Kako je to biti produkt menadžer u Guglu?

…I posebno, koje su dobre i loše strane ove uloge u kompaniji kao što je Google u odnosu na isti ovaj posao u drugim sredinama, i koje su specifične prednosti i glavni izazovi?

00

Na putu za Oz

Zaposliti se u Guglu je, pre svega, zabavno. Kada krenete da radite u ovoj kompaniji, osećate se kao Neo priključen na Matriks. Možete učiti od najboljih svetskih programera kako se programira. Kako dizajnirati i kako plasirati proizvod. Kako komunicirati sa novinarima i medijima i kako lobirati u Vašingtonu. Kako Google zapošljava a kako daje otkaze, kako obučava svoje zaposlene i kako se oni unapređuju na više pozicije. Google je kompanija svetske klase u mnogim oblastima, a biti PM (produkt menadžer) je posebna uloga jer imate uvid u sve ovo.

Ono što se dešava u ovoj kompaniji je naprosto, u mnogim aspektima, neuporedivo sa bilo čim i bilo kim drugim; Gugl je nenadmašan po odvažnosti svojih planova za budućnost u koje žestoko investira. Kompanijski lideri nisu ništa manje nego briljantni. Pozovu vas da tokom sedmice razgovorate s renomiranim liderima i vizionarima, svakog jutra primate te famozne, strogo interne imejlove s kratkim vestima, a svi su zaista oštroumni i prijateljski nastrojeni.

Svi već znaju da Google svojim zaposlenima daje besplatnu hranu, napitke i grickalice u neograničenim količinama, dok vas u kompanijskom restoranu čekaju bariste da vam naprave omiljenu kafu s mlekom. Po zidovima su okačene veoma kul umetnine, tu je i teretana sa tuševima, i – pogodite šta još – vaš menadžer želi da zna možete li, recimo, da sledećeg meseca odletite do Ciriha na pred-IPO sastanak radi planiranja u kojem učestvuju Guglovi menadžeri, poverioci, računovođe i savetnici…

Ah, da: unutar zgrade u Mauntin Vjuu, Kalifornija, doslovce postoje Žute staze, nalik onoj kojom je Doroti stigla do Smaragdnog grada u Čarobnjaku iz Oza.

 

Vaša Organizacija

Magija postajanja delom Guglove korporativne kulture zaista nikada ne postaje izlizana fraza, ali naravno da bledi u svesti čim zasučete rukave i zakopate se u svoj posao.

Vaš život kao Guglov PM se, opšte uzev, odvija unutar jedne ‘org’ (organizacije) kompanije, bilo da je to odeljenje za YouTube, Chrome, za oglase itd. Bez obzira koji je vaš org, vi ćete u njega biti intenzivno uključeni. Susrešćete druge PM-ove, dizajnere, inženjere, pravnike, regrutere itd, i samim tim bićete široko upućeni u kompanijsko funkcionisanje. Postaćete ekspert za ono što je u okviru vašeg org-a bilo čiji da ste PM. Postaćete široko informisani o tome šta se sve dešava u ovoj kompaniji, kroz vaše susrete sa vršnjacima prijateljima/ kolegama kao i kroz kompanijske sastanke i komunikaciju.

01

Optimizujte radi inovacija

Google pristupa poslovnim podacima na način da mu je najvažnija – inovacija. Biti produkt menadžer nije toliko “dizajnerski” koliko je to posao za naučnika. Vaš posao nije da stvorite, iznedrite genijalne ideje – već da omogućite testiranje ideje koja vam se pokaže kao dobra. Vi i vaš inženjerski tim baviće se problemom tako što će sačiniti nekoliko varijacija na temu. Tada ćete rasporediti te varijacije na 1 % korisnika Gugla i testirati koja je varijacija najuspešnija s obzirom na zacrtani poslovni cilj. Onda uzmete sve ono što funkcioniše i primenite to na 100% korisnika. Ovo je veoma mudar i dosledan pristup inovacijama.

