Šta je najbolji primer paradoksa vremenskih putovanja?

To bi svakako morala biti kratka priča Roberta Hajnlajna „Svi vi Zombiji“ (All You Zombies)

Jedna devojčica je misteriozno ostavljena u sirotištu u Klivlendu 1945. godine. To je “Džejn”, koja postaje usamljena i pogubljena, ne znajući ko su njeni roditelji, sve dok jednog dana 1963. godine ne bude čudno privučena jednom skitnicom u koju se potom i zaljubljuje. Ali, kad joj konačno krene nabolje, biva pogođena nizom nesrećnih slučajeva. Prvo, zatrudni sa skitnicom, koji potom nestaje. Drugo, tokom komplikovanog zahvata, doktori smatraju da Džejn poseduje obe grupe seksualnih organa, te, da bi joj spasli život, bivaju prisiljeni da „nju“ hirurški pretvore u “njega”. Na kraju, misteriozni stranac kidnapuje njenu bebu.

Poljuljana ovim katastrofama, odbačena od strane društva i prevarena od sudbine, “on” postaje pijanac i skitnica. Džejn ne samo što je izgubila roditelje i svog ljubavnika, već je izgubila i svoje jedino dete. Nekoliko godina kasnije, 1970. godine, utetura se u jedan pust bar, „Kod Poupa“, i ispriča svoju patetičnu priču jednom postarijem barmenu. Simpatični barmen za šankom nudi Džejn tj “skitnici” šansu da se osveti strancu koji ju je ostavio trudnu i napuštenu, pod uslovom da se pridruži “jedinici putnika kroz vreme”. Obojica (ili „oboje“) ulaze u vremensku mašinu, a barmen „ispušta“ skitnicu u 1963. koja na neobičan način biva privučena mladom ženom iz sirotišta, koja kasnije zatrudni.

Barmen svojom mašinom potom odlazi devet meseci napred kroz vreme, kidnapuje bebu iz bolnice i anonimno je ostavlja je u sirotištu 1945. godine. Barmen tada „spušta“ potpuno zbunjenu skitnicu u 1985. godinu, kako bi se prijavio u „jedinicu vremenskih putnika“. Skitnca na kraju uspeva u životu, postaje poštovan iskusni stariji član jedinice putnika kroz vreme, a zatim se preobražava tj prerušava u barmena i kreće u ispunjavanje najtežeg zadatka: susresti se sa sopstvenom sudbinom – sastanak sa jednom skitnicom „Kod Poupa“, 1970.

Pitanje glasi: Ko su Džejnina majka, otac, deda, baba, majka, sin, ćerka, unuka i unuk? Devojka, skitnica i barmen su, naravno, jedna ista osoba. Ovi paradoksi mogu učiniti da vam se zavrti u glavi, pogotovo ukoliko pokušate da razrešite Džejnino zamršeno pitanje roditeljstva. Ako bismo pokušali da nacrtamo njeno porodično stablo, utvrdićemo da su sve grane uvučene unazad u sebe, kao u krugu. Dolazimo do zapanjujućeg zaključka da je ona, ujedno, njena majka i otac – ona je, zapravo, čitavo porodično stablo po sebi i za sebe.

Ravi Bhoraskar, Quora

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.