Rejtinzi, mediji i merenje popularnosti

Dugo su vremena rejtinzi kuće Nielsen držali veliki prevlast nad poslovanjem televizijske industrije, ali – televizija nije više kao što je nekada bila. Nielsen je objavio da svoj rejting sistem proširuje i na sve vrste digitalnog sadržaja kako bi obe strane – njegovi tvorci a i oglašivači – takođe dobili jedan smisleniji način za merenje popularnosti u online eri, piše Marcus Wohlsen za magazin Wired.

Najupečatljiviji momenat je novi sistem kompanije Adobe, dizajniran tako da poredi različite vrste sadržaja. Novi rejtinzi, kažu u Nielsenu, mogu da rangiraju onlajn video odmah do podcasta kao i tekstualnog članka. Za razliku od televizije ili radija, internet nije medij koji je usmeren samo na jedan format. Cilj Nielsenovih novih ocena je stvaranje konteksta kojim bi se prepoznalo šta je, zapravo, popularno onlajn , bez obzira u kakvom da je obliku plasirani (slika/ zvuk/ tekst, ili neka od kombinacija ovih medija).

Onlajn sistem rangiranja kombinovaće Nielsenove formule s podacima nastalih merenjem onlajn saobraćaja kao i Adobe softverom za Internet TV. Mnogi najveće tradicionalne TV mreže već su se prijavile, među njima ESPN, Univision, Sony, Viacom i Turner Broadcasting. Dok takav spisak možda zvuči kao spisak klijenata koji uglavnom žele da znaju kako se njihove emisije i programi kotiraju onlajn, direktorka produkt menadžmenta u Adobe, ešli Stil (Ashley Still) ističe da mreža kao što je ESPN ima mnogo veću gledanost nego što se prikazuje (dosadašnjim starim načinom merenja, koje nije uključivao onlajn merenja).

“Govoreći o espn.com, poznato je da ovaj kanal ima veliku onlajn posećenost i prodaju, usled obilja reklama”, kaže Stil. A samo malo deo te posećenosti pripada onome što bi se moglo smatrati tradicionalnom televizijom. Sajt ESPN obiluje člancima i kratkim video klipovima. Sličan slučaj je slučaj i sa televizijskom kućom CNN, koji je u vlasništvu Turnera. “Ne radi se samo o gledanosti ESPN”, kaže u nastavku, “već o definitivno svim vrstama sadržaja.”

Prikupljanje delića mozaika

Ali poteškoća sa medijem kao što je Internet, koji je u stanju da isporuči toliko vrsta sadržaja, jeste kako ih međusobno uporediti. Tradicionalni TV rejting činio je neku vrstu intuitivnog smisla jer se doskora sve vrtelo oko toga ko je i kada gledao neki sadržaj – barem je tako bilo sve do DVR-a (digital video recording), koji je svojim dolaskom sve zakomplikovao. Međutim, duboke promene medijskog pejzaža, oslobođenog i emancipovanog kroz internet, primorava nas na dublje promišljanje koncepta same popularnosti.

Da li je popularnost na internetu broj klikova? Pregled strana? Jedinstvene posete? Dužina vremena provedenog na sajtu? Skrolovanje veb stranica? Ponovne posete? Koliko je puta video sadržaj odgledan do kraja? Koliko se puta oglas preobratio u online kupovinu? Takva neizvesnost je izvor duboke nelagode koja vlada svetom medija i zabave, a da ne pominjemo industrije koje kupuju oglase koji ih finansiraju. Ako merenje popularnosti i nije previše očigledno, kako možemo znati koliko vredi jedna reklama? Kolika joj je, onda, cena?

“Danas pogrešno shvatamo ulogu i značaj Interneta”, napisao je za Tajm početkom ove godine Toni Hejl (Tony Haile), direktor kompanije za real-time obradu podataka veb-saobraćaja, Chartbeat; članak je izašao pod naslovom “Ono za šta mislite da znate o vebu jeste pogrešno”. “Brkamo šta je to na šta ljudi kliknu sa onim što zaista čitaju. Brkamo deljenje internet-sadržaja sa njegovim realnim čitanjem i praćenjem. Ulazimo u advertajzing trku i novih trendova kao što je ‘prirodno oglašavanje’ bez ispravljanja starih grešaka, i zato ćemo te iste greške stalno iznova ponavljati.”

Uzimanjem združenih podataka vezanih za onlajn TV i video, igre, audio i tekstualni sadržaj sa svih uređaja sa kojih se može koristiti za taj sadržaj, Nielsen i Adobe iznalaze način da sve te fragmente i komadiće uvežu zajedno, stvarajući sliku na način koji je nekad imao smisla za stare medije. Da li će ovo funkcionisati – to je već drugo pitanje, mada podsticaj za kreiranjem novog modela rejtingovanja neće tek tako nestati. Stari način oglašavanja je mnogima u starim medijima doneo mnogo novca. Ako neko bude u stanju da stari način rejtinga i oglašavanja približi novim medijima, možda će i više od tog novca početi da ulazi u ovu industriju, baš kao što je to bilo nekada.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.