Bitkoin: prva decenija 

Ovog meseca pre tačno deset godina, Satoši Nakamoto objavio je onlajn dokument koji je predstavljao koncept “čiste peer-to-peer verzije elektronske gotovine” pod nazivom Bitcoin. Međutim, bitkoin nije stvarno i pušten u promet, sve do maja 2010. godine kada je programer Laslo Hanjec zamenio 10.000 bitkoina za dve pizze: virtuelna valuta postala je sredstvo za kupovinu stvari iz stvarnog sveta.

Dovoljno je reći da, ovih dana, za 10.000 bitkoina možete dobiti mnogo više od dve pizze.

Sledi pregled načina na koji se kupovna moć te originalne transakcije menjala tokom proteklih osam godina, pokrećući kupovnu lestvicu od Ajpeda do Lamborginija dok su se u međuvremenu u taj „voz“ kačili oni koji su najranije usvojili bitkoin, uz prave entuzijaste, finansijere sa Volstrita i maloprodajne investitore – svi su oni uskočili u bitkoinov „tobogan“.

Rastuća (i umanjujuća) kupovna moć od 10.000 bitkoina:

Kako je Bitcoin rastao, tako je narastala i njegova baza korisnika. Dnevne transakcije su aprila 2011. godine premašile milijardu dolara, otprilike godinu dana nakon prve kupoprododajne transakcije sa pizzama.

Dolarska vrednost dnevnih transakcija na Bitkoin blokčejnu:

Naravno, danas je univerzalni kripto-valutni Univerzum daleko veći od Bitkoina. Postoji preko 1.000 digitalnih valuta kojima se trguje na berzama širom sveta, uključujući sve (ne)zamislivo: od onih koje ozbiljno konkurišu bitkoinu – kao što je to Eter (Ether), do nesumnjivih „šala“, kao što je to DogeCoin. A kada je januara 2018. kriptomanija dostigla svoj vrhunac, tržišna vrednost kripto-valuta koje prati CoinMarketCap.com premašila je nestvarnih 835 milijardi dolara.

Broj novih kripto-valuta u opticaju, pregled po mesecima:

Maj 2013-te, do maja 2018.

Izvor: CoinMarketCap.com

Izračunavanje vrednosti svake pojedinačne digitalne valute ocenjivana je od prvog dana kada su registrovane u nultom obimu trgovanja na bilo kojoj od više od 200 javnih menjačnica, na kojima se vrši razmena digitalnih valuta koje je ovaj vebsajt pratio.

Digitalni „novčići“ su od januara do danas izbrisali oko 600 milijardi dolara svoje vrednosti pošto su regulatorni organi počeli da strože kažnjavaju, dok su nade polagane u široko usvajanje kripto-novca iščilele. I dok se uskoro navršava decenija od pojave Bitkoina, još je uvek veoma nejasno da li će u skorije doba kripto-valute transformisati globalna plaćanja, ili će postati svojevrsno “digitalno zlato” – ili će, pak, postati irelevantne, takoreći beznačajne.

Ako ništa drugo, barem je Hanyecz dobio svoje pizze.

Eric Lam, Lauren Leatherby, Bloomberg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.