Toliko o svakodnevnoj uključenosti u ovu visoko iterativnu kompaniju koja svoj razvoj zasniva na neumornom ekperimentisanju i podršci inovacijama. Google je neverovatan u ovome, a ono što je intelektualno uzbudljivo jeste to da i vi postajete deo toga, dajući svoj doprinos.

Najbolji način da se opiše kultura upravljanja kompanijom je ‘Matrix menadžment’ vrsta rada. Dok imate 1 osobu koja je tehnički vaš menadžer, bilo koji projekat na kojem radite zahtevaće dobijanje saglasnosti svih ostalih menadžera uključenih u te poslove – može ih biti nekoliko, ali i po dvadesetak. To je zato što svaka promena proizvoda obično utiče na niz drugih proizvoda na ovaj ili onaj način, pa je potrebno odobrenje od aktera koji su učestvovali u njihovom kreiranju već postojećig produkata. To potvrđuje malopre opisan trend praćenja i analize dobijenih podataka – najbolji način da zadobijete odobrenje za projekat od strane bezbrojnih aktera je da što više suspregnete vašu subjektivnost, a onima koji vas ocenjuju da pružite što je moguće lakše odbranjive teze koje idu u prilog njihovom sudbonosnom “da”. I da, potrebno je da vaš projekat što je moguće više racionalizujete, što vas izvlači iz sopstvene subjektivnosti i pruža mogućnost drugima da vas bolje shvate i prihvate.

Onoliko koliko je Gugl sjajan jer vam omogućava da se popnete na njegovu planinu, sve do samog vrha (ako ste sposobni!), odnosno velike sposobnosti da brzo optimizuje proizvode, lično mislim da u svakodnevnom poslu Guglovog PM-a nedostaje šira slika o značaju kreativnosti. Imajući na umu tu širu sliku, kreativnost je u Guglu otpala iz kvartalnih planova, a vaša sposobnost da progurate veliku, novu ideju korelira sa statusom u kompanijskoj hijerarhiji. Vredi napomenuti da mnogi među najboljim novim proizvodima u Gugle dolaze kroz akvizicije, ili su izmišljeni pre deset godina, ili dolaze iz vrha firme. Kao kompanijska strategija, ovo je veoma dobro: pokupovati sve same sjajne kompanije, a zatim ih pakleno “optimizovati”. Ali, svaki PM zna da je njegov posao da optimizuje već postojeće – a ne da smišlja nešto novo.

Postanite drugačiji

Vaš osnovni zadatak na PM poslu unutar Gugla zahteva, pre svega, da budete što bolji u komunikaciji s drugima. Google ima tendenciju da zapošljava produkt menadžere s inženjerskim diplomama, dakle tehnički veoma potkovanim ljudima, tako da možete veoma smisleno i produktivno komunicirati sa vašim programerima iz odeljenja za razvoj proizvoda. Takođe, treba da ste u stanju da razgovarate o dizajnu, pravnim pitanjima, marketingu, PR-u, korisničkoj podršci, itd – vi ste stegonoša i čuvar vatre svog projekta i stoga je vaš posao da izgradite što bolje odnose sa svima koji bi mogli da vam pomognu da vaš projekat bude još veći i bolji. Iskreno, nema baš puno ljudi koji su u stanju da kompetentno i lako poimaju sve te oblasti – takvi su ljudi, zapravo, veoma retki. Ali, upamtite i da ste vi neka vrsta enigme i “misterije” drugima, pa se nametnite sopstvenom inventivnošću i idejama – što je najveći deo onoga što vaš PM posao u Guglu čini tako interesantnim i izazovnim.

