Ekonomski trendovi: EU, samit G20, Brexit i upozorenje Kristin Lagard

09

“Politička i ekonomska i neizvesnost guše aktivnosti sklapanja i naručivanja novih poslova širom sveta”, tvrdi ekonomista iz VP Bank, Tomas Gicl (Thomas Gitzel).

Najsvežiji podaci o velikom usporavanju obima narudžbina nemačkoj privredi ovog jula rasplamtali su zabrinutost ekonomskih stručnjaka da ova najveća evropska privreda usporava svoj privredni rast usled globalne ekonomske i političke neizvesnosti.

Količina sklopljenih ugovora za isporuku robe proizvedene u Nemačkoj je u julu porastao za svega 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazuju tek objavljeni podaci nemačkog ministarstva ekonomije. Ovo je slabije nego što su očekivali ekonomisti, koji su u Rojtersovoj anketi prognozirali njihov rast za 0,5 posto.

Domaća potražnja je pritom  pala za tri odsto, dok su inostrane narudžbine porasle za 2,5 odsto, pri čemu je tražnja iz evrozone skočila za 5,9 odsto. Ovo su prvi podaci o industrijskim narudžbinama za čitav mesec, i to nakon što je Britanija glasala o napuštanju EU.

“Politička i ekonomska neizvesnost širom sveta guše aktivnosti sklapanja novih poslova i narudžbina”, kaže Tomas Gicl (Thomas Gitzel) ekonomista iz VP Bank, napomenuvši i da je britanski referendum o izlasku iz EU tek samo jedan od nekoliko prisutnih negativnih činilaca.

“Uz američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, neka naredna neizvesnost vreba iza prvog ugla” kaže Gicl, ukazujući na oštru Trampovu retoriku protiv slobodne trgovine. Sjedinjene Države su ubedljivo najvažnije nemačko izvozno tržište.

00

Manji obim sklopljenih narudžbina u industriji ukazuje na usporavanje nemačke ekonomije

Zemlje članice G20 obećale su borbu protiv svih manjkavosti prisutnih u globalnoj ekonomiji danas, ali , nažalost – s malo konkretnih predloga kako da to postignu.

Lideri najvećih globalnih ekonomija su u ponedeljak na samitu G 20 u kineskom gradu Hangžu postigli dogovor o načinu koordiniranja aktivnostima u domenu makroekonomije, kao i da će se oštro suprotstaviti protekcionizmu. Međutim, kako javljaju svetske novinske agencije, u Kini je zapravo izneseno malo konkretnih predloga i alternativa za borbu protiv brojnih manjkavosti globalne ekonomije.

Tokom zatvaranja dvodnevnog skupa u istočnom kineskom gradu Hangžu, kineski predsednik Si Đinping uputio je poziv na postizanje “održivog, snažnog, inkluzivnog i uravnoteženog privrednog rasta” kroz inovacije a ne samo kroz monetarne i fiskalne mere.

“Naš je cilj da oživimo motore privrednog rasta međunarodne trgovine i poslovnih ulaganja”, kazao je Si. “Podržaćemo multilateralne mehanizme  trgovine, i odlučno se suprotstaviti protekcionizmu, ne bi li preokrenuli trend pada koji je prisutan u globalnoj trgovini”, istakao je Si.

Međutim, većina pažnje na skupu nije bila usmerena na razgovore o ekonomiji već na političke rasprave koje su postojale na marginama samita, budući da je u vreme održavanja samita Severna Koreja testirala svoje rakete; Sjedinjene Države i Rusija nisu uspele da postignu dogovor oko primirja u Siriji, a Peking i Vašington su se i zvanično pridružili globalnom sporazumu o klimi.

U vreme održavanja skupa, Severna Koreja je pokušala da svojim projektilima isprovocira učesnike samita. Pjongjang je u ponedeljak lansirao tri balistička projektila prema Japanskom moru.

04

Obama i ruski predsednik Vladimir Putin su u ponedeljak veoma dugo razgovarali o tome mogu li se ikako usaglasiti o prekidu vatre u Siriji. Njihov razgovor o dopremanju humanitarne pomoći, zaustavljanju nasilja i saradnji u pogledu zaraćenih militantnih grupa opisan je kao “konstruktivan”.

Juče prepodne (ponedeljak 5, sept) američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nisu uspeli  da se dogovore oko uslova potrebnih za postizanje primirja u Siriji, i to po drugi put u dve sedmice.

