Napuštena čeličana postaje novo obeležje Pekinga

Gradska vlada Pekinga objavila je da će napušteno industrijsko područje u zapadnom predgrađu pretvoriti u novo obeležje grada do 2035. godine, prenosi Kineski internacionalni radio (CRI).

Objavljeni plan predstavlja i deo priprema za Zimske olimpijske igre 2022. godine u Pekingu.

Nova oblast će biti izgrađena na temelju parka Šougang, nekadašnje čeličane koja je 2010. preseljena u susednu provinciju Hebei i prostiraće se na površini od 22,3 kvadratnih kilometara, navodi se u planu koji je predstavila Gradska komisija za razvoj i reforme.

“Gradeći na temelju postojećih objekata, stvorićemo posebnu zajednicu koju će činiti muzeji, biznis inkubatori i objekti za zabavu”, najavio je Hung Đijuan, zamenik direktora Komisije.

U parku se upravo grade sportski objekti za Zimske olimpijske igre, uključujući skijaški centar i centar za trening. Objekti će nakon Olimpijade biti korišćeni za održavanje raznovrsnih međunarodnih događaja, navodi se u planu.

Peking će graditi i jezera, šumske parkove i vodene površine u ovoj oblasti, kako bi je izgradio ekološku zonu za primer.

Kompanija Šougang će sarađivati sa preduzećima u zemlji i inostranstvu u obnovi stare industrijske zone, rekao je Vang Šidžung, zamenik generalnog direktora kompanije, dodajući da će u zoni biti uspostavljena prva gradska mreža 5G i industrijski park veštačke inteligencije.

 

Pripremio: Džao Peng, CRI

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.