Gradovi: Primarna mesta za rizična i startup ulaganja

I dok se investicije sele iz predgrađa u gradove, rizični kapital se seli u guste urbane sredine koje su prohodnije i poseduju bolju transportnu infrastrukturu.

01

Kultna slika hajtek industrije – kao što su gledaoci HBO serije “Silikonska dolina” dobro upoznati – prikazuje prigradski “ofis park”, lokaciju s kancelarijama netom pored petlje auto-puta. Već decenijama ti takozvani prigradski “nerdistani” važe kao poželjna lokacija za hajtek startup firme i njihove zaposlene. Ali, kada se radi o investicijama, rizičnom kapitalu, finansijerima i hajtek startapovima, u poslednjih nekoliko godina došlo je do primetnih promena. Kako pokazuju najnovija istraživanja Instituta Martin Prosperity, koja su osnov za ovaj tekst, Sjedinjene Države su utočište za dve milijarde dolara rizičnog kapitala uloženog u startaperske “kolonije” i čvorišta, pre svega onih koja su smeštena centru San Franciska.

Danas startaperi sve dublje “buše” unutar urbanih centara, pokazuju rezultati nove analize Instituta Martin Prosperity (MPI). Ova studija koristila se obiljem važnih podataka koje je obezbedio Thomson Reuters kako bi se identifikovala mesta na koja dolaze investicije  rizičnog kapitala. Izvesno je da se novac uglavnom kreće tokovima čije su ishodište centri gradova: to su mesta u kojima su naselja gusto naseljena, prohodna i tranzitno dobro povezana. Identifikovani su urbani kvartovi sa više od 2.200 domaćinstava po kvadratnoj milji (2.6 kvadratnih kilometara). Ovaj početak promene u poslovnom ponačanju startap i venčer kapitalista je prvobitno dokumentovao ekonomista Džed Kolko (Jed Kolko). Ovo je veliki napredak u odnosu na prethodna istraživanja, koja su bila sputana visoko agregiranim podacima dostupnim samo na regionalnom ili nivou velikih gradova.

Najnoviji MPI podkast rekapituliše ova nedavna otkrića.

Ova MPI analiza, napokon, otkriva dve velike poente vredne pažnje. Prvo, više od polovine svih startup čvorišta ima bazu u urbanim jezgrima, sa 57 odsto startup kompanija, dok se 54 procenta investicija rizičnog kapitala sliva u urbana područja. Drugi ključni činilac tiče se startaperskih parkova, u kojima borave oni koji znatno više hodaju, bicikliraju ili se voze do posla i natrag. Udeo radnika koji to čine je skoro dvostruko veći u krajevima podržanim venčer kapitalom u odnosu na nacionalni prosek (16,6 naspram 8,4 odsto). U stvari, jedna trećina svih rizičnih ulaganja nalazi se u naseljima u kojima više od 30 odsto radnika ide pešice, vozi bicikl, ili koristi gradski prevoz na dnevnoj bazi, dok je više od četvrtine startup investicija locirano u kvartovima u kojima više od polovine zaposlenih upražnjava ovakav životni stil.

Pogledajmo tabelu koja pokazuje najbolja naselja i oblasti za ulaganje rizičnog kapitala (što uključuje njihovu gustinu naseljenosti, kao i udeo radnika koji pešače, bicikliraju ili se voze na posao). Sve u svemu, otprilike ima tri puta više radnika (25,9)  koji u ovim naseljima uprašnjavaju “zeleni” način življenja (pešačenje, bicikl, gradski prevoz) u odnosu na američki nacionalni prosek.

03 A

03 b

03 C

Hajde zatim da malo bolje pogledamo ulaganje rizičnog kapitala u tri vodeća regiona Sjedinjenih Američkih Država: Zalivska oblast San Franciska, Njujork i Boston-Kembridž, koji zajedno imaju skoro 20 milijardi dolara investicija rizičnog kapitala, ili 60 odsto ukupnog nacionalnog totala. Skoro 40 odsto svih venčer investicija u ove tri regije nalazi se u kvartovima gde više od polovine svih zaposlenih hoda, pedalira i koristi gradski prevoz.

Zalivska oblast San Franciska

Oblast zaliva u kojem su smešteni San Francisko i Silikonska dolina – vodeća američka oblast za startup firme  i venčer investicije, privlače više od 40 odsto ukupnih investicija u američke startpove. Na mapi ispod, ljubičasta boja predstavlja urbane oblasti, tamnoplava ukazuje na prigradska naselja, a svetloplava odražava ruralna područja. Treba obratiti pažnju na klaster obojen tamnoljubičastim krugovima u samom gradu San Francisku, kojim se ukazuje na ogroman obim rizičnog kapitala koji teče ka gradskim sredinama. Oko 60 odsto svih ulaganja kapitalnih investicija u Zalivu nalazi se u urbanim oblastima, u poređenju sa 40 procenata koliko ih ima u predgrađu.