Putin i Obama nisu se upuštali u detalje, mada su postigli napredak u razjašnjavaju preostalih nesuglasica i dali su nalog Lavrovu i Keriju da se ponovo sastanu- možda već tokom ove sedmice – kako bi i dalje radili na dogovoru.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Tayyip Erdogan) je na samitu G20 u ponedeljak pozvao svetske lidere na uspostavljanje “sigurne zone” unutar Sirije, koja bi bila pošteđena ratnih sukoba i čije bi uspostavljanje moglo doprineti zaustavljanju priliva migranata iz te arapske zemlje. Erdogan je u govoru održanom na kineskom samitu rekao kako je u više navrata izneo predlog o uvođenju “zone zabrane letenja” u Siriji tokom razgovora s predsednicima Rusije i Sjedinjenih Država.

Turska, u kojoj se trenutno nalazi tri miliona sirijskih izbeglica, već dugo vremena traži uvođenje ove bezbedne zone kako bi se zaštitili civili, iako među zapadnim saveznicima njegov zahtev nailazi na malo razumevanja. Zapad izražava strahovanja kako bi ovakav potez mogao da znači još snažniji vojni angažman. Zonom zabrane letenja pod kontrolom međunarodne zajednice trebalo bi da se, po mišljenju Turske, uspostave uslovi  da bliskoistočni region bude zaštićen od napada iz vazduha.

Američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Si Đinping su u subotu zajednički pristupili globalnom sporazumu o klimi, uoči početka samita, čime je broj zemalja koje su ga ratifikovale porastao na 26. Sporazum će stupiti na snagu 30 dana nakon što ga ratifikuje 55 zemalja koje su odgovorne za najmanje 55 posto globalnih emisija gasova “staklene bašte”.

03

Brexit, njegove posledice i “napredak”

Na samitu je bilo reči i o – Brexitu. Britanska premijerka Tereza Mej je na svom prvom velikom međunarodnom skupu otkako je preuzela dužnost iznela nekoliko detalja o tome kada bi službena procedura Brexita mogla da započne.”Neću pokrenuti ovu proceduru pre kraja godine. Još uvek nisam odredila datum… iako sam svesna da će britanski narod želeti da njegovu odluku sprovedemo u praksi”, kazala je.

Ona veruje da će ta procedura proći bez komplikacija i glatko koliko je to moguće, kao i da će Britanija, nakon izglasanog Brexita, imati “neku kontrolu” nad ulaskom građana EU u Britaniju.

Samit G20 našao se u senci sporova vezanih za logistička pitanja između SAD i Kine, kao i pritužbi usled neuobičajeno otežanog pristupa novinara samitu. Američki predsednik Barak Obama je, međutim, pokušao da umanji bilo kakve razlike, pohvalivši ulogu G20 na svetskoj pozornici i održavanje ekonomskog rasta. “Kompleksni izazovi 21. veka ne mogu se savladati bez koordinisane i kolektivne akcije”, rekao je Obama.

10

Christine Lagarde: G20 mora da izbegne zamku niskog rasta

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard je uoči skupa G20 pozvala globalne lidere da preduzmu “decidne i snažne” mere kako bi podstakli svetski ekonomski rast. Već pet godina unazad svetska ekonomija stagnira nakon što u periodu između 1997 i 2007. prosečne stope rasta uglavnom nisu premašivale 3,7 odsto, konstatovala je liderka MMF-a.

“Još od prve polovine 90-ih godina prošlog veka… svetska privreda nije bila tako krhka u tako dugom vremenskom periodu”, upozorila je Lagardova u saopštenju čija se objava poklopila s početkom sastanka šefova vlada i država 20 vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju.

Članice G20 predstavljaju 85 odsto svetskog BDP-a, a njihov samit u Hangdžuu odvija se u okruženju slabašnog ekonomskog rasta i neizvesnosti.

Lagardova je upozorila na “zamku niskog rasta”, koju čine visoki dug, slaba potražnja, postepeno smanjenje broja radnika i njihove slabije radne kvalifikacije, oslabljeni podsticaji za ulaganja i posustajanje produktivnosti.

Ekonomije širom sveta suočene su s potencijalno toksičnom mešavinom niskih dugoročnih stopa rasta i sve veće nejednakosti, što kreira politička iskušenja za podleganje populizmu i višim trgovinskim barijerama, naglasila je liderka MMF-a.

U izveštaju o prilikama u svetskoj ekonomiji, pripremljenom za članice G20, ekonomisti međunarodnog zajmodavca procenili su da će američki rast ove godine verovatno biti slabiji nego što se dosad očekivalo.

