Shop till they drop: britanski supermarketi ‘ekonomski neefikasni’

U svetlu događaja i na našem, srpskom tržištu, kao i trendova kupovine u super i hiper marketima, aktuelna su i dešavanja u “evropskom komšiluku”: Veliki britanski supermarketi, naime, postaju “ekonomski neefikasni”, upozoravaju stručnjaci za nekretnine. Kao pobednici izlaze samo oni koji su uspeli da najviše obore cene svojih artikala – i to za dugogodišnji period unazad, iscrpljujući tako svoje rivale – a pobednici su Aldi i Lidl.

The winner takes it all: Lidl i Aldi još jedino posluju u zoni isplativosti

The winner takes it all: Lidl i Aldi još jedino posluju u zoni isplativosti

Rast onlajn kupovine namirnica negativno se odražava na vrednost velikih supermarketa rušeći im cenu na berzama, upozorava veteran industrije nekretnina i investitor Patrik Von (Patrick Vaughan). On je za Fajnenšel Tajms rekao da je “samo pitanje vremena” kada će prodajni lanci, trgovinske grupacije, kompanije za trgovinu nekretninama i penzioni fondovi morati da srežu vrednost ovih sredstava u svojim konačnim bilansima.

Patrik Von, predsednik FTSE 250 kompanije za trgovinu nekretninama LondonMetric, koji je imao prilike da u svojoj 40-godišnjoj karijeri podigne i vodi tri listirane imovinske kompanije, rekao je da tržište nekretninama velikih trgovačkih lanaca prolazi kroz “seizmičke promene” – u skladu s promenama navika potrošača koji menjaju svoje obrasce kupovine, što je navelo mnoge da svoje portfolije “svedu na primerenu meru”.

“Ovo je posebno izraženo u prehrambenom sektoru, gde rast klasične i onlajn kupovine značajno utiče na promet i prihode većih supermarketa”, rekao je on. “Samo je pitanje vremena kada će ovaj “zemljotres” pokazati svoj negativan uticaj na vrednost tih velikih prodavnica, za koje njihovi zakupci i vlasnici smatraju da ekonomski više ne odgovaraju svojoj svrsi.”

Nakon dve decenije duge “svemirske trke” koju su među sobom vodili veliki britanski supermarketi, agresivno proširujući svoje poslovne portfolije i razvijajući kolosalno velike prodavnice po obodima gradova, današnji kupci sve su manje voljni da se kilometrima voze kako bi obavili svoju “nedeljnu kupovinu”. U kombinaciji sa rastom diskontnih lanaca poput Aldija i Lidla, ovog novembra britanski supermarketi doživljavaju svoj prvi pad prehrambene prodaje; u toku je očigledni “rat cenama”, gde se trgovci trude da potrošači na njihovim kasama prođu jeftinije nego u konkurentskim prodavnicama – i stoga obaraju cene, što dovodi do veoma uske profitne margine i – početka gubitaka.

Lanac ‘J Sainsbury’ je ovog meseca objavio da smanjuje obim investicija u svoje nove prodavnice, nakon što je trgovački lanac Tesco u aprilu izvršio seču planiranog broja novih supermarketa. Tesco je, takođe, pokušao da oživi privlačnost svojih 247 Tesco Extra hipermarketa dodavanjem teretana, restorana i kafića na odabranim lokacijama.

I dok WM Morrison i Asda koja je vlasnik Volmarta (Walmart) poseduju većinu prodavnica u kojima vrše svoju trgovinu, Tesko i Sejnzberiz (Sainsbury’s) već godinama unazad polako ali sigurno sprovode “rasprodaju, i iz statusa vlasnika poslovnog prostora prelaze u status zakupaca”. Time, kroz prodaju svojih nekretnina, oslobađaju keš za druge potencijalne biznise – ulazeći u poslove koji najčešće uključuju kompanije za nekretnine i penzione fondove.

Endrju Džons, izvršni direktor imovinske firme ‘LondonMetric’ rekao je da je bilansna vrednost mnogih velikih supermarketa valorizovana po prinosima od 4-5 odsto, mada tvrdi kako bi ovo već trebalo da bude bliže cifri od šest procenata.

“Velike prodavnice više ne odgovaraju svojoj svrsi s obzirom da se današnji kupci sele na internet, a svaki lanac maloprodajnih objekata govori o kontrakciji, a ne ekspanziji”, rekao je on. “Sve ovo morate imati na umu prilikom evaluacije vašeg biznisa, koji treba da odražava kapacitet za potencijalnu zaradu koju će prodajni prostor donositi”, dodajući pri tom kako su “sumnjivi”  izgledi za budući rast zakupa trgovačkog prostora.

“Zakup je na nekadašnjem snažnom tržištu samo rastao, ali – zahvaljujući ovom isključivo uzlaznom trendu kojeg imamo u Velikoj Britaniji, kada se pojavi kriza i pada promet, rente ne padaju”, rekao je on. Evaluacija prinosa od 6 odsto bi reflektovala ono čega su se velike DIY prodavnice obično držale, dodao je on, ističući svoje nedavne planove da ‘Homebase’ odbaci četvrtinu svojih prodavnica jer postaje više usredsređen na digitalnu trgovinu.

LondonMetric ima samo jedan britanski supermarket u svojim knjigama, mada je Džonsov prethodni poslodavac, British Land, značajan kupac prodavnica.

“Da bi im dali kredit, morali su da smanje svoju izloženost”, rekao je on. “Teskov sopstveni penzioni fond je već tradicionalno veliki kupac [velikih prodavnica] a mnogi lokalni penzioni fondovi takođe su ‘utopljeni’, i to preko posrednika.”

Majk Pru (Mike Prew), analitičar tržišta nekretninama pri agenciji za nekretnine ‘Jefferies’ takođe se slaže da se “konvencionalni format supermarketa suočava sa demografskom krizom”.

“Mlade, rastuće porodice manje su tolerantne prema kupovini u hipermarketima van grada i odlučuju se za onlajn kupovinu, dok će penzioneri radije svoje artikle platiti i nešto skuplje samo kako bi i dalje udobno kupovali u svom susedstvu, takođe izbegavajući hipermarkete”, rekao je on.

“Prevedeno u imovinski kontekst, ovi niski prinosi lanaca hipermarketa verovatno nisu održivi, ali deo razloga za lošu situaciju takođe se nalazi i u tržištima kapitala. Nedavno smanjenje kreditnog rejtinga Tesco supermarketa mora se napokon odraziti i kroz vrednost njihovih prodavnica.”

Investiciona strategija firme LondonMetric bila je: izbegavati tradicionalne prodavnice u korist kupovine maloprodajnih parkova i skladišta za distribuciju koje zauzimaju oni trgovci koji prihvatili trend internet kupovine. Nakon perioda preoblikovanja načina trgovanja, skoro 90 odsto svog portfolija nekih poznatih kompanija sastoji se od takvih nekretnina, uključujući skladišta prodavaca kao što su Dixons Carphone, Argos, Marx & Spencer ili Boden, uz maloprodajne parkove gde kupci mogu kupovati po principu ‘C&C’ (Click & Collect).

Sveži polugodišnji rezultati koje je firma LondonMetric upravo objavila pokazuju povećanje od 57 odsto profita pre oporezivanja (£70.4m) dok je cena njenog imovinskog portfolja porasla za £52m. Neto vrednost imovine po akciji bila je 128.5p.

U početnoj trgovini njenim deonicama u na londonskoj berzi, akcije kompanija LondonMetric porasle su za jedan odsto na 152p.

 

Claer Barrett, Kate Allen, Nov. 26, Financial Times

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.