SAD, krivac za rastuće trgovinske tenzije

Američka vlada snosi odgovornost za svoje protivrečne radnje koje su dovele do eskalacije trgovinskih trvenja sa Kinom, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine u četvrtak 30. maja.

Američka vlada je slala kontradiktorne signale, pritom izjavljujući da će dve zemlje uskoro postići sporazum – a zatim je rekla da nije spremna, rekao je Gao Feng, portparol ovog ministarstva (Foto: China Daily)

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u ponedeljak 27. maja u Japanu da Vašington nije spreman za sklapanje trgovinskog sporazuma s Kinom, ali da ostavlja otvorenu mogućnost da dve zemlje “jednog dana” postignu sporazum.

Gao je rekao da je teško a ne posumnjati u iskrenost Sjedinjenih Država.

On je dodao da je eskalacija trgovinskog spora ozbiljno narušila osnovu za dalje razgovore, i za to okrivljuje SAD.

“(Svaka) Saradnja ima principe, a ona donja granica se mora izvući tokom (naših) pregovora”, rekao je on. “Kina neće praviti compromise po ključnim pitanjima.”

Kina će štititi prava stranih firmi

Kupci na ulazu u Apple Store, Peking, ulica Vangfuđing, 14. jun 2018. [Foto/ IC]

Legitimna prava svih stranih kompanija biće zaštićena od strane kineske vlade, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Kao odgovor na pitanje da li će Kina preduzeti određene akcije protiv Epla, a nakon što je američka vlada ograničila poslovanje Huaveja – što je ugrozilo interese kompanija i finansijskih tržišta na obe strane – portparol  ministarstva Gao Feng izjavio je da će legitimna prava i interesi svih stranih preduzeća u Kini biti zaštićena od strane kineske vlade.

Kina će čvrsto stajati na sprovođenju daljeg otvaranja i reformi, kao i na stvaranju stabilnog, predvidljivog i fer komercijalnog okruženja za sve kompanije koje posluju u Kini, rekao je on.

Retke rudne “hajtek” sirovine: ne koristiti ih za “pripitomljavanje” Kine

Kamion rude s retkim elementima, Baotou, Severna Kina, (7. sept. 2013. [Foto/ VCG])

Kina neće dozvoliti nijednoj zemlji da koristi retke rudne elemente u cilju proizvodnje sredstava kojima bi se gušio razvoj Kine, naglasilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Na pitanje da li će Kina prestati da izvozi retke zemaljske materijale u SAD, Gao Feng je rekao da je Kina najveći svetski dobavljač/izvor retkih elemenata, kao i da je oduvek želela da ispuni zahteve svojih trgovinskih partnera za obezbeđenjem ovih sirovina, unapređujući industriju retkih elemenata.

Ministarstvo je saopštilo da je Trampova administracija, počevši od 10. maja, podigla carine na kinesku robu i ograničila poslovanje kompanije Huavej, što je ugrozilo interese kompanija i finansijskih tržišta na obe strane.

“Dok s jedne strane zadovoljava domaću potražnju, s druge strane Kina je uvek spremna da zadovolji potrebe ostalih zemalja za retkim sirovinama i elementima (danas preko potrebnim u visokotehnološkim industrijama)”, rekao je on. “Ali ako bilo koja zemlja planira da ove elemente upotrebi kako bi proizvela sredstva koji će gušiti razvoj Kine, onda njihov izvoz dotičnim zemljama nije opcija koja je prihvatljiva.”

Ren Xiaojin, Zhong Nan | chinadaily.com.cn | 2019-05-30 16:40

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.