20 najbrže rastućih ekonomija u ovoj godini

Kina je na vrhu liste, prema ekonomistima koje je anketirao Bloomberg

 

02

Afrička i azijska tržišta u razvoju i dalje suvereno vladaju: Ona su na vrhu projekcija globalnog rasta u naredne dve godine, sudeći po ekonomskim analitičarima.

Očekuje se da će rast svetske privrede u ovoj 2015. godini biti 3,2 odsto a naredne 3,7 odsto – nakon 3,3 odsto u svakoj od prethodne dve , navodi se u istraživanju Blumbergovih ekonomista. Kina, Filipini, Kenija, Indija i Indonezija, koje zajedno čine oko 16 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda, po svim predviđanjima, porašće više od pet odsto u 2015.

Poređenja radi, očekuje se da će SAD i Velika Britanija, koji zajedno čine oko četvrtinu globalnog rasta, ove godine rasti 3,1 odnosno 2,6 odsto. Evrozonske ekonomije verovatno će porasti za samo 1,2 odsto, s obzirom da predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi ima puno posla sa više nego krhkom Grčkom, kao i sa pokretanjem programa kupovine obveznica kojima bi se stimulisao privredni rast evro-regiona.

Kina i dalje ostaje najbrže rastuća ekonomija među G-20 nacijama, premda azijska privreda više nema onakav zamajac i tempo od pre nekoliko godina. Kineska ekonomija porasla je za 7,3 odsto u četvrtom kvartalu 2014. u odnosu na godinu ranije, a očekuje se da će u 2015. usporiti na sedam odsto.

01U cilju borbe protiv usporavanja svog privrednog zamaha, kreatori politike Narodne banke Kine osnaživaće monetarni stimulans, odnosno doštampavaće novac. Centralna banka je prošlog novembra smanjila referentnu kamatnu stopu, prvi put od 2012. Zvaničnici su ovog meseca spustili udeo depozita rezervi za 50 procentnih poena, koji banke moraju držati kod sebe.

Predviđanja Blumbergovih ekonomista je da će privredni rast Nigerije, najveće afričke ekonomije, u ovoj godini dostići 4,9 odsto. Kenija će u 2015. verovatno rasti šest procenata, čak i uz nezaposlenost i siromaštvo koji su i dalje uporno visoki, sa preko 40 odsto Kenijaca koji žive ispod linije siromaštva.

Prognoze rasta za SAD za 2015. kreću se oko tri odsto, uprkos tome što je rast dolara doživeo najviši nivo u periodu od preko jedne decenije. Uz povećanje ekonomskog rasta idu i razmišljanja zvaničnika Federalnih rezervi, koji razmatraju mogućnost podizanja kamatnih stopa, po prvi put od 2006. Referentna stopa njihovih federalnih fondova bila je blizu nule, još od decembra 2008. godine.

Napomena: Analiza Blumberga obuhvata 57 zemalja, od kojih je za svaku zemlju pojedinačno odgovore dalo najmanje 10 ekonomskih analitičara.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.