Ordos, najveći rudnik za kopanje – valuta

Fotografije: Aurelien Foucault za Kvarc (blog magazina Atlantic)

Jedan od najvećih rudnika bitkoina na svetu nalazi se u industrijskom parku Sanšanglijang na periferiji grada Ordos, u unutrašnjosti Mongolije, autonomnoj oblasti koja pripada Kini (sami Mongoli ne vole ovaj izraz, već tu regiju nazivaju Južnom Mongolijom). Ova cyber-farma na kojoj se uzgajaju računari koji „nose zlatna jaja“ nalazi se 650km  od glavnog grada Kine, Pekinga i gotovo 60 kilometara od grada Baotu. Rudnik je odmah pored autoputa, u blizini raskrsnice Trećeg puta Latitutude sa Trećim putem Longitude. Smeštena je između napuštenih, poluizgrađenih fabrika – žrtava ranijeg rada rudnika uglja koji je nestao, ostavljajući grad Ordos i njegova isturena područja zatrpanim građevinskim skelama i betonskim kosturima nedovršenih zgrada.

Rudnik pripada Bitmejnu (Bitmain), pekinškoj kompaniji koja takođe proizvodi i mašine za ove „digitalne rudokope“, tj pravi računare kojima obavlja bitkoin rudarenje. Ove mašine izvode milijarde proračuna u sekundi, nastojeći da probiju „kriptografsku slagalicu“ koja daje nove bitkoine. Pedeset zaposlenih u Bitmejnu – od kojih su mnogi lokalci koji žive u Ordosu – nadgledaju osam objekata u kojima se nalazi 25.000 računara. Ove mašine su aktivne u svojim računskim operacijama i rade non-stop – 24 sata dnevno. Jedan od objekata je specijalizovan za rudarenje lajtkoina (litecoin), sve uticajniju kripto-valutu koja je u usponu. Osoblje živi „na licu mesta“ u zgradi koja ima spavaonicu, kancelarije, kantinu i servisni centar. Glavna rekreacija im je igranje košarke, na nedovršenom igralištu od golog betona kojem još uvek nedostaje podloga.

Bitcoin rudarenje troši ogromne količine električne energije, zbog čega „rudari“ i traže po svetu lokacije koje nude jeftinu energiju. Rudnik Ordos je osnovan 2014. godine, čineći je najstarijim rudarskim pogonom za bitkoin u Kini. Bitmejn ga je kupio 2015. godine. Pokreće ga električna energija koja uglavnom potiče iz elektrana na ugalj. Dnevni račun za električnu energiju iznosi 39.000 dolara. Bitmejn, takođe, upravlja drugim rudnicima u udaljenim područjima Kine, poput planinske provincije Junan na jugu kine i autonomne regije Sinđjang na zapadu.

Uprkos troškovima, rudarenje bitkoina ostaje unosna industrija. Kod trenutne cene bitkoina – od oko 4.000 dolara po bitkoinu – rudari se nadmeću za više od 7 miliona dolara u novim bitkoinima dnevno. Što više snage za procesiranje kontroliše ovu „rudarsku operaciju“, to je veća šansa za dobitak jednog dela tih miliona na dnevnom nivou. Rudnik Ordos čini preko 4% procesne snage na bitkoin mreži – što je ogromna količina i udeo za samo jedan “rudnik”.

Magazin Atlantik je posetio rudnik u Ordosu 11. avgusta.

Rudnik Bitmain u Ordosu, Centralna Mongolija, ima osam građevina koje sadrže “rudarske” digitalne mašine. Jedna od njih posvećena je kripto-valuti litecoin, a preostalih sedam „iskopava“ bitkoin. Jedna dodatna, deveta zgrada, za sada je neaktivna.

Joon Ian Wong, qz.com Avg 17, 2017

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.