Objavljeno na http://www.vino rs 20.04.2012.
Tekst: Ališa Huberman |
Vina sa etiketom Quet vinarije „Fruškogorski vinogradi“ iz sremačkog mesta Banoštor predstavljaju jedno od najlepših iznenađenja ovogodišnje srspke vinske scene. U to smo se uverili i na nedavnoj promociji njihovih novih vina u beogradskom restoranu Žabar i novosadskom Zak. A uz nova vina predstavljene su i neke nove enološke snage.Quet je ime prve keltske tvrđave u Banoštoru, malom mestu na obali Dunava, na severnim obroncima Fruške Gore. Kada su se odlučili da to iskoriste kao naziv za liniju svojih vina, u vinariji su između ostalog imali u vidu i eventualni izlazak na tržišta izvan Srbije.Da se radi o ambicioznom vinskom poduhvata, moglo se naslutiti još kada je vinarija osnovana, 2007. godine. Tada je zakupljeno oko 105 ha vinogradarskog zemljišta, od čega je 43 ha već bilo pod vinogradima. U pitanju su uglavnom bile bele sorte (šardone, italijanski rizling, pino blan i župljanka), a vlasnici su ubrzo posadili i crne sorte burgundac crni i merlo na još 25 ha. Strategija širenja vinograda nastavljena je dve godine kasnije sa još 10 hektara pod sortama sovinjon blan i traminac mirišljavi, a sada je u pripremi još oko 20 hektara novih vinograda!Taj ozbiljan pristup doneo je sada i ozbiljne rezultate, predstavljene na izuzuetno efektnim degustacijama u eminentnim restoranima Beograda i Novog Sada. Pet belih vina (berba 2011) i jedno crveno (Pinot noire barrique 2010) bili su glavne zvezde tih večeri, začinjenih znalački vešto uparenim gurmanskim zalogajima. Već provereni Italijanski rizling, koji bi u budućnosti fruškogorskog regiona mogao (i morao!) da postane ono što je malvazija za Istru, bio je odličan uvod posle kojeg je Gordan Bašić, direktor „Fruškogorskih vinograda“, najavio i dva potpuno nova vina ove vinarije – Quet Traminac i Quet Sauvignon blanc! Oba vina biće narednih dana opširnije predstavljena u našoj rubrici Premijere, ali otkrićemo tek to da je Sauvignon blanc odmah demonstrirao brojne čari i sa čak 15% alkohola predstavio se kao ozbiljan kandidat za naziv možda i vodećeg srpskog sovinjona. Posle kratke pauze sa malo sorbea od limuna, čisto da se odmore nepca, nastupili su Pinot blanc i Chardonnay. Iako se radi o još mladim i nemirnim vinima, koje će tek doživeti rast i smirivanje u flaši, kvalitet je jasan. Čak je ovo poslednje vino nateralo Miroslava Radojčina, prvog čoveka SERSA-e (Udruženje profesionalnih somelijera Srbije) da ustvrdi kako je Quet Chardonnay vino koje je ubedljivo najviše uznapredovalo u kvalitetu i sortnosti! Ova (bela) vinska priča na kraju je obeležena velikim crvenim finalom – Pinot noir barrique, koji je izazvao i nekoliko sponatnih reakcija oduševljenja prisutnih. Quet ima jedno crveno vino ali i te kako vredno! Na pitanje da li postoji neka tajna iza uspeha novih Quet vina, Bašić kao odgovor nudi mladu Moniku Đevukaj, enologa vinarije. – Monika na prvi pogled ne izgleda kao svemoćni enološki čarobnjak iz vinskog podruma, ali sve što ste probali danas ona je uradila! Naš krajnji cilj je možda još daleko od ovog dana, ove promocije, ove godine, ali znamo kako da težimo njemu, – kaže Bašić.
Uz dobar marketinški pristup i neki novi duh optimizma, možda cilj za „Fruškogorske vinograde“ i nije tako daleko. U svakom slučaju, ako je suditi po novim vinima sa etiketom Quet, uzlet srpskog vinarstva se nastavlja. FOTO: Martin Candir, NB |
Opširnije na: http://www.vino.rs/u-fokusu/3-vesti-aktuelnosti/658-proboj-quet-vina.html#ixzz1vMbCrx5G
[…] će Google za Evropljane ostati i dalje dežurni krivac. Francuzi smatraju da Google ima prevelik proboj u Evropi, baš kao i Apple, Amazon i Facebook, te da niko od njih nije lažno optužen, već je […]