Zaboravite precenjene, preskupe kafe i mafine umotane u plastiku prilikom vaših poseta muzejima; Ovi muzejski restorani su tako dobri da vas nećemo osuđivati ako potpuno preskočite umetničku postavku i “zaglavite” u njima 🙂
Glavni kuvar Majkl Entoni kaže da inspiracija za meni i jela u restoranu Denija Majera (Danny Meyer) u novom muzeju Vitni (Whitney) potiče od minimalistički uređenog prostora, koji je uz to transparentan i s puno svetla. Enterijer je osmislio Renco Pjano (Renzo Piano), a zamišljen je kao omaž londonskom kafeu River (River Café) koji “omogućava da pažljivo negovana divlja flora odskače preko svojih granica, postavljenih na Hajlajnu – delu rute nekadašnje londonske poštanske železnice na pravcu ka Pekamu” (Londonski Hajlajn je sinonim za obilje odnegovanog cveća i nebrojenih vrsta biljaka). Restoran-kafe je na osmom spratu, a odmah po izlasku iz lifta naletećete na vrhunske sendviče, supe i salate koje možete jesti na otvorenom tj. na sjajnoj terasi. Tokom letnje sezone, muzej je tri noći nedeljno otvoren do pola 11 uveče, dok je terasa Mejerovog lokala najživopisnija “javna tajna” lokalaca, idealna za ispijanje koktela. untitledatthewhitney.com
Louisiana muzej, Humlebæk, Danska
Bife-kantina Humlebæk funkcioniše po sistemu švedskog stola sa samoposluživanjem. Ovaj prostor predstavlja radikalnu nadogradnju, kao organski deo u sklopu danskog Muzeja savremene umetnosti. Napravite svoj “maršrutu” kroz ponudu, od zdravice dobrim viskijem do ikre pastrmke u sali za obedovanje uređenoj u danskom modernom stilu, ili popijte “butik-sajder” pod platnima Aleksandera Kaldera. louisiana.dk
Monsieur Bleu, Palais de Tokyo, Pariz
Pogledajte eksperimentalnu video-instalaciju, a zatim vidite-i-budite-viđeni u ovom sjajnom pridodatom delu Centra za savremenu umetnost, gde već i samo promatranje ljudi može da vas učini zadovoljnim, baš kao i “šik-karta” za ovu braseriju (Preporučuje se rezervacija stola). monsieurbleu.com
Jevrejski delikatesi “Mudri sinovi”, Savremeni jevrejski muzej, San Francisko
Omiljena delikatesna radnja-restoran za lokalne hipstere nudi u svom meniju supu s knedlama maco (matzo) i velike pastrami-sendviče, u prijatno osvetljenom holu ovog muzeja. Stari klijenti ovde intenzivno konzumiraju babke – uskršnje kolače – što se, u ovom, slučaju, definitivno računa kao “konzumiranje kulture”. thecjm.org
Spritmuseum, Stokholm
Ovaj muzej posvećen alkoholnoj “žestini” ima takođe i impresivan restoran gde je za vaš elegantan (ali ne i previše izbirljivi!) ručak ili večeru zadužen kuvar Petter Nilsson (iverak na žaru garniran bobicama crvene i crne bazge), što je više nego dovoljno da doživite prosvetljenje (preporučuje se rezervacija) spritmuseum.se
Nerua, Guggenheim Bilbao
Tanjiri, bolje rečeno ono što se na njima servira ovde su vredni kao i dela izložena u ovom muzeju. Hrana za pamćenje pravi se pod dirigentskom palicom (ili, bolje rečeno, varjačom) kuvara Hozeana Martineza Alihe (Josean Martinez Alija), koji je zaslužan za to što je ovaj lokal dobio “nekoliko” Mišlenovih zvezdica, baš kao što je proslavio i katalonski restoran El Bulli koji je takođe Mišlenov “štićenik”. Jela na meniju Nerue su uzvišena koliko i zdanje koje je dizajnirao Frenk Geri (Frank Gehry). Ne pokušavajte da uđete ukoliko prethodno već niste rezervisali. nerua.com
Mitsitam Native Foods Café, Nacionalni muzej američkih indijanaca, Vašington D.C.
Ko bi rekao da se možda najuzbudljivija kuhinja u Vašington Di-Siju može naći u prizemlju Smitsonijana? Nemojte se iznenaditi kada u vitrinama ove kafeterije ugledate takose s premazom od ukiseljenog kaktusa ili lososa u “kedar-stilu” aranžiranog divljim đumbirom. Ovaj restoran ima zadivljujući meni posvećen tradicionalnim severnoameričkim jelima. mitsitamcafe.com
M Wells Dinette – restoranska “učionica”, PS1 MOMA, Njujork
Odvažite se na brzu posetu čuvenom njujorškom muzeju MoMa u četvrti Kvins i bićete bogato nagrađeni ručkom u Hugue DuFour’s muzejskom restoranu nalik nekoj modernoj kulinarskoj učionici, u kojoj se serviraju čuveni sendviči kao i tanjirići sa ukusnim zalogajima (da ne pominjemo njihov epski poznat branč – uživajte u vragolastom “nepoštovanju” muzejskih normi, baš kakve su i scene na platnima u ulaznom holu u muzej. magasinwells.com
Restoran Rijks, Rijksmuseum, Amsterdam
Svratite obavezno, ako se zadesite u Amsterdamu u restoran New Nordic smeštenom u Rijks muzeju (izgovara se kao “Rajks”); ovde je u ponudi meni koji obiluje jelima nove holandske kuhinje. Jela poput celera na obrtnom žaru pečenom u rotiseriji, avokado s jogurtom od kozjeg mleka i paradajz u prahu, kao i lokalni spin klasične Pekinške patke – samo su dokaz da u ovom muzeju, uz znamenite slikare ima i još poneki majstor. rijksrestaurant.nl