02

Jedan poznati viši PM Gugla objasnio mi je svoju ulogu, praveći alegoriju da je on samo “vrlo dobro plaćeni e-mail ruter”, što znači da je njegov posao da obezbedi situaciju u kojoj će uvek biti “u petlji” odnosno “ukačen” na trenutno stanje u projektima – konstantno apdejtovan sa razvojem i procesima. Poput dispečera podacima: kada mu u e-mail stigne neka informacija, on je upoređuje i “sravnjuje” dobijajući tako predstavu o pravoj osobi i pravom trenutku da joj tu informaciju prosledi. Kad god neko ima pitanje ili mu nešto treba, on mora da odmah ima spreman odgovor, inače će morati da pronađe nekoga ko zna.

Kao rezultat toga, vaš funkcija PM-a u Guglu svodi se na to da većinu svojih radnih sati provedete u pisanju i odgovaranju, kao i prosleđivanju e-mailova, a takođe i na neizbežnim sastancima. A tokom tih sastanaka, vi obično proveravate vašu elektronsku poštu. A onda, pošto je sastanak okončan, pišete e-mail akcionarima u kojem rezimirate suštinu upravo završenog sastanka.

Uspešan PM provodi puno sati u “apdejtovanju informacijama”, kako bi uvek bio u toku. Za njega nema nestašice posla kojeg treba da uradi. Vaš tim ima agresivne kvartalne ciljeve koje mora da postigne, a imate i konstantno nove zahteve od klijenata, kao i od ostalih timova i izvršnih direktora – da ne pominjemo stalno prevladavanje problema i začkoljica koji neminovno iskrsavaju na dnevnoj bazi. Najveća vrednost vaše funkcije sastoji se u umešnom i pravovremenom upravljanju beskrajnim protokom posla koji vam pristiže… a vi morate da inteligentno odredite šta su prioriteti za vaš tim.

Zaključak

Mogao bih ovako danima da pričam u čemu je sve Google inspirativno, izazovno, i, ponekad, frustrirajuće mesto za rad.

Kao APM tj. saradnik produkt menadžera, Google je bio moj posao iz snova kojeg sam imao još na koledžu, a onda kada je imalo smisla napustiti ga, otišao sam. Bio sam spreman da žrtvujem Guglovu poslovnu sveprisutnost (danas uvećanu da ružnih razmera) za specifičnosti malog prostora (nešto što zovem “gađanjem u metu”). Takođe me vukla žudnja da što bolje ovladam nekim opipljivim veštinama koje su – kao što su programerstvo ili dizajn – a za vreme svog angažmana u Guglu ovo nije bilo nešto u čemu sam postao bolji, svakodnevno se seleći s jednog na drugi u beskonačnom nizu kompanijskih sastanaka.

Kada sam ga napustio, godinu sam proveo radeći honorarno i “sastančeći naokolo” sa različitim koosnivačima, radeći na raznolikim projektima. U leto 2014. godine sam osnovao Nootrobox (nootrobox.com), kompaniju za nootropičke suplemente koja je pridobijala zavidnu medijsku pažnju. Nema šanse da bih za takvo šta danas bio sposoban bez one vizije, optimizma, podsticaja, izuzetnosti, profesionalizma, projektnog menadžmenta i veština kojima sam ovladao tokom perioda provedenog kao PM u Guglu.

 

Majkl Brant, nekadašnji APM u Guglu i vlasnik nootrobox.com

[Vredi napomenuti da se Brant pridružio Guglovom timu kao PM pravo sa koledža, što znači da je počeo nisko na hijererhijskoj lestvici. Nema sumnje da bi recimo potpredsednik Gugla napisao svoje viđenje PM-a u toj kompaniji. Ali, kao što je slučaj sa svakom hijerarhijom, mnogo je više onih koji su u kompanijskoj hijerarhiji na dnu nego na vrhu, tako da – ako bi bio u mogućnosti da nasumično izabere jednog Guglovog produkt menadžera čiji je osvrt veoma blizak njegovom, to bi svakako, po njegovim rečima bio Sundar Pichai].

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.