SP u fudbalu 2018: šta predviđa Big data?

Jedan stručnjak za složene mreže podelio je s javnošću svoje all-star timove koji će učestvovati na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Profesor inženjerstva Luis Amaral istražio je složene društvene i strukturalne mreže u raznorodnim oblastima – od zdravstvene zaštite i biologije do rodne diskriminacije i oružanog nasilja. Njegovi različiti istraživački interesi i urođena radoznalost su ga napokon doveli do proučavanja – fudbala – njegovog omiljenog sporta.

Amaral je koristio svoje znanje o složenosti mreže kako bi stvorio algoritam koji objektivno rangira profesionalne fudbalere. Uz pomoć studenata u svojoj laboratoriji, Amaral je izgradio mrežu za svaki tim koji je odražavao stanje stvari na terenu: ko je kome dodao loptu, koliko su ti pasovi precizni kao i koliko se tih pasova završilo golom.

Pre Amaralovog algoritma, jedini način za identifikaciju all-star tj „zvezdanih“ fudbalera bilo je slušanje sportskih znalaca. Amaralova laboratorija je razvila prvi objektivni sistem za razumevanje podataka o fudbalskim borilištima širom sveta.

Koristeći sofisticirane tehnike programiranja i analitičke alate, Amaralov tim je stvorio ono što je nazvao „prosečnom fudbalskom procenom“, (Average Footballer Rating, AFR) za svakog igrača, na osnovu toga koliko utiču na ishod fudbalskih utakmica. Uzete zajedno, vrednosti AFR svih igrača u datom timu ukazuju na snagu tima – njegov uspeh u pravljenju pasova i dodavanja koji rezultiraju golovima.

Za sve onekoji prate fudbal, tri trenutno najbolja igrača na svetu – Lionel Mesi, Nejmar mlađi i Kristijano Ronaldo – nisu iznenađenje.

“Igrač sa AFR skorom većim od 70 je prilično nadljudsko biće”, kaže Amaral. “Dok je onaj igrač čiji AFR iznosi preko 70 tokom brojnih fudbalskih sezona već sam po sebi bog.”

Osim generisanja AFR vrednosti, Amaralov algoritam proizvodi mrežni vizuelni prikaz za svaki tim, koji čine „nodovi“ tj „spojke“ ili čvorovi – jedan krug za svakog igrača – i linije koje povezuju te igrače. Čvorovi i linije variraju u veličini – veći krugovi ukazuju na više uticajnih igrača, dok šire linije odražavaju jače veze među igračima.

Amaral može da izgradi slične mreže i sisteme za ocenjivanje košarke i hokeja – takozvanih “protočnih sportova” (flow sports). Fudbal i bejzbol su, kako kaže, suviše statični i unapred „propisani“; možete utvrditi verovatnoću koliko jedan tim postigne tj pretrči jardi da bi postigao tačdaun, ili ko ga je prvi napravio.Ali u sportovima protoka, koji su složeniji, “stvari su uvek u pokretu. Igrači se kreću posvuda. Nema pauze dok traje utakmica.”

Kada je Amaral koristio AFR vrednosti da bi procenio timove koji su učestvovali na Evropskom kupu 2008. godine, njegov metod pokazao je da je Španija najjača ekipa, dok je Ksavijer “Ćavi” Eernandez Kreus, igrač španske ekipe te godine, bio statistički najbolji igrač.

Španija je te 2008. godine osvojila evropsko prvenstvo, a Unija evropskih fudbalskih saveza proglasila je Ćavija najboljim igračem ovog turnira.

Sa Svetskim kupom 2018. godine, od kojeg nas deli samo nekoliko sedmica, Amaral i njegov saradnik Hordi Duk (Jordi Duch) iskoristili su ovaj algoritam kako bi stvorili “Tim snova za Svetski kup 2018”: slika sa 10 najboljih igrača u maju 2018. godine koji će se takmičiti na Svetskom prvenstvu, ali i njihove odgovarajuće pozicije po efikasnosti.

Svetski kup: sačekajte i pogledajte

Dakle, da li se AFR rezultati mogu iskoristiti da danas predvidimo ko će pobediti na predstojećem Svetskom prvenstvu? Nemojmo prebrzo zaključivati, kaže Amaral.

“Kada procenjujete pobednika Svetskog kupa, sreća i šansa igraju ogromnu ulogu”, kaže on, „mnogo više nego u većoj veličini uzorka uzetog tokom inače dugačke sezone“.

Ono što Amaralov sistem može da postigne je da odredi procenat verovatnoće svakog pojedinačnog tima, kao i fudbalera pojedinačno..

“Naš algoritam nam kazuje kakva je verovatnoća ishoda”, kaže Amaral. “Razlika je, na primer, između postavljanja pitanja koja je verovatnoća da će određeni timovi dospeti do plej ofa, nasuprot osvajanju Super Boula.”

Lionel Mesi, Nejmar junior i Kristijano Ronaldo imaju AFR skor od 73. Na osnovu tih vrednosti ne možemo reći da li će na SP turniru trijumfovati Argentina, Brazil ili Portugal, ali znamo koje igrače – i timove – treba gledati.

Uvrstite i vi Amaralov tim snova na vašu fudbalsku TV zabavu:

Preuzmite ovde PDF visoke rezolucije.

Ko su 18 najboljih svetskih igrača današnjice?

Pogledajte Amaralovu AFR listu

 

Kler Milliken, NorthWestern.edu

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.