Sedam veličanstvenih… žena.

… i to Osmog marta. Huffington Post je danas, na Dan žena, upitao svoje čitaoce: Ako biste mogli da izaberete istorijski znamenitu ženu čiji bi se lik pojavio na američkoj novčanici od 20 dolara, koju biste odabrali?

00Roza Luksemburg

Neprofitna kampanja pod nazivom ‘Žene na dvadeseticama’, nastoji da na novčanice od 20 dolara stavlja ženske likove sve do 2020. godine, kada se navršava 100 godina od donošenja 19. amandmana, koji daje pravo glasa ženama u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što je sprovedeno istraživanje na uzorku od 100 ispitanika, od kojih su dvadesetak njih istoričari i eksperti u istoriji ženskog prava, kampanja se svela na 15 potencijalnih kandidatkinja. To su: Susan B. Anthony, Clara Barton, Rachel Carson, Shirley Chisholm, Betty Friedan, Barbara Jordan, Patsy Mink, Rosa Parks, Alice Paul, Frances Perkins, Eleanor Roosevelt, Margaret Sanger, Elizabeth Cady Stanton, Sojourner Truth and Harriet Tubman.

“Izabrali smo istorijske ličnosti koje su zaista promenile živote mnogih ljudi, takođe uzevši u obzir izazove sa kojima su se suočavale kako bi postigle ono za šta su se zalagale”, izjavila je Sjuzan Eds Stoun, izvršna direktorka ove kampanje. Ona je dodala da, iako je kampanja nada da omasovi ovu ideju i pretvori je u pravi narodni pokret, bilo kakav zvanični redizajn će na kraju će na kraju, ipak biti stvar odluke Američkog ministarstva finansija.

Svako ko želi da glasa može to učiniti na vebsajtu kampanje – glas se daje za ideju da ženska osoba treba da na američkoj “dvadesetici” zameni like Endrjua Džeksona. Eds Stoun poziva sve da glasaju i kao i da vest o kampanji raširi u krugu svojih prijatelja, kolaega i poznanik – a naročito zbog toga što je danas Međunarodni dan žena.

“Nije u pitanju samo kampanja o ženi čiji će lik krasiti “dvadeseticu”. To je možda kruna naših napora, mada, zapravo, želimo da ovo bude edukativna kampanja i tema oko koje će se pokrenuti nacionalna debata”, rekla je Stounova. “Želeli smo da se svi – podjednako odrasli kao i deca – obaveste o imenima kandidatkinja i porazmisle: ‘Ne znam dovoljno o ovim ličnostima, da li bi možda bi zaista trebalo da o njima saznam nešto više’? “

Evo nekoliko početnih vizuelnih predloga za izgled “dvadesetice”, uz napomenu da bi slična akcija bila više nego potrebna i dobrodošla u Srbiji. Ime svake žene je ulinkovano, i vodi vas do priče o njenom životu i zaslugama.

Sodžorner Tru

01

Elenor Ruzvelt

o-ELEANOR-ROOSEVELT-900

Roza Parks

o-ROSA-PARKS-900

Klara Barton

o-CLARA-BARTON-900

Rejčel Karson

o-RACHEL-CARSON-900

Alis Pol

o-ALICE-PAUL-900

Elizabet Kedi Stenton

o-ELIZABETH-CADY-STANTON-900

Bilo je najava da će se sredinom 2011. godine da pojaviti novčanica od dve hiljade dinara. U Zavodu za izradu novčanica u Topčideru počela je izrada idejnog rešenja te novčanice. Na novoj banknoti bio je lik naučnika Milutina Milankovića.

Odmah su počele rasprave kako je to znak veće inflacije, ekonomske krize… ali retko ko je primetio da je to još jedan muški lik na novčanici. Srbija će, zajedno sa tom novom, imati devet banknota, od kojih je na čak osam muški lik. Jedini ženski lik, Nadežda Petrović, krasi novčanicu od 200 dinara.

000Nadežda Petrović je jedna od retkih žena koja je imala tu čast da se nađe na srpskim (jugoslovenskim) novčanicama, ako ne računamo anonimne devojčice, žene, seljanke… Pre nje tu čast je imala Marija Karađorđević 1931. godine. Stoga se postavlja logično – a zapravo pomalo nelogično i neumesno pitanje: Da li mi imamo žene koje su vredne da im se lik nađe na srpskoj novčanici?

Izvesno je da ih imamo, a da je ovo pitanje samo proizvod nelogičnih procesa u društvu.

Ali, kao i sa svim stvarima, sve zavisi od dobre volje.

Fotografije i originalna priča: Huffington Post

This entry was posted in Media.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.