peking koristi za opisivanje svog plana smanjenja kapaciteta, dugova i  ukupnog inventara u stambenoj izgradnji.

Predsednik Kine obećao je intenziviranje reformi u oblasti kamatnih stopa i devizne politike, pružajući stranim investitorima više pristupa sektoru usluga i zaštite od sistemskih finansijskih rizika – sve su ovo dugoročni politički ciljevi Pekinga.

U svom uvodnom obraćanju, Si je rekao da će vlada podsticati reforme u korist mešovitog vlasništva u državnom sektoru, obećavajući da će preduzeća u državnom vlasništvu “biti jača, bolja i veća”.

Na duže staze, njegova vizija je Kina koja će do sredine 21. veka postati “sjajna moderna socijalistička zemlja” . Komunistička partija nastojaće da osnovnu realizaciju osavremenjivanja kineskog modela socijalizma sprovede do 2035. godine, rekao je on.

Nova garnitura vrhovnog rukovodstva Komunističke partije biće obznanjena nakon partijskog kongresa, koji će se završiti 24. oktobra.

Kina ovim kongresom ulazi u tzv “ekonomiju ponude*: To je ekonomski koncept koji zagovara da, naročito na dug rok, rast ekonomije zavisi gotovo u potpunosti o činiocima koji utiču na ponudu. Jedan od glavnih zahteva pristalica ekonomije ponude je smanjivanje poreza radi opšte veće motivacije, podsticanja štednje, investiranja i inovacija. Zalaganje za deregulaciju i protivljenje monopolima radi podsticanja slobodne konkurencije, nižih cena i veće efikasnosti. Ekonomija ponude za sobom povlači slabljenje uloge radničkih sindikata i slobodnija tržišta rada. Dosledno logici jačanja ponude, jača i uloga države u vidu finansiranja boljeg opšteg i stručnog obrazovanja radi povećanja proizvodnog kapaciteta i stvaranja državne investicione banke radi subvencionisanja preduzeća koja se uz velike rizike upuštaju u razvijanje novih tehnologija. Reforma socijalnog osiguranja kako bi se uklonila svaka pogodnost življenja od socijalne pomoći i stvorili podsticaji nezaposlenima da aktivnije traže zaposlenje.

01. Kineski predsednik Si Đinping u Velikoj dvorani u Pekingu otvara kongres Komunističke partije Kine (KPK), koji se održava jednom u pet godina. ovo je 19. kongres i trajaće nedlju dana. Očekuje se da predsednik Si dobije poverenje i nakon drugog petogodišnjeg mandata, čime će po dužini ostanka na vlasti stati uz rame Mao Ce Tungu i Dengu Sjaopingu, kineskim liderima koji su vodili Kinu sve do svoje smrti (WANG ZHAO/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGE)

02. Premijer Li Kećang u uvodnoj sesiji koju je snimao TV Šangaj. Ovakvi partijski kongresi predstavljaju najznačajniji politički događaj a na njemu se bira politički vrh partije na pet godina. (CHANDAN KHANNA/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGE)

03. Bivši kineski predsednik Đang Cemin, koji već 15 godina nije na toj funkciji, je višegodišnja meta glasina, naime, priča se da je – preminuo (ove glasine provlače se još od 2011).  Iako je već prevalio i 90-tu godinu života, svojim jučerašnjim pojavljivanjem na Kongresu opovrgao je ove tračeve (JASON LEE/REUTERS)

04. Bivši kineski predsednici, Hu Đintao i Đang Cemin (s naočarima), ulaze iza Si Đinpinga (koji je svoj uvodni govor čitao bez naočara iako ima 64 godine). Očekuje se da 2.280 delegata na kongresu učvrsti glavne partijske pozicije predsednika Sija i njegovih saradnika, ugrađujući njegove političke stavove u partijski ustav (NG HAN GUAN/ASSOCIATED PRESS)

05. Proba orkestra uoči ceremonije otvaranja, pod crvenom zvezdom na vrhu kupole (HOW HWEE YOUNG/EUROPEAN PRESSPHOTO AGENCY/SHUTTERSTOCK)

06. Bivši kineski predsednik Đang prihvata malu pripomoć osoblja uz aplauz delegata (JASON LEE/REUTERS)

07. Tamna odela i kravate u više nijansi crvene dominirali su stilom delegata prisutnih na kongresu, iako nisu bili ekskluzivni dres koji se morao poštovati (THOMAS PETER/REUTERS)

08. Nosile su se i uniforme, u kombinaciji sa uglačanim ordenjem (FRED DUFOUR/AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES)

09. Prisutni su bili i delegati manjina (ROMAN PILIPEY/EUROPEAN PRESSPHOTO AGENCY/SHUTTERSTOCK)

10. Pripadnici obezbeđenja pod kišobranima na ulazu u Veliku dvoranu u kojoj se održava 19. kongres Komunističke partije Kine (ROMAN PILIPEY/EUROPEAN PRESSPHOTO AGENCY/SHUTTERSTOCK)

Delegati nacionalnih manjina prisustvuju kongresu KPK u nacionalnim nošnjama

Kineski vojni zvaničnici napuštaju kongrsnu dvoranu nakon obraćanja predsednika Si Đinpinga

Ceremonija otvaranja 19. kongresa KPK u Pekingu

Prvi red, sleva nadesno Predsedavajući komiteta KPK, Žang Deđang, bivši kineski predsednik Hu Đintao, sadašnji predsednik Si Đinping, nekadašnji predsednik Kine Đang Cemin

Među delegatima koji su slušali Si Đinpinga isticali su se pripadnici nacionalnih manjina

Đang Cemin

Ovako je praćen TV prekos kongresa KPK u Huajbeju, oko 900km južno od Pekinga

Poslužitelji su spremni za serviranje čaja delegatima

Ulična scena u starom delu Pekinga

Pripadnici Še Haka manjine prate TV prenos Kongresa KPK u gradu Šangrao, provincija Đanši

Trg Tjenanmen u Pekingu bio je foto-meta brojnih građana

Grafiti-umetnik iscrtava 3D amblem KPK, Xiàyì Xiàn provincija Henan

Devojke izvode slet u čast otvaranja 19. kongresa KPK, Huajbej, istočna provincija Anhui

Vozila iz protokola parkirana pred Kongresnom dvoranom u Pekingu

WSJ

Foto: WSJ

The Guardian

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.