Kako do najjeftinije avio-karte

Kako za male pare doći do najskupljih avio-karata koje imaju “sitnu grešku”?

Pronaći jeftin let i bukirati ga je u današnje vreme zadobilo status neke vrste “sporta”, veštine i umeća kojim pravilno barata tek nekolicina. I zaista, velike su šanse da poznajete nekoga ko sa velikim uživanjem pretražuje internet u potrazi za avio-kartama po nepristojno niskoj ceni. Neki srećnici su, recimo, „još davnih godina“ uspeli da bukiraju let poslovnom klasom iz San Franciska za Novi Zeland za 1.500 dolara, a ne za 15.000 dolara (koliko, inače, ovaj let u ovoj klasi uobičajeno košta).

Možda se to dogodilo i vama. Pažljivo se krećete kroz društvene medije, kada opazite da prijatelj(ica) piše kako sledećeg meseca leti za neko egzotično ostrvo u Pacifiku, jer je upravo “naletela” karta za 200-300 dolara.

Šta? Gde? Vaše ležerno surfovanje prerasta u frenetičnu pretragu po Mreži, uz istovremeno pozivanje vašeg partnera da proveri moguće datume za odlazak. Konačno ćete naći odgovarajuću avio-kompaniju, samo da biste shvatili da je ta ponuda za povratnu kartu od par stotina dolara bila greška, koja je od tada ispravljena (na društvenim mrežama pomenut je baš taj sajt, i ne – vi niste pogrešili). Ophrvani ste nekom setom; uostalom, do ovog trenutka niste ni bili svesni kako ste oduvek želeli da odletite baš do Takaroe ili arhipelaga Sosijete, sve dok danas niste shvatili kako to nije moguće.

A sada se još prisećate “eh, kako je to jednom bilo baš sjajno, možda čak i dvaput, kada su nam takve karte…”. Bez brige – te “slučajne” sretne prilike koje se “dogode” s jeftinim kartama, pa – te su zgode proizvedene algoritmom. Rečeno prostije: algoritam vas je “upecao” na  ideju da vam takve jeftine karte zapadaju počesto. Kad ono…

Algoritmi vas “vrte” sve vreme, a kombinatorika u ponudi karata koju vam algoritam servira deluje vam kao da je “prisna i srdačna ponuda tu samo za vas”.

Vreme je da se pozabavite malo pametnijom strategijom; jer, napokon, algoritme možete izigrati (ili, ako ništa drugo – barem donekle i – barem za sada).

„Felerične“ avio-karte po pogrešnim cenama (poznatije kao „mistake fares“) predstavljaju simpatična iznenađenja koja se dešavaju iz više razloga, kaže Skot Kiz (Scott Keyes), osnivač „Skotovih jeftinih letova“ iz Portlanda (Scott’s Cheap Flights, SCF). Kaže da je, zbog jedne takve greške, imao prilike da otputuje za Milano iz Njujorka po ceni povratne biznis-karte od 130 dolara. „Uzrok za pravljenje ovakve greške može biti ljudski faktor ili greška u kucanju“, kaže Kiz. On pretpostavlja da je cena njegove karte za Milano verovatno trebalo da bude $1300, ali da je usled pogrešnog očitavanja ili mahinalne greške u kucanju propuštena jedna nula, praveći tako „popust“ od 1.000 dolara u odnosu na punu i važeću cenu karte. To se takođe dogodilo i 2007. godine, kada su kupci uspeli da bukiraju let poslovnom klasom iz San Franciska za Novi Zeland po ceni od 1.500 dolara, a ne za 15.000 dolara.

Greške u konverziji valute (let iz Mjanmara u Sjedinjene Države je 2012. iznosio $300 zbog greške prilikom konverzije valute), algoritam koji je „odlepio“ (sretni putnici koji su 2013. odleteli za Havaje i natrag po ceni od sedam dolara zbog „problema s kompjuterom“), kao i druge ljudske greške. Na primer, programeri mogu zaboraviti da u cenu karte ubace one uobičajene, dodatne troškove goriva, dodatnih usluga itd – pa sve ovo može dovesti do grešaka koje će, istina, iskoristiti samo mali broj srećnika).

Do 2015. godine, američko ministarstvo transporta je od svih avio-kompanija zahtevalo da poštuju svoje cene koje su, čak i sopstvenom greškom, uneli u sistem; sada država jednostavno zahteva od vazduhoplovnih kompanija da vam nadoknade troškove greške, i da vam nadoknade troškove otkazivanja ako ste kupili tu kartu a zatim uz nju već platili hotele, izlete i druge planirane aktivnosti na tom putovanju.

