Elektronsko poresko uverenje godišnje štedi dva miliona evra

Poreska uprava omogućila je pribavljanje uverenja o plaćenom porezu elektronskim putem od početka ovog meseca, što će građanima i privrednicima, kako smatraju u NALED-u, uštedeti najmanje dva miliona evra godišnje.

Time je delimično rešena najdugovečnija preporuka “Sive knjige”, koja datira još iz 2009, a ovu proceduru građani i privreda izabrali su kao prvu koju bi trebalo digitalizovati, u okviru kampanje “Pitajte kada”, koju je NALED realizovao tokom prošle godine zbog unapređenja javnih usluga.

Dobijanje poreskog uverenja jedan je od najučestalijih administrativnih postupaka, budući da je ovaj dokument potreban za učešće na tenderima, u poslovanju sa bankama, radi upisa ili brisanja iz registara…

“Kako je u tim poslovima neophodno podneti i potvrdu Poreskoj upravi i potvrdu lokalne poreske administracije o prestanku poreskih obaveza ili njihovom redovnom izmirivanju, često se dešavalo da važenje jednog dokumenta od pet dana istekne pre dobijanja drugog, a rok za izdavanje je bio 15 dana. Time su se privrednici nalazili u začaranom krugu birokratije, a sada je to rešeno”, kažu u NALED-u.

U sledećoj fazi razvoja sistema trebalo bi omogućiti da privreda elektronski pribavlja i potvrde lokalnih poreskih administracija, da ta dva dokumenta budu objedinjena, kao i da budu ukinute prateće takse – dodala je Jelena Bojović, direktorka tima za regulatornu reformu u NALED-u.

Međutim, problem predstavlja činjenica da je zadržana praksa naplate dve takse u ukupnom iznosu od 620 dinara, za podnošenje zahteva i dobijanje dokumenta, kao i u vreme kada je procedura obavljana na šalteru. Kako bi takav namet trebalo da održava realni trošak pružanja usluge, stav NALED-a je da takse za elektronske usluge ne bi trebalo naplaćivati, jer najveći deo posla obavlja softver, a ne službenici.

“Zato apelujemo na Ministarstvo finansija da ukine takse za ovu proceduru. Predlog NALED-a je i da bi građane i privredu trebalo osloboditi obezbeđivanja dokaza o plaćenom porezu u postupcima pred državnim organima, odnosno da podatke iz ovih dokumenata institucije pribavljaju elektronskom komunikacijom sa Poreskom upravom, na šta ih zakon i sada obavezuje”, dodaju u NALED-u.

Novi elektronski servis predstavlja važan korak u realizaciji programa transformacije Poreske uprave, koja godišnje izda 750.000 uverenja.

021.rs

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.