Tri stvari koje bi, da je mogao, Bil Gejts uradio pre 20 godina

Verzija Bila Gejtsa iz 2014. veoma je različita od od Gejtsa iz 1994. Tada je, pre 20 godina, jedino bio usredsređen na izgradnju softvera za Microsoft, kao i podizanje ovog tehnološkog giganta. Sada je, međutim, zauzeo istaknutu ulogu filantropa, nakon godina provedenih u podizanju jedne od najznačajnijih svetskih dobrotvornih fondacija.

U sesiji pitanja-odgovora tipa “Pitaj me šta god” na Redditu, Gejts je otkrio ponešto od onoga što bi danas uradio drukčije, s obzirom na ono što je doživeo i naučio. Evo nekih najupečatljivijih momenata:

Razvijati mašine sposobne da uče

Na pitanje na šta bi se fokusirao kada bi u ovom trenutku bio student računarstva, i šta će narednih godina biti najznačajnija vrsta tehnologija, Gejts je odgovorio da bi mnogo više napora i vremena proveo u razvijanju mašina koje uče:

“Krajnji cilj jesu računari sposobni da uče. Takozvano ‘duboko učenje’ koje je započeo Microsoft, i koje se sada primenjuje od strane mnogih istraživača, izgleda kao pravi napredak u tom smeru i ka tom cilju.

U poslednje tri godine već se toliko napredovalo u video i audio prepoznavanju i interakciji mašina s ljudima, da su rezultati veći i značajniji nego sve što je u toj oblasti ranije učinjeno, kaže on. Ovim je sve obuhvaćeno: od osnova mašinskog učenja algoritama, do onih mašina koje će jednog dana biti u stanju da čitaju knjige, razumevajući njihovo značenje.”

Početi s filantropijom što ranije 

Filantropija je Gejtsov glavni posao. Čak i sada, kada je još jednom preuzeo veću ulogu u Microsoftu, dve trećine svog vremena provodi na poslovima vezanim za svoju humanitarnu fondaciju. Ali, pre no što je napravio ovakvu tranziciju u svom životu, Gejts je proveo mnogo vremena gradeći Microsoft.

Dejvid Hjulit (David Hewlett), glumac poznat po radu na TV seriji “Zvezdana kapija”, upitao ga je kako preduzetnici kao što je on treba da uravnoteže svoje poslovanje i dobrotvorne interese.

Gospodine Gejts, možete li nam dati bilo kakav savet o tome kako bi preduzetnici, danas i sutra, trebalo da balansiraju između posla i filantropije … treba li prvo da ostvare uspeh na poslovnom planu kako bi se, potom, upustili u filantropiju?

Gejts:

“I samo stvaranje inovativne kompanije već je ogroman doprinos svetu. U svojim 20-tim i 30-im to je bilo sve na šta sam bio fokusiran. U nekoj idealnoj varijanti, ljudi bi mogli da započnu s nekim oblikom filantropije kao što je to npr. učinio Mark Zuckerberg na početku svoje karijere. Uživao sam razgovarajući sa nekim preduzetnicima iz Silikonske doline, pričali smo o tome i ja sam impresioniran kako rano započinju da razmišljaju o uzvraćanju dobrotvorjem – mnogo ranije nego što sam ja to uradio.

CEO Fejsbuka Mark Zakerberg bio je najveći pojedinačni donator u Sjedinjenim Državama prošle godine u dobi od 29 godina, dajući skoro milijardu dolara, pre svega u Silicon Valley Community Fondaciju.”

Provesti što više vremena van kancelarije

Na pitanje kako se on promenio u proteklih 20 godina, Gejts je priznao da je starost “uzela svoj danak” ali na pozitivan način.

“Pre 20 godina bih u kancelariji boravio danima, ne izlazeći iz nje, a da o tome tada nisam dobro promislio – imao sam energiju i naivnost koji su bili na mojoj strani. Sada sam, barem se nadam, malo ublažio tempo, uz nešto malo dodatne mudrosti.”

Quartz (The Atlantic Blog)

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.