Zenefits: Najbolji startup u 2014.

Kako je Zenefits potukao Uber i Airbnb postavši najbolji ovogodišnji startup? 

01

Postoji mnogo velikih imena na ovogodišnjoj Forbzovoj listi najboljih novoosnovanih preduzeća. Ipak, veoma je verovatno da nikada niste čuli za startap koji je br.1 u generalnom plasmanu.

“To je zato što je Zenefits, najbrže rastući ovogodišnji startap – evaluiran i već na berzi iako jedva da je prošlo i godinu dana – prekinuo tradicionalnu ukočenost industrije o kojoj većina ljudi ne zna ama baš ništa: mali biznis za ljudske resurse.

Zenefits je u januaru 2014, u prvoj rundi (Serija A) sakupio 17 miliona dolara, da bi u drugoj, avgustovskoj rundi ponovo namakao ali – čitavih 61 milion dolara (Serija B), čime je IPO vrednost kompanije sada narasla na više od $650 miliona (podaci iz istraživanja privatne kompanije VC Experts). Kompanija je za kratko vreme doživela fantastičnu evaluaciju – poput WhatsAppa – a njen se vrtoglav uspeh može, barem delimično, zahvaliti i novim, složenim pravilima američkog zdravstvenog zakonodavstva, tzv. Obamacare.

03

Kada mala preduzeća širom Amerike kupuju zdravstvena osiguranja za svoje zaposlene, ona obično angažuju posrednike koji bi im ovu uslugu realizovali. Zenefits je upravo ovde našao svoju tržišnu i poslovnu nišu, stvorivši je besplatan softver koji upravlja internet bazom podataka (cloud), pomoću koje je sada već na desetine hiljada zaposlenih dobilo svoje polise zdravstvenog osiguranja. Ovaj softver za ljudske resurse (HR) omogućava preduzećima da, umesto što angažuju posrednike (tzv. brokere) za kupovinu zdravstvenog osiguranja, koriste Zenefits internet platformu. U svemu ovome je najlepše to što Zenefits svojim klijentima nudi ove usluge potpuno besplatno – umesto toga, naplaćuje proviziju za zdravstveno osiguranje od kompanija koje prodaju zdravstvene polise.

Koosnivač Parker Konrad ni u svojim najluđim snovima nije mogao da izmašta ovakvu uspešnost modela po kojem Zenefits funkcioniše. Zenefits je zadobio više od 2.000 firmi koje su njegovi klijenti (što je ukupno 50.000 zaposlenih u 47 država), tokom prvih 18 meseci od zvaničnog lansiranja u maju 2013. Zahvaljujući ovoj bazi podataka, Zenefits je u veoma kratkom roku enormno uvećao rast svojih prihoda. Avgust je bio najbolji mesec kompanije u smislu neto novih prihoda, dok je u oktobru doživeo rast od 100% u odnosu na avgust. Na kraju ove godine, projektovani prihod  je 20 puta veći nego što je bio početkom iste.

Sve ovo čini Zenefits jednim od najbrže rastućih softver-as-service (SaaS) uslužnih preduzeća ikada. U ovom trenutku, venčer kapital kompanije poput ‘Andreessen-Horowitz’‘Institutional Venture Parters’ angažovane su da u ime Zenefitsa šire posao i pridobiju što više novih klijenata, kako bi zadovoljili ogromnu potražnju (što je još jedan izazov po sebi). Počevši sa 15 zaposlenih početkom 2014. godine, Zenefits trenutno ima 470 zaposlenih, uključujući i 340 u San Francisku i 130 u novim kancelarijama u Feniksu, Arizona. Zenefits je sa ovom američkom državom sklopio dogovor o zapošljavanju 1.300 stalnih zaposlenika ​​tokom naredne tri godine, dok je Konrad upravo angažovao nekadašnjeg osnivača Yammer-a Dejvida Saksa (David Sacks) kao svog novog COO-a.

02

Iako Zenefits još uvek nema obim kompanija poput Ubera ili Airbnba (koje su takođe na ovogodišnjoj Forbzovoj listi najboljih novoosnovanih preduzeća), već se suočava sa sličnim problemima a to su, naime – propisi. Mnoge države imaju pravnu regulativu kojom se brokeri sprečavaju od potencijalnog pružanja usluga koje spadaju u domen nelojalne konkurencije, čime se onemogućava da klijentima nude netržišne cene (ili čak besplatnu uslugu, kao što to čini Zenefits). Pravni sistem Jute je u ovom besplatnom softveru ‘prepoznao’ kršenje tog pravila, kaznivši Zenefits sa 100.000 dolara i naloživši mu da “ubuduće ispunjava fer tržišne uslove i poštuje vrednosti cene rada (koju su uspostavili ostali brokeri)”.

Ostalo je još da se vidi koje će “mlade nade” među novoosnozanim kompanijama preživeti na duži rok. U svakom slučaju, Zenefits je jedna od najsjajnijih startup zvezda iz poslovne galaksije Silicijumske doline.

 

The Forbes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.