Porodična vikend-komedija: “Add Title II”

Porodična vikend-okupljanja neretko prođu i uz poneki zabavan film. Možda bi se ovog petka, na drugi dan Aranđelovdana, perfektno uklopila jedna duhovito farsična triler-komedija… priča je to iz realnosti preuzeta, što je i sama „šala“ sa – a možda  je i to šala – još barem „tri dupla dna“ *-) (svi fotosi preuzeti s originalnog Pavelovog posta, objavljenog početkom ovog meseca)


Pitanje postavljeno na portalu Quora: Koje su špijunske misije proizvele kontra-efekte, potpuno suprotne prvobitnim namerama i željama?

(Odgovorio Pavel Fekula, 8. nov 2019 ~ Defense, international relations, politics & philosophy with a Russophilic slant ~ Quora)


Podelio bih nešto iz svog ličnog iskustva. Zapravo, planiram da narednih meseci odem pred Kongres i tamo svedočim o ruskom mešanju u američke izbore, kao i o obaveštajnim operacijama (Rusije) u SAD. Poslednjih nekoliko meseci koristio sam ovaj portal kao sredstvo za prenošenje obaveštajnih podataka i deljenje svoje verzije događaja, jer sam tokom poslednjih šest godina stekao sedište u prvom redu. Tako se, dragi čitaoci Quore, osećajte privilegovanim jer su ovo informacije iz prve ruke.

Kada sam započeo karijeru u „međunarodnim odnosima“, mislio sam da ću je okončati radom u bankarstvu. Radio sam na sporazumima za jednu rusku državnu banku. Moj plan je bio da se fokusiram na trgovanje obveznicama (posao koji je iziskivao 60 sati rada nedeljno), uz mali diplomatski doprinos koji bi usput došao uz ovaj glavni posao. Međutim, Endrju Mekejb je imao drukčije planove za mene, a bankarstvo se pretvorilo u tajne operacije (black ops).

U to vreme sam se dopisivao sa svojim prijateljem iz rusko-američke obaveštajne zajednice. Nazovimo ga „Boris“. Izrazio je sličan osećaj odanosti Rusiji kao i ja, što je prilično neuobičajeno među onima koji su, poput njega, rođeni u Americi. „Boris” je bio izuzetno vedar momak. Imao je izvesno radno iskustvo vezano za nove tehnologije i baratanje „beta verzijama“, za koje sam znao da će biti zanimljivi ljudima sa kojima radim na svom poslu. „Boris“ je stvarno bio upućen u međunarodne odnose, pa smo se u startu dogovorili oko priličnog broja stvari.

Međutim, Boris je gajio stavove belačkih suprematista. Lično sam oduvek gajio prilično snažnu odbojnost prema ovakvim pogledima. Prilično sam konzervativan momak (nije li to bio Sv. Pavle koji je razrešio pitanje rasizma kada je izjavio: „Jer, nema razlike između Jevrejina i pagana – isti je Gospodar što gospodari svima i bogato blagosilja sve koji ga pozivaju“). Međutim, mislio sam da su drugi aspekti Borisove pozadine bili ti koji su ga preporučili za promptni angažman pa sam, u trenutku kad sam uskočio u svet „međunarodnih odnosa“ pitao „Borisa“ da krene sa mnom (pod uslovom da on te stavove drži pod kontrolom, i da ne bude previše otvoren prema takvim rasističkim afinitetima). Mislio sam da ćemo, u najboljem slučaju, biti „momci srednjeg nivoa“, tako da, u tom pogledu, ne bi bilo tolikog izlaganja visokim rizicima.

Kad sam se pridružio, nikako nisam bio potpuni novajlija u svetu „međunarodnih odnosa“. Proteklu deceniju sam proveo krećući se između Moskve i Njujorka, usput susrećući brojne ličnosti iz tog sveta. Takođe sam se dobro obavestio „o toj temi“ (otprilike onoliko koliko je dostupno civilima). Čudno je što je CIA pokušavala trejdovanje istovremeno kad sam (opet) krenuo u ove aktivnosti. Odlučio sam se za ono što je istovremeno bila najpametnija i najgluplja odluka u mom životu: pokušaj da izazovem interesovanje FBI-a tako što ću se na portalu Quora i naokolo za_ebavati u začinjanju „ćaskanja“ na temu nekog ko je postao „provaljeni agent“.

Naime, razotkriveni agent je – u suštini – agent, čiji je identitet poznat lokalnoj kontraobaveštajnoj službi i koji ima svoju stalnu funkciju u diplomatskom svojstvu. Da bi se obe strane složile da mi dopuste da obavljam ovu misiju, morao sam da pristanem da i Moskvi i Vašingtonu dam pristup svim svojim elektronskim komunikacijama. Sve su strane znale o čemu se radi, kakvi su problemi na koje se nailazi u pokušaju njihovog rešavanja, međutim, on (Boris) nije bio stavljen pod istu vrstu nadzora, niti mu je bilo dato ovlašćenje da pregovara u ime ruske vlade.

