(Samo)10 svetskih top startapa u 2019.

INC.com

Od studentskih zajmova do rada od kuće: ovi startup preduzetnici imaju odvažne ideje kako da poboljšaju bar nešto što je u njihovom (ne samo poslovnom) okruženju najnezgodnije. Prvih 10 (ovde predstavljenih po abecednom redu) odličan su prikaz veoma “sretnog susreta” kreativnosti i preduzetničkog duha, u trenutku kada osnivači žele da “podignu na noge” svoju početničku firmu (što startup, zapravo, i jeste). Raznolikost ideja s kojima se nastupa na tržištu je ujedno i odličan primer da sveža ideja u tradicionalnim vodama biznisa može i te kako dobro da “zapliva”.

Ne nedostaje ljudi sa odvažnim idejama i entuzijazmom u njihovom sprovođenju. Autorka teksta (Anna Meyer) piše da “dalje od ove liste najboljih kompanija u nastajanju na globalnom nivou nema potrebe tragati” (ali ako je i izvesno da ima smisla tražiti inovativne mlade firme, i ova je lista za sada više nego solidna i referentna).

Kairos, investicioni fond sa sedištem u Njujorku u ranoj fazi traga za vrhunskim novim osnivačima početničkih firmi koji se bave „najtežim problemima na svetu“, a krajem prošlog novembra predstavio je svoju godišnju listu vodećih preduzetnika. Od 2.500 startup firmi u ranoj fazi koji iz preko 65 zemalja širom sveta, za ovu listu je izabrano 50 kompanija (od kojih će ovom prilikom biti predstavljeno abecednih deset, uz toplu preporuku i za preostalih četrdeset sa ove liste). I dok je Kairos uložio po 50.000 dolara u svaku od ovih 50 startup kompanija, izbor je napravljen pre bilo koje investicije. Ovo su startaperi koji mozgaju nad velikim idejama, poput pronalaženja načina za umanjivanje dugova poteklih od studentskih zajmova, ili pretvaranja privatnih prostora-domova u prostor za poslovnu kooperaciju – a i sve ono što je kao inovativna ideja između toga.

Osnivač Ayenda Rooms startapa, Andrés Sarrazola

1. Ayenda Rooms​

Ayenda Rooms je sistem upravljanja imovinom nezavisnih hotela u Kolumbiji (onih koji ne pripadaju velikim hotelskim lancima). Hoteli koji su pod okriljem ovog tri godine starog startapa dobijaju kompletne usluge rezervacije i upravljanja imovinom, a Ayenda nudi standardne pogodnosti u svim objektima, poput doručka, Wi-Fi veze, boca sa vodom, televizora i čiste posteljine. Kompanija sa sedištem u Kolumbiji Medelin kaže da povećava stopu popunjenosti svojih partnerskih hotela u proseku za 30 odsto u prva tri meseca. Trenutno ima 37 hotela u tri grada.

Koosnivači startap firme BabySparks

2. BabySparks​

Osim ukoliko i sami niste u braku sa specijalistom za razvoj deteta (pedijatra), svi oni koji su „sveže unapređeni“ u roditelje imaju nekoliko zaista dragocenih, pouzdanih prodajnih mesta za učenje o njihovom mališanu. Uđite u BabySparks, petogodišnju uslugu pretplate za obrazovanje dece u ranom uzrastu; startup je osnovan u Majamiju a namenjen je roditeljima kojima su potrebni dublji uvidi-saveti u kritičnih prvih nekoliko godina odrastanja njihove dece. Ova usluga im nudi sve – od dnevnih aktivnosti prilagođenih starosnoj dobi, do upućivanja u glavne obrazovno-vaspitne prekretnice u određenoj dobi.

Koosnivači startap firme Bankity, Dijego Alehandro Guzman (levo) i Hulijan Velez

3. Bankity

Bankity, kompanija osnovana 2016. godine je napredna aplikacija za digitalno bankarstvo koja omogućava korisnicima da prate svoje troškove i na taj način bolje razumeju stanje svojih finansija. Kompanija je nedavno počela da nudi i svoju kreditnu karticu. Kompanija sa sedištem u Kolumbiji (Medelin), takođe sarađuje sa bankama radi pružanja „bekend“ (back-end) finansijskih usluga, a novac zarađuje na tradicionalan način, kroz naknade i kamate (back-end funkcije uključuju obračune, odobrenja, održavanje evidencije, poštovanje propisa, računovodstvo i IT usluge. Na primer, firma za finansijske usluge segmentirana je u tri dela: 1. „prednja kancelarija“ ili front-end (npr. prodaja, marketing i korisnička podrška, 2. „srednja kancelarija“ (upravljanje rizicima), i 3. „zadnja kancelarija“ (administrativne i pomoćne usluge).

Bumblebee Spaces su: Sankaršan Murti (krajnje levo), Geret Rajner (u sredini, iza), Prahlad Atreja (krajnje desno)

4. Bumblebee Spaces

Osnivači startapa Bumblebee Spaces žele da smanjite – ili, možda tačnije, da povećate svoj prostor: da smanjite loše iskorišćen prostor i optimizujete ga uz pomoć pametnijih i boljih enterijerskih rešenja, ali i najnovijih tehnologija.  Koristeći pametne robote i AI, ovaj startap pomaže klijentima da povećaju iskorišćenost privatnog i poslovnog prostora i smanji nepotrebnu „gužvu“ boljim skladištenjem, organizacijom i oslobađanjem od “viškova“.