Ipak, kaže Kiz, gotovo sve avio-kompanije i dalje poštuju cenu sopstvenih grešaka. “Ukoliko otkažu ove karte s pogrešnom cenom, imaće hiljade pobesnelih kupaca”, rekao je Kiz. „A onda ljudi na društvenim mrežama o tome glasno razmišljaju, pričaju i opisuju, i onda to postaje velika PR noćna mora.“ Ne samo što se događa da ovakve pogrešne karte neke srećnike odvedu do nepredviđenih destinacija (takođe smišljena strategija), već povremeno i same avio-kompanije, čak, koriste greške kao svojevrsni dodatni PR „gaf“. Nakon što je kompanija Hong Kong Airlines „počastila nekoga“ pogrešnom kartom za sedište u poslovnoj klasi u Sjedinjenim Američkim Državama u iznosu od 600 dolara, već je srećnim primaocima podelila kartice koje ih obaveštavaju da „Kao jedan od srećnika/srećnica kojima se u ovom životu zadesio ovakav sretan sticaj okolnosti…“ voleli bismo da (na društvenim mrežama) vidimo neke vaše fotografije po vašem ukrcavanju”. Avio-kompanija je potom primila „puno ljubavi na Instagramu“.

Pre nego što „poletite sretnom greškom“, morate da tu grešku „upecate“. Evo kako da ih pronađete ili kako da inače „ulovite“ druge super-povoljne dilove (ovo se odnosi ne samo na avio-karte već i na rezervacije hotela, a i propratnih sadržaja).

Platite za članstvo na sajtovima sa specijalnim ponudama. Dejl Džonson, koosnivač Nomad Paradise-a, našao je povratnu kartu na relaciji Njujork-Johanesburg za manje od 200 dolara jer plaća članarinu u Scott’s Cheap Flights i Flystein-u, koji mu često šalju ponude. Ponekad su to pogrešne karte, ali u ostalim slučajevima su jednostavno izuzetno povoljne ponude.

Podesite upozorenja o cenama za Google Flights ili Kayak, koji će vas upozoriti kada cena leta dotakne cenovni razred koji ste postavili za vaš „prag prihvatljivosti“, rekao je Džonson. U ovom slučaju, trebalo bi da postavite upozorenje o ceni za određenu rutu, a ne da čekate slučajnu cenu – ali ako na vašoj ruti dođe do „greške u karti“ ili do vrlo dobre ponude, vi ćete biti prvi koji će to znati.

Prijavite se za dnevna obaveštenja. Postoji nekoliko biltena / upozorenja putem e-pošte koji se fokusiraju na pogrešne karte, rekla je Sofi Anderson, osnivačica veganskog bloga Wanderful Me (blog o veganskom turizmu). U njene favorite spadaju Secret Flying, Airfarewatchdog, Flight Deal, kao i FlyerTalk Mileage Run Deals.

Pratite aplikacije koje ne šalju upozorenja u zadanom roku (proverite ključne detalje koji se nalaze u „sitnim slovima“ da biste videli da li ćete dobijati trenutna upozorenja). Ukoliko turistička kompanija svakodnevno nudi najave diskontnih cena u isto vreme dana, onda ćete propustiti neke sjajne ponude, rekla je Briana Šnajder, portparolka Hopper-a, aplikacije za putne rezervacije. Umesto toga bi trebalo da pratite ponude kroz aplikacije poput Hopera, SCF-a ili Skajskenera, koji svakodnevno prate cene, koristeći se algoritmima koji trenutno otkrivaju greške u cenama. Ove aplikacije će korisnicima javiti povoljne dilove odmah, putem „push“ obaveštenja, jer ovakva greška ne traje dugo i može se dogoditi u bilo kojem trenutku, rekla je Šnajder.

Kliknite “pogledaj prvo” (see first). Malo poznata opcija na Fejsbuku je da pomoću dugmeta „vidi prvo“ odredite prioritete koje prijatelje ili stranice želite prvo da vidite kada otvorite Fejsbuk. Koristite ovo za stranice koje prate ultra jeftine ili karte sa greškom, tako da je verovatnije da ćete ih videti čim objave takav neki dil. Sretnici na „fejsu“ će, čim ovakav „nepojamno dobar“ dil bude objavljen, biti u prilici i da ga realizuju.

Rezervišite jeftine karte isključivo preko veb lokacije avio-kompanije, a ne preko turističke agencije. Turističke agencije obično traže zahtev za kartu i žele da je one „realizuju“. Ovo oduzima dragoceno vreme (uz novac), a tokom ovih dragocenih sati ili minuta (ili sekundi) ova „srećna greška“ može nestati sa sajta. Ako rezervišete bez posrednika, brže ćete zaključiti dil i dobiti u vaše e-sanduče mejl sa regularno kupljenom kartom – što obično znači da će takva biti poštovana i prilikom čekiranja na aerodromu, rekao je Kiz.

