Rublja i njen najveći prorok

(AP Photo/Pavel Golovkin)

Kada je devalvirana rublja 30. januara ove godine dotakla dno, jedan investitor najavio je da će krenuti sa masovnom kupovinom ruske valute u vrednosti od 7,9 milijardi dolara. Sada, nakon što je rublja zabeležila najveći rast među svetskim valutama, taj isti investitor se odlučio na prodaju.

Ko je taj investitor? Rusija. Zamenik ministra finansija Aleksej Mojsejev (Alexey Moiseev) izjavio je u utorak da je rublja “veoma jaka”, a ministarstvo je počelo kupovinu stranih valuta.

“Bila je to brilijantna odluka “, rekao je Pjotr Matis, devizni strateg Rabobank u Londonu, koji je rangiran među pet najpreciznijih prognozera kursa rublje u protekla četiri kvartala prema podacima Bloomberga. “Sa gubljenjem tempa rasta rublje i očekivanjem da će njen budući rast biti ograničen zajedničkom akcijom Narodne banke Rusije i Ministarstva finansija, investitori bi mogli da se okrenu nekim drugim boljim mogućnostima na tržištima u razvoju.”

Rast vrednosti rublje za 40% od minimalnog u januaru do pariteta 49 rublji za 1 dolar, dostiglo je prošlog meseca svoj maksimum pošto su nosioci politika u aprilu najavili da će se ruska centralna banka okrenuti kupovini dolara. Imajući u vidu da je Ministarstvo finansija počelo da kupuje rublje tačno u trenutku kada je njena vrednost dosegla minimum, neki analitičari uzimaju ovu novu najavu ministarstva kao nešto više od objave nove strategije.

02

Verbalne intervencije

Mojsjejev je 20. januara najavio da će Rusija kupiti do kraja tog meseca do 500 milijardi rubalja koristeći za to svoje rezerve. Pod pretpostavkom da je upotrebljen pun dolarski iznos za ovu kupovinu, ove rublje danas vrede 10,1 milijardu dolara ili 2,2 milijarde dolara više nego u januaru, ako kao kurs za poređenje uzmemo srednju vrednost kursa koju je u utorak objavilo rusko ministarstvo finansija. Ministarstvo je takođe prodavalo evre i funte, navodi se.

“Ministarstvo finansija je najbolji devizni diler 2014-2015”, rekao je Sergej Romanchuk, šef deviznih trgovanja Metallinvestbank u Moskvi, u komentaru poslatom e mailom. “Ima osnova za uverenje da je danas ponovo u pravu.”
Kreditirajući banke rubljama koje je kupilo, ministarstvo je zaradilo 14 milijardi rubalja (282 miliona dolara) u ovom periodu, navodi se u saopštenju press službe ministarstva, bez navođenja podataka o količini kupljenih rubalja.

Kupovine Ministarstva neće uticati na kurs, jer se dešavaju van tržištu i obavljaju direktno sa centralnom bankom Rusije, navodi se u saopštenju centralne banke. Cilj je da se iskoristi snaga rublje da bi se nabavili dolari za buduće potrebe, kao i za isplatu spoljnog duga, rekao je zamenik ministra u utorak.

04

Najbolji trgovac

Rublja je pala 1 odsto, na 50,0310 do 1:25 popodne po moskovskom vremenu, pošto su izjave zamenika ministra finansija Rusije podstakle opklade oko kursa valute samo dan pošto je centralna banka počela da kupuje između 100 i 200 miliona dolara dnevno da bi popunila svoje rezerve. Spekulisanje o budućem kursu valute verovatno nije bio cilj ministarstva: ono je kupilo rublje da bi pokrilo prema procenama analitičara najveći budžetski deficit koji Rusija ima (prema udelu u BDP) od 2010. godine.

“Ja ovo zovem čistom srećom”, rekao je Konstantin Artemov, menadžer valuta u Raiffeisen Capital u Moskvi, u komentaru poslatom e-poštom. “Oni se nisu rukovodili trgovačkim ciljevima.”

Rublja je izgubila gotovo polovinu svoje vrednosti u 12–mesečnom periodu pre 30. januara, kada je najveći skoriji pad svetskih valuta dotakao svoje dno. Od tada, cena nafte se popela, a pro-ruski pobunjenici su u februaru potpisali sporazum o prekidu vatre sa Ukrajinom, donoseći klimavo primirje u ratu na istočnoj granici Rusije.

Plan Ministarstva da sada prodaje domaću valutu “šalje poruku da jača rublja nije poželjna u ovom trenutku”, kaže Ivan Tchakarov, ekonomista u moskovskoj kancelariji Citigroup Inc. i drugi najprecizniji prognozer kursa rublje u anketi
Bloomberga u protekla četiri kvartala.

 

Vladimir Kuznecov, Bloomberg

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.