Trenutno se prodaje odabranim kupcima u San Francisku i Sijetlu: ova kompanija pravi namenske ležajeve, garderobere, ormare, dresere za odeću i spremnike za odlaganje stvari, a sve to može biti – iznad vas – na plafonu.

Ovim nameštajem „upravljate“ preko aplikacije. Kompletno sređena soba sa svim komadima nameštaja košta između 6.000 i 10.000 dolara, a BumblebeeSpaces trenutno prihvata samo zahteve s liste čekanja, spremajući se za masovno osvajanje tržišta.

Koosnivači startapa Cabin, Tom Karijer (levo) i Gaetano Krupi

5. Cabin

Imajući u vidu da nam avio-kompanije pružaju sve manje prostora u koji bismo mogli “staviti” i noge, ova autobuska linija povećava udobnost prevoza. Nažalost, ovaj startap iz San Franciska trenutno nudi tek jedno noćno putovanje na ruti između Los Anđelesa i San Franciska, a cena najjeftinije karte je 115 dolara; tu je spavaći odeljak koji vam omogućava da sebi priuštite i malo spavanja – makar na trenutak. Ove kabine su ozbiljan multitasking – odlično su opremljene.

Osnivači CalipsoAI: Viktor Ardulov (levo) i Nil Serebrijani

6. CalypsoAI

Tamo gde postoji nova tehnologija, poput veštačke inteligencije, mora da se nalaze i kriminogeni umovi koji čekaju svoj trenutak. CalipsoAI je „stealth“ kompanija sa sedištem u Los Anđelesu fokusirana na rešavanje A.I. pitanja kibernetičke sigurnosti. A.I. danas je posebno nezgodna tačka, možda pre svega zbog onoga što je poznato kao „problem crne kutije“ odnosno, nejasno je kako uopšte uređaji s veštačkom inteligencijom donose odluke; uz to, logično ide i pitanje prelaska na sofisticirane metode „temeljitog“ tj „dubokog“ učenja (tzv. deep learning). CalipsoAI tvrdi da ima rešenje.

Channel Cross Border: Mark Kortez (u sredini) i Tim Hvang (krajnje desno) sa svojim timom

7. Channel Cross Border

Ono što se događa u Sjedinjenim Državama po pravilu ima međunarodne implikacije. Iz tog razloga, vašingtonska startup firma Channel Cross Border, polaže svoje preduzetničke snage na poslovnu nišu za koju se nadaju da će se otvoriti i postati uočljiva na tržištu. Channel Cross Border stvara višejezičnu platformu za azijsko-američke ostrvljane iz regiona Pacifika; ova platforma iz SAD im blagovremeno obezbeđuje relevantne  informacije o graničnim prelazima i trenutnoj situaciji na granici sa Meksikom i Kanadom.

Koosnivači startup firme Compound, Dženin Jorio (levo), TJ Kavamura, Nadž Ostin i koosnivač Džes Stein

8. Compound

Sa sedištem u Njujorku, Compound pravi fondove za stambene nekretnine, fokusirane na glavna gradska jezgra poput San Franciska, Njujorka ili Majamija. Osnivači kažu da je fond osmišljen za novu, nastupajuću generaciju investitora, pošto Compound investira kroz ono što tim naziva ReTF (Real Estate Thematic Fund, tematski fond za nekretnine); ovo navodno predstavlja inovativni finansijski proizvod koji kompanija opisuje kao kombinaciju “tematskih strategija ulaganja ETF-a (exchange traded fund, trgovački fond za razmenu) sa vlasništvom nad nekretninama i poreskim povlasticama REIT-a (real estate investment trust, investicioni trast za nekretnine).”

Osnivači startapa Cover, Aleksis Rivas (levo) i Džemuel Džozef

9. Cover

Startup kompanija Cover sa sedištem u Los Anđelesu je na misiji da život u dobro osmišljenom, dobro dizajniranom i dobro izgrađenom domu pretvori u stvarnost za mnoge. Ova firma radi već četiri godine i fokusirana je na izgradnju moderno dizajniranih stambenih jedinica sa dodatnim prostorima u zadnjem dvorištu – več po američkoj tradiciji poznatih i kao “stanovi za bake” ili “apartmani”; radi se o kompaktnim kućama odvojenim od glavne zgrade, a koju vlasnici kuća mogu da, uz asistenciju Cover-a, pridodaju svom imanju.

Koosnivači startup firme Covered, Kris Didrik (levo) i Ros Didrik

10. Covered Insurance

Kupovina kućnog ili automobilskog osiguranja ne mora biti bolno iskustvo. Uđite u „Pokriveno osiguranje“ (Covered Insurance), denversku agenciju za osiguranje. Osnovana je 2016. godine, a klijentima širom Amerike nudi prilagođene mogućnosti proizvoda osiguranja s kojima klijenti lako ulaze, izlaze i započinju svoj život u bezbednijoj, fleksibilnijoj i manje formalnoj „vezi“ – uz Covered Insurance.

 

INC.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.