Piter Takmen: ikona njujorške berze

Piter Takmen (Peter Tuchman) opstaje u “areni” Njujorške berze preko 30 godina. Sve je video, a ako ste pročitali bilo koju priču povezanu sa Volstritom, sva je prilika da ste ga već uočili. Ovo je samo nekoliko od stotina a verovatno i hiljada fotografija Takmena na parketu Njujorške berze u proteklih pet godina koje su snimili Reuters, Associated Press, i Getty Images.

Piter se ubraja uje od onog starog kova trgovaca na Volstritu kojih je danas sve manje: nekada su trejderi bili uglavnom muškarci, koji su svakog dana od zvona koje označava početak rada berze u 9:30 do zvona za zatvaranje u 4:00 popodne, “ukačeni” na telefon, i monitore koji pokazuju stanje akcija. Piter preko tri decenije na Njujorškoj berzi kupuje i prodaje u ime svojih klijenata. On je, praktično “inventar” na parketu berze još od 1985. godine, a sada je jedan hiljadu kolega na spratu za trgovinu (čuveni trading floor), uz još 700 trejdera koji su još uvek tamo.

Tog jutra koje je prethodilo ovom intervjuu, Takmen je trgovao u ime svojih klijenata na dve inicijalne javne ponude (IPO) i tri sekundarne prodaje akcija, koje se događaju onda kada preduzeća listirana na berzi žele da prikupe dodatna sredstva. “Moram da znam tačno s kojom cenom oni otvaraju, koliko akcija prodaju, gde mislim da će dobiti podršku ili naići na otpor” kaže Takmen dok gleda u ekran sprave nalik na palmtop ili na iPad koji brokeri koriste da bi obavili prodaju. “To je ono što moji momci žele da znaju. To su stvari koje mogu da uočim gledajući ko je ko u gužvi , posmatrajući kakve su njihove liste ponude i tražnje i da interpretiram te informacije”.

Takmenova karakteristična frizura i izražajne grimase učinili su ga neizbežnim začinom biznis stranica štampe i vebsajtova  koji žele da upečatljivo islustruju svoje priče sa berze.

“Moja kosa je već duže vreme moja prednost “, kaže Takmen koga, međutim, već dugo ne krasi nekadašnji dugi konjski rep od pola metra, kojeg je nosio 80-tih godina prošlog veka.

“Moji izrazi prilično tačno određuju šta mi u tom trenutku prolazi kroz glavu, jer ovo mesto me uzbuđuje”, kaže Takmen. “Kada akcije idu gore ili dole, moj izraz lica se menja od sreće do tuge i natrag. Naprosto, možete me gledati i videti da li je to jedna od onih 400 dana kada ima razloga za radost, ili pak za očaj.”

output_iKbCXP

“Moji izrazi poprilično dobro odražavaju kako se osećam, jer ovo mesto me uzbuđuje”, rekao je Takmen. “Kada akcije skaču ili strmoglavo padaju, moj izraz će biti izraz tuge ili radosti. Prilično je jednostavno: samo bacite pogled na mene i videćete da li je do 400 poena naviše ili pada za 400… sve piše na mom licu.”

Takmenovi zglobovi pokriveni u narukvicama koji zvone dok korača. “Jednom sam dobio i javnu opomenu zbog nošenja prekomerne količine nakita”, kaže on.

 

Na pitanje kako komentariše uspon elektronske trgovine, Takmen kaže: “Nismo postali ništa produktivniji, ne postoji ništa produktivno u vezi sa tom novom tehnologijom, po mom mišljenju. Bilo je mnogo više komunikacije, transparentnosti, i daleko veće količine akcija kojima se nekada trgovalo. ”

Ali Takmen je, kao i mnogi na Volstritu, tvrdoglavi optimista. “Zaista pozitivno gledam na ovo mesto. Ono što mi nudimo je bez premca u svetu”.

I posle više od četvrt veka provedenih na Njujorškoj berzi, Takmen kaže: Ne želim da odsustvujem niti jedan dan, jer nikad ne znate šta se može dogoditi”.

12

 

BuzzFeed

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.