Svetski Forum u Davosu – dame nemaju prednost

Direktorka MMF, Kristin Lagard (Foto: AP/ Huffington Post/ Alex Brandon)

Na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu (WEF), žena je manje od petine od 2.500 prisutnih učesnika. U stvari, ove nedelje se u Davosu, okupilo samo 17 odsto dama, donosi londonski dnevnik Independent.

I mada se ovaj procenat povećao s nekadašnje donje granice od oko 9% s početka 2000-tih, kao i s prošlogodišnjih 15%, prisutnost žena na WEF-u je još uvek na žalosno niskom nivou.

WEF je 2011. uveo kvotu kako bi se podstaklo njihovo učešće. Prema ovim odredbama, strateški partneri Foruma, pul koji se sastoji od oko 100 kompanija, u obavezi su da među pet visokih rukovodilaca uvrste i (barem!) jednu damu.

Međutim, ovaj potez nije baš dopro i do srži problema: jednostavno rečeno, pul žena od kojih se biraju buduće učesnice daleko je manji nego pula muškaraca. Uprkos što je polovina ukupnog stanovništva planete očigledno ženskog roda (ako ne i većina!), žene su i dalje nedjednako i nesrazmerno zastupljene među donosiocima globalnih odluka (što je već po sebi prilično depresivno jer je, takođe, očigledno da su i one podjednako bitan faktor svake – pa i svetske ekonomije).

Osnovni temat na koji je fokusiran ovogodišnji sastanak najvećih prati trenutne svetske tokove: “Novi globalni kontekst” – međutim, ako je suditi po učesnicima, dame nemaju neku posebno veliku ulogu u geopolitičkim pitanjima današniice.
Ovo brojke obeležavaju Davos 2015:

– 17 odsto učesnika Svetskog ekonomskog foruma u Davosu su žene.

– 20 odsto učesnica dolaze iz Kine, Severne Amerike, Centralne i Istočne Evrope.

– Između 15 i 20 odsto svih prisutnih čine žene iz Latinske Amerike, Afrike i Zapadne Evrope.

– Između 10 i 15 odsto učesnica dolazi iz MENA regiona: Azijski Pacifik (bez Kine), Južna Azija i Rusija.

Govoreći prošle godine za CNN, osnivač WEF-a Klaus Švab (Klaus Schwab) je rekao da “većina svetski poznatih žena” učestvuje u Davosu. Međutim prisustvo bosa MMF-a Kristin Lagard, belgijske kraljice Matilde i potpredsednice odeljenja za rešenja u globalnom marketingu korporacije Facebook, Kerolajn Everson jesu izuzetak, a ne pravilo.

03

Ovo su brojke za žene u globalnom biznisu za 2015:

Manje od pet odsto svetskih top kompanija ima ženske izvršne direktore, prema podacima Forbesa.

U 2014. je bilo tek nešto više od 10 odsto žena na Forbsovoj listi 1.645 svetskih milijardera.

Po podacima ‘UN Women’, od septembra 2014. godine se samo devet žena nalazilo na mestu šefa države, dok ih je 13 radilo u svojstvu predsednika vlade.

Po istim izvorima, od 1. decembra 2014. naovamo je samo 21,9 odsto žena bilo u svojstvu poslanica nacionalnih parlamenata.

Po podacima programa Ujedinjenih nacija za žene, od januara 2014. godine naovamo je samo 17 odsto žena bilo aktivno na ministarskim mestima u vladi, a većina ih bila zadužena za društvene sektore kao što su obrazovanje i porodice.

Kada se ove brojke uporede s onima u Davosu, ispada da Svetski ekonomski forum u stvari i nije tako “nereprezentativan” po svojim zastupnicima, kako bi se moglo učiniti. Brojevi jednostavno odražavaju, u mnogim slučajevima, prevazilaze one u ‘spoljnom svetu’. Međutim, 17 odsto dama je i dalje daleko ispod 30 odsto, što je široko uspostavljena kvota koja se smatra za ključni reper učešća žena u pitanjima od globalnog značaja.

A to znači da ima još mnogo toga da se uradi – jer bi trebalo da ih bude 50 odsto.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.