10 bizarnih skulptura koje privlače svetsku pažnju

Umetnost nije uvek lepa. Ona može biti skandalozna, može biti grozna, može biti uznemirujuća. Ponekad ona pokazuje kaprice umetnika, ponekad ćudi vremena i društva u kojem nastaju. Umetnost je uvek bila sredstvo revolucije. Bacimo pogled na neka od najkapricioznijih ali i izuzetno vrednih umetničkih dela koja se, takođe, ističu svojom šokantnošću.

10. BIK KOJI PUŠTA VETROVE, Kina

Ova čuvena skulptura bika koji pušta vetrove izložena je u Pekingu, a njen autor, Čen Venling je njom predstavio svoje viđenje Vol strita kao simbola najtvrđeg kapitalizma. Čovek kojeg je bik udario u zadnjicu je Bernard “Bernie” Madoff, osuđen na 150 godina zatvora zbog najveće finansijske prevare u istoriji Sjedinjenih Država.

9. PLIVAČ NA KOPNU, Engleska

Nema prolaznika koji se ne osvrne iznenađen ovim džinovskim plivačem što grabi kroz travu Južne obale Temze u Londonu. Dugačak je 14 metara a visok tri. Izgrađen je zahvaljujući donaciji rijaliti šoua “London Ink”.

8. PODVODNA CIVILIZACIJA, Meksiko

Naslovljen kao “Tiha evolucija”, ovo delo Jasona de Kaires Tejlora podseća na izgubljeni grad. Skulptura je sastavni deo najvećeg svetskog podvodnog muzeja koji se nalazi u Kankunu, Meksiko. Nema dileme zbog čega ga je Forbs  proglasio jednim od najizuzetnijih mesta na svetu.

7. DŽINOVSKE NAGE BUDE PRESKAČU ZIDOVE I KROVOVE, Kina

Ove drsko-zabavne statue dvojice masivnih Buda koji su penju uz zgradu okačene su na zid jednog kineskog restorana. Iako su morali da budu uklonjeni u znak protesta i bolnih osećanja uvređenih vernika, i dalje se ubrajaju u najekstravagantnije skulpture na tlu Azije.

6. PRAZNE FIGURE, Francuska

Ove nepotpune i “dopola pojedene” skulpture Bruna Katalana spadaju među najspektakularnije ali i one koje najviše „pomeraju“. Nazvane“Putnicima“ (Les Voyageurs), možda ne izgledaju baš tako inspirativno onima koji svakodnevno dolaze na posao u obližnje kancelarije. Ili bi možda mogli da inspirišu nekog da baci tu torbu, zahtevajući da mu se njegov život i njegovo telo vrate nazad.

5. HOD KA NEBU, Pitsburg, Pensilvanija

Zaposleni hodaju ka svojim kancelarijama, samo što ovde hodaju „po vertikali“, uz jarbol koji se gubi na nebu. Ne biste dobili nikakvu osobitu nagradu ako biste pogodili da jarbol predstavlja profesionalnu lestvicu, uz koju svi pokušavamo da se uspnemo. Zbog toga i nije baš stvar koja je previše lepa za posmatranje.

4. DAMA KOJA SE KUPA, Nemačka

Gradske vlasti Hamburga optužuju autora ove „Kupačice“ da njegovo delo „bode oči“ i kvari okolni pejzaž. Međutim, ova 20 metara dugačka dama koja se spokojno kupa u jezeru Hamburg privlači veliku pažnju putnika koji baš zbog nje dolaze u posetu ovom nemačkom gradu. Instalacija pod nazivom „Die Badende“ (Kupačica) je svojevremeno bila reklamna figura u reklami brenda Soap & Glory, britanske kompanije za kozmetičke proizvode.

3. SKULPTURE KOJE POVRAĆAJU, London

Nije sva umetnost prijatna za oko. Ona može biti grozna, može biti uznemirujuća. Ova statua koja povraća vodu na ulici je jedan vid „odvratnosti“ koji je teško ignorisati. Ne pomaže ni to što statua izgleda poput deformisane aveti, utvarnog priviđenja koje ne pripada realnosti. A kako bi bilo da su ovako dizajnirani automati za vodu u kancelarijama i prodavnicama?

2. SEMAFOR – DRVO, London

Ovo drvo „niklo“ je u finansijskoj četvrti Londona, zamenivši pravo drvo koje je umiralo usled zagađenja. Kreator ovog “stabla i krošnje” je francuski vajar Pjer Vivan, koji ga je namerno prikazao kao zloslutni, preteći simbol gradskog života. Možda će ovaj „razgranati“ semafor biti jedino „drvce“ koje će, nakon nekoliko stoleća uspeti da opstane i ostane na tom mestu, u nekoj ne tako dalekoj sumornoj budućnosti.

1. NACIJA ZA SEBE, ZAUVEK, Prag

A ponekad je svrha umetnosti upravo da šokira posmatrača. To je slučaj i s ovom statuom koju je David Cerni postavio na vrh češkog Narodnog pozorišta, na obali reke Vltave. I kao da ogromna naga figura nije već po sebi bila dovoljno iznenađujuća, autor se odlučio da u svoju statuu ugradi mlaznice iz kojih izbijaju mlazovi pare „odozdo“, iz međunožja, izmamljujući od prolaznika usklike iznenađenja.

Ne nazire se kraj bizarnostima u ovom našem svetu. Ako znate da postoje umetničke instalacije koje su barem isto toliko čudne, možete ih prijaviti u rubrici za komentare na veb-sajtu We Are Holidays.

 

We Are Holidays

One comment on “10 bizarnih skulptura koje privlače svetsku pažnju

  1. Dejan Milivojević says:

    Check Hans Belmar. He is a pritty sick.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.