08

SAD – sporije

Helga Berger, koja je glavni kreator izveštaja je u Vašingtonu rekla novinarima kako se očekuje da će MMF u oktobru sniziti procenu američkog privrednog rasta, s obzirom na slab rezultat u prvoj polovini ove godine.

Već je u julskim međuprognozama MMF procenio da će američka ekonomija ove godine imati rast od 2,2 odsto, odnosno 2,5 odsto u 2017., čime su snizili procene iz prolećnog izveštaja.

“Što se tiče SAD, u kontekstu trendova iz prva dva kvartala ove godine, jasno je da nas čeka sniženje te procene”, upozorila je Bergerova.

U najnovijem izveštaju MMF podseća se da su se čelnici G20 još 2014. godine obavezali da će podići stopu privrednog rasta zemalja članica ove grupe za dva odsto do 2018. Do ove godine, članice su ispunile samo 55 odsto preuzetih obaveza, pokazujući “nedostatak odlučnih mera”, poručili su iz ovog međunarodnog finansijskog zajmodavca.

“Hitno je potreban veći napredak”, zaključuju autori izveštaja, pozivajući na preduzimanje dodatnih mera u domenu budžetske i monetarne politike radi podrške rastu kao što su to npr. javna ulaganja u obrazovanje, pravedniji režimi poreskih olakšica i smanjenja duga privatnog sektora.

07

Snažan oporavak kompanijskih aktivnosti u Britaniji nakon Brexita

Britanski proizvodni sektor je u avgustu zabeležio jedan od najsnažnijih oporavaka otkako se vode te statistike, oporavljajući se od početnog šoka izazvanog referendumskom odlukom o izlasku zemlje iz Evropske unije, i to uz podršku snažnijeg izvoza kojem je pogodovao oštar pad funte nakon referenduma. Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izrađuje londonska istraživačka kompanija Markit, a predstavlja važan pokazatelj industrijskih i kompanijskih aktivnosti je u avgustu poskočio na 53,3 boda, najviši nivo u poslednjih 10 meseci, nakon što se u julu, nakon referenduma, strmoglavio na najniži nivo u poslednje tri godine. Julska vrednost tog indeksa je u međuvremenu revidirana blago naviše, na 48,3 boda, s prvobitno procenjenih 48,2 boda.

Skok za čak pet indeksnih bodova na mesečnom nivou je među najizrazitijim skokovima zabeleženim u izveštaju o aktivnostima proizvodnog sektora u poslednjih gotovo 25 godina otkako se vode te statistike. Daleko je nadmašio i sve procene ekonomista iz Reutersove ankete.

Poslednjih nedelja objavljeni izveštaji su pokazali da se potražnja britanskih potrošača održala uprkos referendumskoj odluci o izlasku iz EU, a najnoviji Markitov izveštaj iz proizvodnog sektora – zaslužnog za 10 odsto ukupne britanske privredne aktivnosti – pokazuje da je početne šokove bolje savladao nego što se strahovalo.

Iz Markita su poručili da su ih kompanije izvestile o ponovnom pokretanju poslova koje su u julu stavili na čekanje, jer su njihovi klijenti videli da se poslovanje polako normalizuje. “Domaće tržište pokazalo je značajan oporavak, posebno za robu široke potrošnje, dok je nedavna depresijacija funte podstakla veći priliv novih poslova”, tumači Markitov ekonomista Rob Dobson.

Dodaje se i da je izveštaj iz sektora proizvodnje za avgust pokazao da su inostrane narudžbine pristizale najbržim tempom od juna 2014. godine, mada je sveukupni rast narudžbina bio slabiji u odnosu na rapidan rast u junu. Fabrike su takođe izvestile da su u avgustu – najsnažnije od januara 2016. – povećale svoju proizvodnju.

“Nedvosmisleno se radi o vrlo impresivnom oporavku bazičnog indeksa. Očekivali smo da će izvoz proizvođačkih roba biti dobar nakon referendumske odluke zato što je njegova prednost da mu slabljenje funte ide na ruku, mada je bilo iznenađenje da je i domaće poslovanje takođe ojačalo”, izjavio je ekonomista kompanije Investec, Kris Her (Chris Hare).

Ekonomisti će vrlo pažljivo pratiti i odgovarajući Markitov izveštaj iz britanskog sektora uslužnih aktivnosti – daleko većeg i više fokusiranog na domaće tržište – kako bi videli da li i te brojke odražavaju oporavak u proizvodnom sektoru zabeležen u avgustu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.