Šta sve možeš u foto-šopu kad si Erik

Izvijanje uma: Optičke iluzije švedskog Photoshop majstora Erika Johansona

01

Čuveni svetski fotograf i retušer Erik Johanson fotografiju koristi “kao način prikupljanja materijala za realizaciju ideje u glavi.”

02

Svi smo imali prilike da još ranije vidimo mnogo optičkih iluzija, ali Erik Johanson uspeva da umetnička dela maestralno “izvrne” i da ona, pri tom, i dalje zadrže svoju snagu. Možda je to zato što su njegovi radovi zapravo “vizuelne zbirke” tj kompoziti više fotografija, čineći ih “iluzijama stvarnijim od stvarnosti”, najupečatljivijim koje smo ikada videli.

03

Johanson je svetski poznat fotograf i retušer. Ono što njegov opus čini tako očaravajućim u njegovom je to da su čak i njegovi od klijenata zvanično naručeni i kupljeni radovi umetnička dela. Fotografije prikazuju i vozila na putevima i ulicama, što je Johansenova narudžbina koju je uradioza australijsku Komisiju za saobracajne udese. Cilj Komisije bio je da Johansenovi radovi javnosti što vernije ilustruju dezorijentaciju, koja se može javiti kod vozača koji vozi pod uticajem droge.

04

“Iako jedna fotografija može sadržati stotine različitih slika”, piše Johansen na svom sajtu, želja mu je da one uvek “izgledaju kao da su sve zajedno uhvaćene u jednu jedinu.”

05

06

07

08

09

10

 

 

Posetite sjajan vebsajt Erika Johansona, na kome ne manjim sjajem sija i njegov blog-kutak.

 

Beskrajne Priče

21

 

Klizište

22

 Plutanje talasima

23

Raseci i smotaj

24

 Iluzija s nebodera

Iseći svetlost

25

https://www.youtube.com/embed/FxMCzytL0k8?rel=0” target=”_blank”>Pazi gde gaziš

26

27

28

29

30

31

32

33

34

 

 

This entry was posted in Media.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.