Budućnost budućnosti (1/2)

Hoće li biti budućnosti za čoveka? Hoće li uspeti da izmakne sopstvenoj mračnoj, uništiteljskoj strani? Da li će uspeti da izmakne vreloj strani sve vrelijeg Sunca, koje će nas neminovno sagoreti, nas, Zemlju i sve na njoj? Evo jedne zgodne infografike. Prikaz objašnjava našu “budućnost”: ima li je uopšte za nas, i kako je budućnost ljudske vrste neraskidivo vezana za Vrhovne Kosmičke Zakone, čiji smo mi tek nevidljiv, beznačajan delić?

007

Vebsajt Futurism bavi se uvidom u najnaprednija proučavanja i izveštava o opcijama moguće (ili mogućih) budućnosti. Ovaj sajt sastoji se od pažljivog odabira tema i progodnih infografika, koje su istovremeno vizuelna i tekstualna ilustracija. U ovoj svojoj priči, Web portal Futurism je sačinio infografiku neke od opcija budućnosti ljudske rase. Možemo se kladiti da će vas neke od opcija bliske a naročito daleke budućnosti ostaviti zatečenim.

Sve ovo, naravno, treba uzeti veoma uslovno i uz ogradu. Tek ukoliko čovečansto uspe da prevaziđe brojne probleme za koje dosad nije našla rešenje – imaće iole nekakvu perspektivu. Stiven Hoking nije optimista, naprotiv, njegov je pesimizam čvrst kao stena: – on veruje da Čovek, ovakav kakav je sada, jednostavno nije u stanju da vlada sobom, a to znači ni svojim okruženjem – prirodom i planetom. Nama nema budućnosti jer nećemo evoluirati u bolje, savesnije, miroljubivije jedinke – nemamo više vremena za “dozrevanje” i “doterivanje”. Samim tim, sledi nam kraj kakav nam i priliči: skončaćemo usled naših mračnih strana koje već odnose prevagu.

Ali, šta ako Hoking nije u pravu?

U tom slučaju, možda bi se nešto (barem nešto od navedenog!) moglo ostvariti. Glavno pitanje, po svemu sudeći, nije da li će čovečanstvo preživeti samo sebe i opstati već: da li je zaslužilo da opstane? Ubijanje prirode i ubistveno ponašanje ne idu u prilog ikakvim zaslugama – da, možda smo zaslužili da kao vrsta izumremo.

04

Za 100 godina…

…Napredak u nanotehnologijama, biotehnologijama i genetskom inženjeringu opremiće ljudsku vrstu moćima koje će joj obezbediti uticaj na svoj evolutivni tok, uz ogromno širenje svojih fizičkih i senzornih sposobnosti. Ljudska bića postaće standardno opremljena “sintetičkom telepatijom”, optičkim AR implantima, optogenetičko-neurološkim i antikancer terapijama, kao i moždanim moćima uvećanim na temelju cloud tehnologija i izmeštene memorije.

Za 250 godina…

… Selektivna upotreba ektogeneze tj oplođavanja i rasta ploda van materice odnosno izvan ljudskog bića. Iako optimisti veruju da bi to mogla biti naša budućnost već za oko tri decenije, ovaj scenario je “usporio” napredak te oblasti. Tu je i poboljšanje gena i njihove strukture, tzv CRISPR, genetski inženjering koji će imati dalekosežne reperkusije na osnaživanje čovekovog imunološkog sistema i još mnogo toga. Žene će imati potpunu kontrolu nad oplođenom jajnom ćelijom i fertitlitetom, podarujući potpune seksualne slobode svakom ko želi da iskusi čudan, staromodan način trudnoće.

Za 500 godina…

… do sredine ovog milenijuma, čovečanstvo će ući u veliku bitku protiv zaraznih neuropatskih bolesti – virulentnih patogena koji će se razviti na način koji bi mogao ugroziti najveću vrednost naše vrste: intelekt. Novi oblici virusa Zika, encefalitisa, i priona – zaraznih proteina – uzeće svoj danak širom sveta, dok se temperatura bude podizala a planeta, usled globalnog zagrevanja, postala “tropski raj”. Koristeći tehnologiju za uređivanje i modifikaciju gena kako bi se suzbile ove bolesti, čovek će hotimice i takoreći omaškom otkriti genetsku stazu koja će ga odvesti do trostrukog uvećanja intelektualnih kapaciteta mozga.

Za 1000 godina…

… Ljudi će u budućnosti 1000 godina daljoj od naše današnjice uglavnom izgledati isto kao i mi – možda će biti nešto viši i krupniji, uz preuveličani seksualni dimorfizam – još istaknutije polne karakteristike, a sve to shodno željama i potrebama pojedinca (seks će se upražnjavati isključivo iz čistog zadovoljstva a ne radi reprodukcije). Mozak neće biti veći, s obzirom da će se veća inteligencija postići kroz “neuralni redizajn” i poboljšanja na bazi cloud tehnologija. Ekonomska i tehnološka evolucija vodiće do uspostavljanja civilizacije tipa “Kardašev – tip 1”. Planetarne i međuzvezdane sonde i istraživanja odašiljaće podatke neposredno u “Geštalt”: jednu vrstu “Svetskog uma” kojem ćemo pristupati preko svetske računarske mreže.

001

Za 7000 godina…

…Ljudska rasa primenjuje svoje zadivljujuće tehnološke proboje kako bi modifikovala sopstveni genom. Imunološki i sistem telesnog samoobnavljanja baziraće se na napretku nanotehnologija, čineći našu rasu imunom na bolesti, kancer i smrt; uvećanje bioloških moći vodiće nas do usavršavanja naših čula i senzornih sposobnosti – čula će nam postati neuporedivo savršenija i izoštrenija.

Izvorna “arhitektura života” biće potpuno redizajnirana. Dobri stari “prirodni” DNK biće zamenjen stabilnijom, trostruko “ojačanom”, takozvanom xDNK, sposobnom da u sebe “isprogramira”, odnosno ubaci više informacija; ona će biti daleko manje podložna greškama i mutacijama. Čovečanstvo u tom trenu dostiže evolutivni vrh, jednu vrstu “kraja evolutivnog puta”.

Za 15 000 godina…

Nakon četrnaest milenijuma, ljudska civilizacija Tipa 1 približila se svom konačnom razrešenju. Svetsko društvo posvećeno je pre svega hedonizmu okrenutom ka unutrašnjim a ne spoljašnjim zadovoljstvima. Radoznalost i lična inicijativa su gotovo nestali iz čoveka, dobivši u zamenu nove forme zadovoljstava, kao i stvaranju virtuelnih realnosti.

Energetska efikasnost te buduće civilizacije eliminisala je uzroke globalnog zagrevanja. Ipak, povratak prirodnim klimatskim ciklusima priveden je kraju tokom aktuelnog Međuledenog i početka novog Ledenog doba.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.