Zootopia: “najslobodnija moguća sredina za životinje”

  Bjarke Ingels, dizajner: “Ovo je ZOO u kojem je najslobodnije moguće kretanje životinja”

Čuveni danski dizajnerski studio BIG je koncipirao Givskud Zoološki vrt koji nudi “najslobodniji mogući ambijent” za životinje i – ljude.

Nazvan Zootopia, BIG je tokom 1960-ih rekoncipirao klasičnu viziju ZOO i safari parka unutar Jitlanda, gledajući na životni habitus životinja kao jedan neprekinuti, kontinuirani pejzaž sastavljen od šuma, savana i rečica u koje bi prostor ovog centra bio ‘potopljen’.

“Projektom Givskud ZOO-a želimo da ostvarimo naš san, a to je da stvorimo najbolje i najslobodnija moguće okruženje za život i odnose sa posetiocima”, kažu članovi dizajnerskog biroa BIG, na čijem je čelu arhitekta Bjarke Ingels.

Park će biti podeljen u tri zone posvećenih kontinentima: Aziji, Africi i Americi. U okviru svake od njih, životinjska staništa biće osmišljena tako da izgledaju kao da imaju sve prirodne karakteristike – dizajneri i arhitekte su se radije opredelili za takav pristup, nego za zidanje objekata u betonu, staklu i čeliku.

“Želimo da izgradimo prirodna staništa za životinje koja su im po meri, da se u njima osećaju “kao u svome domu”, a da istovremeno, u njemu imaju kvalitete njihovog originalnog okruženja”, kažu u BIG-u.

Za pande, kućice će biti u obliku kutija od bambusa, dok će se medvedi nalaziti u brlozima sačinjenim od gomile drveta; “kuća” za slona imaće uokolo postavljena brdašca nad pravim pirinčanim poljima.

Danski arhitektonsko-dizajnerski biro BIG takođe predlaže “Savana kratere” za smeštaj životinja, kao što su žirafe, zebre, ili “Lavlje brdo”… a pingvini će imati svoje kućice napravljene od leda.

“Nadamo se da možemo poboljšati kvalitet života životinja, baš kao i boravak za čuvare i goste, ali takođe i pružiti ideje i mogućnosti da ćemo biti u stanju da ta iskustva sa Zootopijom prenesemo nazad u naše urbane džungle”, kažu u timu BIG studija.

“Ko zna, možda bi nas nosorog mogao naučiti nešto o tome kako treba da živimo – ili kako bismo mogli živeti u budućnosti.”

Potopljeni prostori zoološkog vrta mesto su za izdavanje karata, za stolove, restorane, prodavnice i toalete, a ova ‘vodena granica’ takođe će predstavljati i granične linije, koje će oivičavati ulaze u svaku od zona.

Četiri kilometra staza zaokružiće čitavu lokaciju, nudeći posetiocima rute za planinarenje ili bicikl.

 

Dezeen Magazine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s