Proboj Quet vina

Objavljeno na http://www.vino rs 20.04.2012.

Tekst: Ališa Huberman
QUET-vina-01
Vina sa etiketom Quet
 vinarije „Fruškogorski vinogradi“ iz sremačkog mesta Banoštor predstavljaju jedno od najlepših iznenađenja ovogodišnje srspke vinske scene. U to smo se uverili i na nedavnoj promociji njihovih novih vina u beogradskom restoranu Žabar i novosadskom Zak. A uz nova vina predstavljene su i neke nove enološke snage.Quet je ime prve keltske tvrđave u Banoštoru, malom mestu na obali Dunava, na severnim obroncima Fruške Gore. Kada su se odlučili da to iskoriste kao naziv za liniju svojih vina, u vinariji su između ostalog imali u vidu i eventualni izlazak na tržišta izvan Srbije.QUET_rollupDa se radi o ambicioznom vinskom poduhvata, moglo se naslutiti još kada je vinarija osnovana, 2007. godine. Tada je zakupljeno oko 105 ha vinogradarskog zemljišta, od čega je 43 ha već bilo pod vinogradima. U pitanju su uglavnom bile bele sorte (šardone, italijanski rizling, pino blan i župljanka), a vlasnici su ubrzo posadili i crne sorte burgundac crni i merlo na još 25 ha. Strategija širenja vinograda nastavljena je dve godine kasnije sa još 10 hektara pod sortama sovinjon blan i traminac mirišljavi, a sada je u pripremi još oko 20 hektara novih vinograda!Taj ozbiljan pristup doneo je sada i ozbiljne rezultate, predstavljene na izuzuetno efektnim degustacijama u eminentnim restoranima Beograda i Novog Sada. Pet belih vina (berba 2011) i jedno crveno (Pinot noire barrique 2010) bili su glavne zvezde tih večeri, začinjenih znalački vešto uparenim gurmanskim zalogajima.QUET-vina-02

Već provereni Italijanski rizling, koji bi u budućnosti fruškogorskog regiona mogao (i morao!) da postane ono što je malvazija za Istru, bio je odličan uvod posle kojeg je Gordan Bašić, direktor „Fruškogorskih vinograda“, najavio i dva potpuno nova vina ove vinarije – Quet Traminac i Quet Sauvignon blanc! Oba vina biće narednih dana opširnije predstavljena u našoj rubrici Premijere, ali otkrićemo tek to da je Sauvignon blanc odmah demonstrirao brojne čari i sa čak 15% alkohola predstavio se kao ozbiljan kandidat za naziv možda i vodećeg srpskog sovinjona.

QUET-vina-03Posle kratke pauze sa malo sorbea od limuna, čisto da se odmore nepca, nastupili su Pinot blanc Chardonnay. Iako se radi o još mladim i nemirnim vinima, koje će tek doživeti rast i smirivanje u flaši, kvalitet je jasan. Čak je ovo poslednje vino nateralo Miroslava Radojčina, prvog čoveka SERSA-e (Udruženje profesionalnih somelijera Srbije) da ustvrdi kako je Quet Chardonnay vino koje je ubedljivo najviše uznapredovalo u kvalitetu i sortnosti! Ova (bela) vinska priča na kraju je obeležena velikim crvenim finalom – Pinot noir barrique, koji je izazvao i nekoliko sponatnih reakcija oduševljenja prisutnih. Quet ima jedno crveno vino ali i te kako vredno!

Na pitanje da li postoji neka tajna iza uspeha novih Quet vina, Bašić kao odgovor nudi mladu Moniku Đevukaj, enologa vinarije.

– Monika na prvi pogled ne izgleda kao svemoćni enološki čarobnjak iz vinskog podruma, ali sve što ste probali danas ona je uradila! Naš krajnji cilj je možda još daleko od ovog dana, ove promocije, ove godine, ali znamo kako da težimo njemu, – kaže Bašić.

S KOSOVA NA FRUŠKU GORU
Monika Đevukaj, čiji je „ručni rad“ na novim Quet vinima ostavio dojam na sve prisutne, rođena je 1987. godine u Peći na Kosovu.
MonikaOtkud vi u vinskoj priči?

– Posle bombardovanja 1999. godine, pošto mi je mama iz Bosne, prešli smo u Bosansku Gradišku, kod Banja Luke. Odatle sam 2006. godine došla u Beograd da studiram tehnologiju. Diplomirala sam na vinu, završila master studije i odmah se zaposlila u Quetu uz preporuku prijatelja Srđana Lukajića, Đurđe Katić, Miše Cilića… Ali, nije to bilo zapošljavanje „preko veze“, nije bilo potrebe za tim.
Za koja i kakva vina ste se specijalizovali?

– Diplomirala sam na šardoneu. A i inače više volim bela vina, tako da mi je u „Fruškogorskim vinogradima“ super jer se uglavnom i rade bela vina. Ovo jedno crveno mi je takođe drago zato što je specifično i jako teško da se napravi.
S obzirom na to da ste veoma mladi za enologa, odakle potiče neophodno iskustvo za spravljanje vina, da li ste bili još negde na terenu, praksi…?

– Mene nije sramota da pitam ako nešto ne znam ili nisam sigurna. Dakle, mnogo sam se raspitivala kod ljudi koji godinama rade vino. A ovaj drugi deo pitanja, sigurno mislite na to da li sam možda poput nekih mojih kolega boravila u Bordou, Čileu, Italiji… Ja nisam nigde bila!
Koje je vaše omiljeno Quet vino?

– Sauvignon, zato što ga je bilo teško napraviti. Ne zbog grožđa, grožđe je bilo super, ali je u principu teško i od dobrog grožđa dobiti vrhunski sauvignon. I baš zato mi je omiljen.
Imate li neki san kad je vino u pitanju?

– Da me ljudi prepoznaju, da me vide, da sam to ja. Da sam napravila to vino, i da je to moje.

Uz dobar marketinški pristup i neki novi duh optimizma, možda cilj za „Fruškogorske vinograde“ i nije tako daleko. U svakom slučaju, ako je suditi po novim vinima sa etiketom Quet, uzlet srpskog vinarstva se nastavlja.

FOTO: Martin Candir, NB

Opširnije na: http://www.vino.rs/u-fokusu/3-vesti-aktuelnosti/658-proboj-quet-vina.html#ixzz1vMbCrx5G

One comment on “Proboj Quet vina

  1. […] će Google za Evropljane ostati i dalje dežurni krivac. Francuzi smatraju da Google ima prevelik proboj u Evropi, baš kao i Apple, Amazon i Facebook, te da niko od njih nije lažno optužen, već je […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s