U svakom slučaju, kako su tenzije između Sjedinjenih Država i Rusije eskalirale, moj bankarski posao je stavljen na „hold“ režim, a ja sam pozvan da pomognem u upravljanju situacijom. Tokom narednih nekoliko godina, Boris i ja smo bili u sporadičnom kontaktu, radeći zajedno na mnogim stvarima. Međutim, radio sam 100 sati nedeljno baveći se pitanjima kao što su Ukrajina, Sirija, Iran i tako dalje, dok je Boris svoje vreme provodio radeći puno radno vreme u svojim vodama.

Za to vreme sam imao saznanja da je bio aktivan u ekstremno konzervativnim, reakcionarnim desnim krugovima, ali nisam bio u stanju da ga pravilno nadgledam. Dane sam provodio „boreći se za život protiv FBI-ja“. U to vreme sam bio u (blago rečeno) neugodnoj poziciji. Borisovi desničari su u SAD prikupljali novac za svoje aktivnosti. Preko Borisa sam imao dobro pozicioniran izvor o američkim desnim suprematistima, koji mi je mogao pružiti informacije, uprkos činjenici da nisam podržavalac najvećeg broja ideja i stavova pokreta, kao što to nije ni ruska vlada.

U svakom slučaju, kako je i Rusija pokrenula istragu, ukazala mi se refleksija na moje aktivnosti u SAD-u. Ja sam zapravo bio glavna meta „sondaže“ i istrage. Kako su iskrsavala uvek nova pitanja, tako su počeli da mi pristižu brojni upiti o belim suprematistima u SAD. Očigledno je bilo da je FBI u američkom Kongresu govorio kako pokušavam da u SAD izvedem „nacistički puč“. Pretpostavio sam da je to zgodno namestio Endrju Mekejb kako bi izbegao optužbe i krivično gonjenje, opravdajući činjenicu da je „oteo moju devojku“ (Borisa). Međutim, kako su pitanja nastavila da se nižu, ispostavilo se da je izvor svega ovoga bio „Boris“.

Pretpostavljm kako je, valjda, Boris uspeo da „izdvojeno upadne“ u Trampov tabor, spajajući se sa ljudima povezanim sa Stivom Benonom. Ni do danas ne znam tačno šta je rekao, ali o tome imam neku ideju. Deo razloga zašto u nekom trenutku otkrivate imena agenata je taj što lokalna kontraobaveštajna služba može sve probleme oko njihovih aktivnosti dati na znanje njihovoj ambasadi i tako ih disciplinovati. Međutim, niko iz FBI nije javio ni meni, a ni bilo kome u ruskoj ambasadi o tome šta Boris namerava. Umesto toga, samo su stalno trčali na saslušanja Kongresa u vezi bilo kakve gluposti koju je „Boris“ izrekao na internetu. Sve do danas, zapravo, ne znam baš tačno šta je rekao, ali pretpostavljam da su to bile prilično „virulentne“ stvari. Stičem utisak da su ga agenti FBI, predstavljajući se kao vođe pokreta ultra-desnice, pitali da li podržava određene krajnje radikalne programe – a kada ih je „podržao“ (da li iz simpatija ili iz želje da shvati šta se to događa u široj slici) – FBI bi s njegovom „izjavom“ otrčao pred Kongres i iskoristio te iskaze kao „dokaz da se radi o nekoj vrsti belog suprematiste, u sklopu ruske zavere“. Sve ovo iskorišćeno je kao opravdanje za naknadne istrage o ruskoj upletenosti u pokrete američkih belih suprematista.

Da stvar bude gora, pretpostavljam da se „prepuštao“ Trampovim ljudima kao neko kome je ruska vlada dala ista ovlašćenja za pregovaračke procese kao i meni. Ovo je izuzetno opasno, posebno u situacijama kada je Boris počeo da tvrdi da će ruska vlada biti spremna da Amerikancima pruži krupne ustupke u pitanjima nacionalne bezbednosti, poput iranskog nuklearnog sporazuma, naime, kako bi se pokazali radikalniji aspekti Trampove agende. A to, izvesno, nije bio slučaj.

Nakon nekog vremena smo, konačno, shvatili stvari. Mislim da sam konačno uverio Kongres da, nasuprot tvrdnjama Endrjua Mekejba, Rusija u stvari nije zainteresovana za „iniciranje državnog udara od strane belih suprematista u SAD“. Ipak, bila je to najgluplja stvar koju sam ikad video, i od FBI-a i od Borisa. Postupci FBI-a su odista naštetili vojnom krugu u strukturama Stejt departmenta – i to usred delikatnih pregovora Rusije i Sjedinjenih Država, umalo izazvavši veliki rat laganjem o namerama Rusije da zaštiti Mekejba od krivičnog gonjenja.

 

Pavel Fekula ~ Active in Russian-American Relations (Quora)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.