04

MPI analiza otkriva velike klastere venture kapitala u i oko uže gradske zone San Franciska. Ovi klasteri se prvenstveno nalaze u gusto nasejenim oblastima u kojima je razvijen intenzivni transport n u blizini Univerziteta Kalifornija u San Francisku, vodećem centru za istraživanja iz oblasti biotehnologije. Tu je i veliki investitorski klaster venčer kapitala u Palo Altu, u blizini Univerziteta Stenford, najgušćeg i najurbanijeg područja Silikonske doline. Sve u svemu, ukupno skoro 20 odsto (19,9 odsto) zaposlenih u zalivskim naseljima sa venčer ulagačima upražnjava zdrave prakse: šetnju, bicikl, ili gradski prevoz kako bi došli do posla, u poređenju sa 14,6 odsto za ceo region. U dva vodeća kvarta San Franciska – Mission District i Rinkon Hill – oko 60 odsto radnika pešači, pedalira ili upotrebljava gradski prevoz za odlazak na posao, kao što je prikazano na tabeli.

05 A

05 B

Boston – Kembridž

Sledeća karta pokazuje obrazac za drugi vodeći američki centar u koji se slivaju venčer investicije. To je Boston i njemu bliski Kembridž, koji privlače 3,4 milijarde dolara, ili približno 10 odsto ukupnih nacionalnih startup venture ulaganja. Među prvih 20 naselja u Boston-Kembridžu, njih 11 se nalazi u urbanim sredinama, dok  ih se devet nalazi u prigradskim naseljima. Venture investicije i startup aktivnosti grupisani su unutar i oko gradskog jezgra Bostona i obližnjeg Kembridža, oko Masačuseckog instituta za tehnologiju (MIT) i Harvarda. Sve u svemu, više od polovine (54 odsto) venčer ulaganja u oblasti Bostona nalazi se u urbanim kvartovima, u poređenju sa 46 odsto koliko ih je u prigradskim naseljima.

06

Venčer investicije čvrsto su koncentrisane duž tranzitnih linija koje služe kako Bostonu tako i Kembridžu, ali se takođe prostiru ka periferiji gradova, naročito u Leksingtonu (149 miliona dolara), Bedfordu (125 miliona dolara) i zapadno od Volthema ($484 miliona) , kao što tabela pokazuje. Ukupno, 23 odsto uposlenika u naseljima šire gradske zone Bostona, koja primaju rizična startup ulaganja, koriste dvotočkaše, gradski prevoz ili do posla pešače, u poređenju sa 18,3 odsto za ceo velegrad.

07 A

07 B

Njujork – gradska oblast

Mapa ispod pokazuje obrazac koji važi za Njujork i okolinu, koji privlači 3,2 milijarde dolara, ili približno 10 odsto od ukupnog nacionalnog totala. Sasvim neverovatnih tri četvrtine top 20 njujorških naselja u koja se takođe sliva venture kapital klasifikuju se kao urbani (daleko veći udeo nego u zalivskoj oblasti San Franciska ili Boston-Kembridža). Kao što se očekivalo, postoji teška koncentracija rizičnog kapitala u donjem Menhetnu, dok se više od 80 odsto venčer investicija nalazi u urbanim sredinama.

08

U 15 od prvih 20 naselja koja privlače venčer kapital za startup firme, više ih je od tri četvrtine koji na posao putuju pešačeći, vozeći se biciklom ili grradskim prevozom, posebno u naseljima kao što su Kips Bay/Murray Hill, Garment districta, i Midtown East na Menhetnu. Venture kapital se takođe nalazi duž tranzitnih i železničkih linija koje opslužuju zaposlene u široj oblasti, kao što su South Plainfield, New Jersey ($71 miliona), Bedminster Township ($67 miliona), Morris Plains ($40 miliona), i Scarsdale, New York ($33 miliona). Više od polovine (njih 56,9 odsto) uposlenika u naseljima u koja se slivaju venture kapitalne investicije hodaju, bicikliraju, ili koriste tranzit na posao, u poređenju sa 36,7 odsto, koliko ih je na području grada Njujorka (velegrad bez prigradskih naselja i oblasti).

09 A

09 B

Na kraju krajeva, ovi nalazi pokazuju značajan pomak startaperskih aktivnosti i venčer investicija koje se iz prigradskih “nerdistana” sele u gusto naseljene gradske sredine, gde je više onih koji svakodnevno hodaju, voze dvotočkaše, ili se voze gradskim prevozom. Prethodne analize ukazuju da su startup firme i ulaganja rizičnog kapitala u većoj meri koncentrisana u Zalivu San Franciska i Njujorku. Ipak, iza ovih široko grupisanih inovacija, nalaze se startup kompanije i rizični kapital koji su izrazito koncentrisani unutar  malog broja veoma gusto naseljenih urbanih područja.

 

City Lab

Richard Florida, www.citylab.com

 

7. jun 2016

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.