Kako se savršeno prikazati na društvenim mrežama?

11

Postoje dva osnovna koraka za povećanje marketinškog imidža i poboljšanja vaše vidljivosti na internetu i društvenim mrežama: 1. pronalaženje adekvatnih slika, i 2. njihovo prilagođavanje sadržaju.

Slike su danas “sve i svja”, a izreka da “jedna slika vredi više od hiljadu reči” danas je višestruko dobila na značaju. Slike se u veb-marketingu koriste na svakom mestu: od sajtova tipa Medium.com, preko Fejsbuka, Tvitera i blogova do, naravno, društvenih medija poput Instagrama i Pinteresta, čiji je glavni nosilac – slika. Danas je, više nego ikada pre, važno imati upečatljiv vizuelni sadržaj koji vašu marketinšku poruku može uveliko osnažiti i učiniti je daleko probojnijom.

Kako naći velike slike?

Velika slika se uglavnom prilagođava i uređuje shodno potrebama (o čemu će malo kasnije biti više reči); Danas je imperativ početi sa slikom koja može da uspešno “ispriča” vašu priču. Možete, naravno, uvek koristiti jednobojne pozadine sa istaknutim tekstom, mada je najmoćniji način da pošaljete poruku ukoliko ona započinje – slikom. Uvek možete koristiti svoje fotografije, ali ako one ne mogu preneti vašu poruku, onda možete pronaći vizuelni sadržaj koji dobro funkcioniše. Ima ga na više lokacija, neki su besplatni a za neke morate da nešto i platite.

Evo nekoliko najvećih “skladišta” (stocks) za  fotografije na internetu, mada ih sasvim izvesno ima još izuzetnih. Mogu se kupiti “na komad” tj. pojedinačno, ili kroz pretplatu:

IStockPhoto.com

BigStockPhoto.com

Stock.Adobe.com

Stocksy.com

Kada su u pitanju besplatne fotografije, potrudite se da preuzimate slike iz pouzdanog izvora. To znači da nećete preuzeti tek makar koju sliku direktno sa Google-a: umesto toga, možete koristiti bilo koju drugu internet stranu na kojoj je vizuelni sadržaj oslobođen autorskih prava na osnovu zakona o javnom korišćenju određenih kreativnih sadržaja. Ovo je dobar način pronalaženja prigodne fotografije, mada možda malo sporiji od onih koje biste našli guglovanjem. Evo par široko omiljenih vebsajtova za preuzimanje fotosa:

Librestock.com (katalog sa desetinama najboljih foto-sajtova)

Unsplash.com05Kako da preuzete fotografije prilagodite vašoj marketinškoj poruci?

Sada kada ste utrošili vreme na pronalaženje adekvatne slike, došao je trenutak za njenu pripremu kako biste je prilagodili sadržaju – upamtite da ovo važi čak i ako se radi o vašim fotografijama! U najmanju ruku, moraćete da svaku sliku “brendirate” tako da ukoliko neka od vaših prerađenih fotografija kojim slučajem postane široko zapažena (viralna), čitaoci sadržaja moći će da vas pronađu (odnosno vašu priču na veb-stranici na kojoj je i dotična slika). U idealnom slučaju, stavićete vaš vodeni žig s imenom i veb-adresom. Evo i nekih sugestija za aplikacije i lake i besplatne programe koje je lako i besplatno skinuti s interneta, a koje vam nude nekoliko opcija za jednostavno prilagođavanje.

15Ipak, u većini slučajeva želećete da svoje fotografije prilagodite tako da odgovaraju vašim potrebama oglašavanja, posebno ako fotosi nisu vaši već sa lokacija s kojih je moguće javno i otvoreno (ali ne uvek i besplatno) prezimanje. Vaše editovanje će učiniti da slika zaista bude brendirana kao da je vaša – tako će je “shvatiti” i prepoznati internet pretraživači – čak i onda kada su drugi preuzeli i koristili iste fotografije. Neki od popularnih načina za modifikaciju fotosa su:

• Zumiranje određenog segmenta slike

• Kreiranje kolaža

• Dodavanje citata neke poznate ličnosti

• Direktno pripajanje slike vašoj marketinškoj poruci

Par dobrih saveta: ukoliko dodajete značajnu količinu teksta i planirate da sliku koristite kao oglas na Fejsbuku ili Instagramu, tu se sužava obim broja fotografija koje je moguće koristiti za oglase i pojačane marketinške poruke. Široko je prihvaćeno i u praksi dokazano da manje od 20% jedne slikovne reklame treba da bude tekst. Ukoliko samo planirate da je okačite, sledi preporuka. ipak je dobro imati slike uz koje ide i tekst.