Ne oklevajte. U Sjedinjenim Državama, recimo, savezni zakon kaže da, ukoliko rezervišete let direktno preko sajta avio-kompanije, i ukoliko vas deli najmanje nedelju dana od putovanja, avio-kompanija vam mora dati 24 sata da je otkažete bez „pucanja penala“, rekao je Kiz. Zato rezervišite let čak i onda kad niste potpuno sigurni u datume; samo obavezno proverite datume i donesite konačnu odluku u roku od tih 24 sata. Iako se zakon odnosi samo na američke avio-kompanije, većina avio-kompanija izvan Sjedinjenih Država takođe ima 24-satnu politiku otkazivanja avio-karte bez penala.

Fokusirajte se na Severnu Ameriku i Evropu. Letovi koji polaze iz Severne Amerike i Evrope obično su oni kod kojih se pojavljuje najveći broj grešaka u izdavanju karata, jednostavno zato što ovi kontinenti imaju veći broj letova, pa su veće i šanse za greške, rekao je Tarik Allag, osnivač kompanije Secret Flying. „Pored toga, letovi koji imaju više avio-operatora koji posluju na istoj karti su podložniji greškama pri izdavanju karte“, rekao je on, objašnjavajući da se troškovi goriva dodaju tek nakon što su stvoreni sistemi komercijalnih rezervacija avio-kompanija, a što često dovodi do grešaka u kompleksu poslovanja avio-kompanije – usled zastarelih sistema. Kada je na istoj liniji prisutno više avio-operatora (drugim rečima, kada su letovi rezervisani preko jedne avio-kompanije, ali ih obavlja drugi prevoznik), ove vrste grešaka se javljaju češće. Iako ne postoje posebne avio-kompanije koje se ističu po neuobičajeno učestalom pojavljivanju grešaka u cenama letnih karata, pre nekoliko godina je jedna američka avio-kompanija objavljivala pogrešne cene svojih karata otprilike svakih par dana tokom dvonedeljnog perioda, kaže Allag.

Potražite letove putem VPN-a. Virtuelna privatna mreža omogućava vam anoniman pregled interneta s bilo kojeg mesta – tako da se, u suštini, možete „prijaviti iz druge zemlje“, rekao je Džonson iz Nomad Paradise-a, mrežnog vodiča za putovanje (po svemu nalik na Digital Nomad). “Zbog deviznih kurseva, rezervacija letova u nekim zemljama daleko je jeftinija od drugih”, rekao je Džonson. Kada je morao da leti iz Singapura u Denpasar u Indoneziji, Džonson je isprobao nekoliko zemalja, a prilikom pregleda leta „iz Tajlanda“ (koristeći VPN) neki su letovi bili i do 200 dolara jeftiniji (tehnički nije greška, a ovaj prost trik snižava cenu do nivoa onih karata koje su pogrešno otkucane).

Prvo morate da „kupite“ i preuzmete VPN (Džonson, iz nekog razloga kojeg nije otkrio, preporučuje Express VPN, koji košta 9,99 dolara mesečno) Zatim svoj računar prethodno „očistite“ od „kolačića“ tako da veb-lokacije ne mogu da otkriju vašu strategiju. Takođe ćete morati da pronađete vebsajt u zemlji koja je i lokacija vašeg VPN-a. Na primer, ako koristite VPN za IP adresu u nekoj skandinavskoj zemlji, moraćete da odete na Expedia.se, Expedia.no ili Expedia.fi umesto na Expedia.com. Neke preporučene zemlje za pretragu su Argentina i Rusija, koje imaju tendenciju da nude niže cene karata od ostalih.

Pratite svoj lokalni aerodrom na društvenim mrežama. Lokalni aerodrom Andersonove je Mineapolis-Sent Pol, pa ga je “zapratila na fejsu” jer aerodrom redovno ažurira povoljne avio-ponude.

Budite svesni devalvacije valute. Ponekad, kada do devalvacije valute dođe preko noći, možete veoma jeftino rezervisati međunarodni let, jer nisu svi sistemi u lancu stigli da blagovremeno promene kurs, rekao je Kiz. To tehnički ne bi bila greška, ali možete uštedeti mnogo novca. Na primer, 2012. godine, kada je mjanmarska vlada prestala da vezuje svoju valutu za američki dolar, ovo je prouzrokovalo da se njena vrednost praktično preko noći strmoglavi sa šest kjata za dolar na 800 kjata za dolar; putnici su mogli da rezervišu poslovne i letove prvom klasom za Jangun, koji je prethodno iznosio više od 10.000 dolara… kupujući ih po 40 puta manjoj ceni – za samo 250 dolara.

 

Danielle Braff, Washington Post

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.