I bogati plaču (barem ponekad)

Kineska zvezda Fan Bingbing kažnjena je sa 70 miliona dolara zbog utaje poreza.

Fan Bingbing na Kanskom festivalu 2018. FOTO: Franck Robinchon/ Rex/ Shutterstock/ European Presphoto Agency

Fan Bingbing na Kanskom festivalu 2018. FOTO: Franck Robinchon/ Rex/ Shutterstock/ European Presphoto Agency/ Wall Street Journal

Njeni problemi počeli su maja ove godine kada je u javnost procurio njen filmski ugovor. Prema pisanju državnog tabloida Global Tajmsa (Global Times), Fan je imala dva različita ugovora: jedan službeni u kojem je pisalo da je plaćena oko 1,5 miliona dolara – i drugi privatni, prema kojem je dobila 7,5 miliona dolara. Ova praksa rada na crno je u Kini poznata kao “jin-jang ugovor”.

Kineska filmska zvezda Fan Bingbing, koja se već tri meseca ne pojavljuje u javnosti, pristala je da plati 70 miliona dolara kazne kako bi izbegla krivične optužbe za utaju poreza, javili su kineski državni mediji.

Ova 37-godišnja glumica je koristila jin-jang šemu pod nazivom „podeljeni ugovor“ (split contract), u kojem je jedan, zvaničan honorar prijavljen poreskoj službi, dok je onaj mnogo viši deo isplaćen u tajnosti, javila je državna novinska agencija Sinhua.

Fan, koja se 2014-te pojavila u filmu “X-Men: Days of Future Past” je izuzetno poznata ličnost u Kini, sa 62 miliona sledbenika na društvenoj mreži Weibo. Mlade Kineskinje koje žele „poboljšanja“ plastičnom hirurgijom često traže da njihova lica budu oblikovana po crtama lica koje ima Fan.

Upućujući javnost na slučaj gospođe Fan, vlasti su jasno poslale poruku ostalim ličnostima iz industrije zabave, sa estrade, filma i televizije, rekao je Stenli Rozen, profesor na Univerzitetu Južne Kalifornije, koji je specijalizovan za politiku Kine i njenu filmsku industriju.

“Jedan aspekt njenog slučaja bio je ovaj: dati do znanja poznatim ličnostima – uključujući i one sa međunarodnom reputacijom – da im slavu i sveprisutnost u medijima država može oduzeti u bilo kom trenutku”, rekao je Rozen.

Fan, koja je poslednji put viđena 1.jula prilikom javne posete dečijoj bolnici u Šangaju, izvinila se u poruci objavljenoj na njenom Weibo nalogu.

“Duboko se stidim zbog svojih dela i ponašanja”, rekla je gospođa Fan. “Moglo bi se reći da čak ni najmanje svoje dostignuće ne bih mogla ostvariti bez podrške svoje zemlje i naroda. Bez [komunističke] partije i dobre politike zemlje, bez narodne ljubavi, ne bi bilo ni Fan Bingbing.”

U predstojećem filmu “Vazdušni napad” (Air Strike), glumi i Brus Vilis, koji je zapravo i isplatio gospođu Fan kroz split-ugovor; tom prilikom je za honorar isplaćeno 10 miliona juana (1,5 miliona dolara), objavila je Sinhua, mada je stvarno plaćena trostuko od prijavljene sume. Fan je „eskivirala“ da plati 6,18 miliona juana kroz porez na dohodak građana, kao i 1,12 miliona juana u porezima na poslovanje.

Pored 70 miliona dolara kazne koju je gospođa Fan platila, ona i njena kompanija moraju da plate i 42 miliona dolara, a grupa drugih povezanih kompanija mora da plati i dodatnih 17 miliona dolara, izveštava Sinhua. Kineska državna agencija je javila da osoba koja je povezana sa ovom „ugovornom šemom“ – osoba koja nije identifikovana – privedena zbog opstrukcije istrage.

Skandal je obelodanjen u junu, kada je televizijski voditelj Cui Jongjuan optužio g-đicu Fan da koristi ugovor tipa „jin-jang“ kako bi izbegla poreze (jin-jang simbol izvrsno ilustruje ovu šemu podeljenog ugovora: belo polje u simbolu je „vidljivi“ novac u transkaciji, dok je crno polje simbol skrivenih operacija, kojima se od poslovnog partnera dobija neprijavljeni, a samim tim i neoporezovani novac, koji je „ispod radara“ poreskih organa).

Glavni kineski medijski regulator je 2016. obećao da će se pozabaviti “platama čiji vrhovi paraju nebo”, za koje je rečeno da su iscrpljivale filmske budžete, istovremeno ohrabrujući glavne televizijske i filmske producente na izradu smernica za samodisciplinu, kako bi smanjile plate poznatih ličnosti.

Magazin Forbs je te 2016. proglasio Fan za petu najbolje plaćenu glumicu na svetu, sa zarađenih 17 miliona dolara (pre odbijanja poreza i troškova poslovanja). Dženifer Lorens je tada bila na vrhu, ušavši na listu sa 46 miliona dolara.

Neki osuđujući komentari na kineskim društvenim mrežama su kaznu gospođe Fan ocenili kao preblagu meru za utajenih 36 miliona dolara poreza. Bilo je onih koji su izražavali stav da bi je trebalo odstraniti iz industrije zabave: “U suprotnom, današnje kazne i sankcionisanje svojih grehova zvezde i poznati će sutra moći da otplate upravo zahvaljujući svojim nestvarno visokim honorarima (kao i skrivenim delom honorara).”

Bilo je i komentara tipa: “Oh, znači tako, neki koji vrše utaju poreza ne moraju da idu u zatvor? Isplata novčane kazne je dovoljna?”

Međutim, s obzirom da Kina nastoji da razvije sopstvenu filmsku industriju, na status gospođe Fan u međunarodnim okvirima gleda se kao na dragocenu svojinu, rekao je Rozen.

“Kini je Fan potrebna jer je u svetskoj javnosti prepoznata kao trenutno najzanimljivija zvezda koju njihova nacionalna industrija ima”, rekao je Rozen. „Kineska filmska industrija želi da ‘izađe napolje’ i pridobije međunarodno priznanje, a Fan je u ovu svrhu najpogodnija.”

 

Dominique Fong, WSJ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.