10

 

Internet-aplikacije i programi za uređivanje fotografija

Ukoliko za pretragu koristite Google, brzo ćete shvatiti da postoji mnoštvo aplikacija koje možete koristiti za uređivanje fotografija na mobilnom uređaju. Evo liste nekoliko među korisnicima veoma omiljenih aplikacija – imajte na umu da neke od njih možda neće biti dostupne kako za iOS tako i za Android uređaje, već samo za jedan od ta dva operativna sistema. Mnoge od ovih aplikacija i programčića postoje u dve verzije: besplatnoj, kao i onoj koja se naplaćuje. Na sreću, čest je slučaj da besplatne verzije budu veoma solidne i s mnoštvom sjajnih mogućnosti, tako da vredi prethodno proveriti besplatnu verziju, pa tek onda odlučiti da li su nam uopšte potrebne dodatne funkcije koje idu samo uz plaćene usluge.

17Adobe Spark Post: još jedna sjajna besplatna aplikacija koja vam, po rečima programera koji su je osmislili, omogućava da “svoje ideje pretočite u uticajni grafički sadržaj na društvenim medijima”

Typorama: Sa Tiporamom možete kreirati vizuelni sadržaj namenjen širokom spektru društvenih mreža, a možete menjati pozadine pa je tekstove lako čitati na pozadinama koje vi birate. Vašim slikama, takođe, možete lako pridodati i vaš vodeni žig.

Wordswag: Uz obilje fontova, kao i kapacitetom za laku izmenu različitih stilova, pa čak i varijacije unutar svakog stila, ova je aplikacija zabavna za korišćenje. Ona takođe ima mogućnost korišćenja nekoliko osnovnih pozadina, uz trenutnu proveru pogodnosti fotografija u odnosu na autorska prava (korišćenjem slika sa sajta Pixabay), a možete koristiti i vaše fotografije.

Ako koristite svoje fotografije ili ih preuzimate sa foto-sajtova uz direktno uređivanje na mobilnom uređaju, onda postaje daleko smislenije koristiti ove aplikacije. Na taj način vi ne razmenjujete uduplirane slike između svojih uređaja. Međutim, ako najveći deo posla obavljate na računaru, onda se definitivno isplati pogledati i nekoliko besplatnih programa za uređivanje slika.08

Neki od najpopularnijih sajtova su:

Canva: internet-program za editovanje; glavna razlika besplatne i plaćene verzije je u sposobnosti odlične i logične kategorizacije po folderima kao i riltajm komunikacije-razmene sadržaja sa svojim saradnicima. Osim toga, Canva ima svoj vizuelni servis, gde premijum slike koštaju dolar po komadu. Sve vaše radove možete sačuvati za buduće svrhe, kao i preuzimati slikovni sadržaj visoke rezolucije namenjen za štampu, kao i rezolucije koje su manje, namenjene za korišćenje na vebu.

PicMonkey: još jedna sjajna opcija. Najveći deo posla možete obaviti koristeći besplatnu verziju ovog programa, mada je plaćena verzija oslobođena reklama; uz to, premijum verzija uključuje dodatne lejere i fontove.

Izbor aplikacija i programa može izgledati pomalo zastrašujuće, i to sa dobrim razlogom – ima ih toliko puno, i sa toliko opcija! Ali, svaka od njih ima svoje prednosti i mane, a svi mi imamo svoje favorite. Pronaći ćete, na sreću, onu koja je pravi izbor za vas. Ili možete imati nekoliko favorita, pa ćete svaku od omiljenih aplikacija/programa koristiti za različite vrste fotografija. Bez obzira koju opciju (ili opcije) koristite, potrebno je neko vreme da vam ona “legne”; stoga se prilježno i opušteno poigrajte svakim programom. Na taj način ćete u kratkom vremenskom roku uspešno kreirati slike koje su savršeni odraz onoga što želite a to je – značajno poboljšanje vaše marketinške aktivnosti.

The Entrepreneur

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.