Island: nestašice energije zbog Bitcoin rudarstva

Količina energije potrebne za procesiranje bitkoin novčića već premašuje količinu struje koju troše sva islandska domaćinstva, procena je jedne lokalne energetske firme. Za BBC portal piše Kris Baranjuk.

Island se suočava sa “eksponencijalnim” porastom potrošnje energije koja se upotrebljava za „Bitcoin rudarstvo“, izjavio je portparol islandske energetske kompanije HS Orka.

Prema podacima koje ima Johann Snorri Sigurbergsson, menadžer energetske firme “Hitaveita Sudurnesja”, ove godine će, po svemu sudeći, potrošnja struje u data-centrima za razmenu bitcoin podataka verovatno biti veća nego količina energije koja se potroši u svim islandskim domaćinstvima.

On je rekao da su brojni potencijalni kupci bili zainteresovani da uđu u posao na Islandu, kako bi „rudarili“ tj generisali nove bitcoin novčiće.

“Ukoliko se realizuju svi ovi projekti, za to nećemo imati dovoljno energije”, rekao je Sigurbergsson za BBC.

Njegove proračune o početku nestašice energije na Islandu je prvo objavila novinska agencija Associated Press.

Island, da podsetimo, ima malobrojno stanovništvo, negde oko 340.000 ljudi.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina uočeno je značajno povećanje broja novih data-centara, a njih često grade firme koje žele da se domognu „zelenih akreditiva“. Skoro 100% energije Islanda potiče iz obnovljivih izvora.

Bitcoin rudarenje se odnosi na funkcionisanje računara povezanih na globalnu Bitcoin mrežu.

Ovi računari rešavaju složene matematičke probleme – proces koji, zauzvrat, potvrđuje transakcije između korisnika kripto-valute.

Računari koji rade ovaj posao validacije dobijaju male Bitcoin nagrade i podsticaje za svoje napore, što ovo procesiranje čini unosnim za dalju primenu, posebno kada se to radi u velikom obimu.

‘Eksponencijalni rast’

“Ono što sada vidimo je… možete ga skoro nazvati eksponencijalnim rastom, mislim, u [energetskoj] potrošnji struje koju troše islandski bitcoin data-centri”, rekao je Sigurbergsson.

On je izrazio očekivanje da će se za operacije „digitalnog iskopavanja“ bitkoin novčića koristiti oko 840 gigavat-sati električne energije koji bi snabdevali računarske data-centre ali i sisteme za hlađenje računara.

Bitcoin za početnike: Kako funkcionišu kripto-valute?

Bitcoin za početnike: Kako funkcionišu kripto-valute?

Johann Snorri Sigurbergsson procenjuje da sva domaćinstva iz svih islandskih okruga, za razliku od računarskih farmi bitkoina, godišnje potroše oko 700 gigavat sati.

“Još uvek ne vidim da će se ovaj trend zaustaviti”, dodao je Sigurbergsson, pozivajući se na projekte za otvaranje budućih data-centara.

“Dobijam dosta poziva, posete potencijalnih investitora i kompanija koje žele da na Islandu grade svoje data-centre”.

Takođe je rekao da u postupku odobravanja i papirologije ima toliko data-farmi za procesiranje kripto-valutnih algoritama da naprosto ne bi bilo moguće da sve one budu nesmetano snabdevane električnom energijom.

On je dodao da njegovu firmu najviše interesuje poslovanje sa kompanijama koje pokazuju spremnost da se obavežu na dugoročne ugovore – od najmanje nekoliko godina ili više.

Ukoliko bi Island preuzeo da na svojoj teritoriji podigne sve dosad podnete projekte za bitkoin-farme, jednostavno ne bi bilo dovoljno električne energije koje bi ih snabdevale, dodao je on.

Industrija kripto-valutnog rudarstva je zadnjih godina doživela procvat na Islandu, pre svega zahvaljujući lansiranju projekta „Mesečevog svetla“ (The Moonlite Project), velikog centra za procesiranje podataka u kojem će najraznovrsnije kripto-valute, uključujući i Bitoin, biti „iskopavane“.

Predviđeno je da se otvori krajem ove godine, a početni kapacitet biće 15 megavata, iako se očekuje da će se u budućnosti povećati.

Neki se pitaju kakve će koristi Island zaista imati od naglog porasta kripto-valutnog rudarenja.

Smari Mekarti (Smari McCarthy), član Piratske partije u islandskom parlamentu je tvitovao kako “Kripto-valutno rudarstvo gotovo da ne zahteva radno osoblje i čoveka, ima vrlo malo kapitalnih investicija, a uglavnom ne ostavlja poreski novac u kasi države koja je domaćin kripto-rudarima.“

“Vrednost koju Island ima od računarskih farmi za procesiranje kripto-valuta Islanda… je gotovo nula.”

Mekarti je takođe razjasnio prethodne izveštaje u kojima se navodilo kako želi da oporezuje firme koje se bave rudarenjem Bitcoina.

Potražnja za električnom energijom u ukupnim kombinovanim rudarskim operacijama širom sveta već sada možda premašuje količinu električne energije koju troši Republika Irska (mada ova kalkulacija možda nije do kraja proverena).

Ali, s obzirom da kripto-valute zadobijaju na globalnoj popularnosti, rudarske operacije sigurno će nastaviti da koriste sve više dosad postojećih energetskih resursa: nedavna analiza grupe Sandbag o upotrebi energije u Evropi u 2017. godini ukazuje da rudarenje bitkoina proizvodi dodatnu potražnju za električnom energijom u tehnološkom sektoru.

Chris Baraniuk, www.bbc.com

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.